Kawa – eliksir dający szczęście i super energię niczym sok z gumijagód. To właśnie wokół kawy kręcą się wszystkie moje wolne chwile. Espresso, cappuccino, z kawiarki, z dripa, cold brew. Wciąż odkrywam alternatywne sposoby parzenia i niepowtarzalne smaki. Mimo to, szkoda ograniczać się wyłącznie do picia kawy. Tylko co, jeśli nie kawa? Oczywiście deser z kawowym twistem. Bo jeżeli dany deser można popić małą czarną, to dlaczego nie można by go z nią przyrządzić… 

Deser z kawą?

Dobra kawa gwarantuje pełen wachlarz cudownych aromatów. Od rześkich owocowych, kwiatowych, cytrusowych po mocniejsze, takie jak czekoladowy, karmelowy czy orzechowy. Aby jednak móc wzbogacić deser kawową nutą, najlepiej wykorzystać kawę z kawiarki lub espresso ze sprzętu ciśnieniowego. Dzięki tym metodom uzyskamy najbardziej skondensowany i intensywny smak, a niewielka ilość płynu nie zaszkodzi konsystencji naszego ciasta, panna cotty, sernika czy puszystego kremu. Napar kawowy doskonale sprawdzi się również jako poncz do ciasta lub tortu.

Jak dobrać kawę do deseru?

Do lekkich, orzeźwiających słodkości najlepiej sprawdzają się kawy o profilu wyraźnie owocowym, kwiatowym lub cytrusowym. Cięższe, czekoladowe ciasta, brownie, chlebek bananowy, puddingi lub kremowe serniki można dopełnić kawą z posmakiem czekolady, karmelu, wanilii bądź kakao. Jednak przede wszystkim smaki łączymy według własnych preferencji. W tym temacie zawsze warto eksperymentować i odkrywać nowe kombinacje, by później móc dzielić się smacznym sukcesem z bliskimi.

Sernik kawowy

Na koniec, mam dla Was przepis na pyszny sernik na zimno z kawową nutą. Idealny na cieplejsze, a nawet upalne dni. Aksamitny, kremowy, na słodkim ciasteczkowym spodzie, zwieńczony jogurtowo-waniliową pianką. Doskonały w towarzystwie delikatnego, orzeźwiającego cold brew.

sernik kawowy, cold brew, Hario

Składniki (forma o średnicy 18 cm):

Spód:

120 g pełnoziarnistych herbatników

¼ kostki (50 g) masła

 

Masa serowo-kawowa:

500 g twarogu co najmniej dwukrotnie zmielonego

3/4 szklanki (180 ml) śmietanki kremówki 30%

½ szklanki (110 g) ksylitolu

100 ml dobrego, mocnego espresso

2 łyżki (20 g) żelatyny

 

Pianka jogurtowa:

1 kubeczek (180 g) jogurtu greckiego

2 łyżki (30 g) ksylitolu

⅕ szklanki (50 ml) gorącej wody

1 łyżeczka (5 g) żelatyny

¼ łyżeczki pasty waniliowej

 

Dodatkowo:

ulubione, sezonowe owoce takie jak czereśnie, maliny, truskawki czy borówki

sernik kawowy, cold brew, Hario

Przygotowanie:

Spód:

  1. Pełnoziarniste herbatniki zmiksować blenderem na mąkę, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut.

Masa serowa:

  1. Do misy miksera dodać twaróg, śmietankę, ksylitol i wymieszać (miksować, aż ksylitol się rozpuści, a masa dobrze się napowietrzy).
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącym espresso. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, w celu wyrównania temperatury.
  3. Cały czas miksując, przygotowane espresso z żelatyną powoli dolewać do reszty masy, a następnie całość wylać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia.

Pianka jogurtowa:

  1. Jogurt grecki z ksylitolem i pastą waniliową ubić na puszystą masę za pomocą miksera.
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i dokładnie wymieszać, w celu wyrównania temperatury.
  3. Powoli dodać do masy jogurtowej, wymieszać i wylać na lekko tężejący sernik.
  4. Całość odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia, najlepiej na całą noc.

sernik kawowy, cold brew, Hario

Gotowy sernik podawać z dużą ilością ulubionych, sezonowych owoców.

I to by było na tyle. Proste, a jakie pyszne. Śmiało, częstujcie się przepisem. Pamiętajcie, że lato to idealny czas na plażowanie, zimny deser i dobrą, zimną kawę!