Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
panna cotta kawowa przepis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Speciality

Zatrzymać lato na talerzu – przepis na panna cottę kawową

  • 11 września 2020
  • 3 min. czytania
  • Anna Rumanek
Total
4
Shares
3
0
1
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Zatrzymać lato na talerzu – przepis na panna cottę kawową

Latem często zapominamy o ciężkich, pieczonych ciastach i z większą ochotą sięgamy po przyjemnie chłodzące, zimne desery. Dlatego, chcąc zatrzymać lato na dłużej, pokażę Wam dzisiaj jak zrobić panna cottę kawową, czyli włoski specjał prosto z lodówki z pobudzającym, intensywnym aromatem espresso. Idealny do spałaszowania na tarasie lub w ogrodzie, w leniwych promieniach słońca. Oto prosty przepis!

Panna cotta

Klasyczna panna cotta to prosty, rozpływający się w ustach deser, który powstaje na bazie słodkiej, tłustej śmietanki z dodatkiem cukru. Jej delikatny smak wzbogaca się rozmaitymi dodatkami, najczęściej wanilią. Zaś sama nazwa “panna cotta” z włoskiego oznacza dosłownie “gotowaną śmietankę” i w skrócie opisuje sposób jego przygotowania, jednak dokładny przepis znajdziecie poniżej. Pamiętajcie tylko, żeby nie przesadzić z substancją żelującą, której należy dodać zaledwie tyle, aby deser trzymał ładny kształt, ale nie stał się zbyt twardy, nieco drgał na talerzu i pozostał kremowy. Panna cottę zazwyczaj serwuje się na talerzu, wyjętą z foremki lub filiżanki do góry dnem, rzadziej w pucharkach lub słoiczkach. Tak czy inaczej, obowiązkowo udekorowaną dużą ilością, najlepiej sezonowych, owoców lub musem owocowym.

panna cotta kawowa i kawiarka Bialetti

Deser z aromatem kawy – panna cotta kawowa

W naszej panna cotcie kawowej, obok delikatnej śmietanki, drugim kluczowym składnikiem jest intensywne espresso ze sprzętu ciśnieniowego lub mocna kawa z kawiarki. Czarny napar wzbogaca deser niepowtarzalnym aromatem i sprawia, że smakuje wyjątkowo. W końcu nie od dziś wiadomo, że z kawą wszystko smakuje lepiej. Aby jednak tak było, ziarna muszą być wysokiej jakości, świeżo palone i odpowiednio mielone. Zapewne niejeden koneser czarnego trunku przyzna mi rację, dlatego warto poświęcić im szczególną uwagę. Jeżeli chodzi o profil kawy, doskonale sprawdzą się tutaj zarówno ziarna o wyraźnych, czekoladowych oraz orzechowych nutach, jak i delikatniejszych, owocowych. Aromat kawy oraz subtelną słodycz panna cotty świetnie dopełniają i przełamują lekko kwaskowe maliny i porzeczki, ale spokojnie można je zastąpić truskawkami, wiśniami lub innymi ulubionymi owocami.

La Cava - ziarna speciality
W naszej kawowej panna cotcie rolę główna zagrała Brazylia od La Cava

Gwarantuję, że intensywnie kawowa wersja panna cotty podana w towarzystwie małego espresso, dobrego przelewu lub zimnego cold brew będzie doskonałą, słodką przyjemnością na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

A teraz śmietanka w jedną dłoń, espresso w drugą i do dzieła!

Przepis na włoską panna cottę kawową

Składniki (4 porcje) na coffee panna cottę:

Panna Cotta:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml espresso lub mocnej kawy
  • 3 łyżki cukru lub do smaku
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody

Mus malinowy:

  • 150 g malin
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • świeże, najlepiej sezonowe owoce

przepis na panna cottę kawową

Przygotowanie panna cotty kawowej:

  1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia.
  2. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier, wydrążone ziarenka oraz strąk wanilii. Całość podgrzewać na niskiej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, aby śmietanka się nie przypaliła.
  3. Kiedy śmietanka zacznie się gotować, zdjąć z palnika, wyjąć strąk wanilii, dodać gorące espresso oraz żelatynę i energicznie mieszać, aż cała się rozpuści, a składniki dobrze się połączą. Tak przygotowaną masę należy przestudzić, dzięki stopniowemu chłodzeniu, ziarenka wanilii nie opadną na dno.
  4. Wystudzoną kawową panna cottę przelać do pojemniczków/filiżanek, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, najlepiej na całą noc do stężenia.
  5. Maliny z cukrem zmiksować za pomocą blendera na mus, a następnie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
  6. Aby wyjąć deser, foremkę/filiżankę należy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie, uważając, żeby woda nie nalała się do środka i wyłożyć na talerz do góry dnem.
  7. Gotową coffee panna cottę podawać z musem malinowym i świeżymi owocami.

jak przygotować panna cottę kawową

Koniecznie wypróbuj nasz przepis na panna cottę kawową, odpręż się i delektuj jej śmietankowo-kawowym smakiem! 

Total
4
Shares
Share 3
Tweet 0
Pin it 1
Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Powiązane tematy
  • bialetti
  • deser
  • ekspres ciśnieniowy
  • espresso
  • kawa
  • kawa speciality
  • kawiarka
  • kawowy deser
  • panna cotta
  • panna cotta kawowa
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Bialetti Rainbow 3tz Zielona

  • Cena: 101.50 zł
Czytaj wpis

Dzbanek Motta biały - 350ml

  • Cena: 135.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Montalatte - ręczny spieniacz do mleka 330ml

  • Cena: 169.00 zł
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Żółty

  • Cena: 21999.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Espresso 80 ml - White

  • Cena: 59.80 zł
Czytaj wpis

Eureka Mignon - Młynek automatyczny - Srebrny

  • Cena: 2099.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
coffeedesk tamka
Czytaj wpis
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle

Kawa w centrum! Przewodnik po kawiarniach specialty w warszawskim Śródmieściu

  • 4 maja 2022
  • Jessica Nadziejko
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.