Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
woda serwowana do espresso
  • Kawa
  • Speciality

Po co woda do espresso, czyli podstawy kawy dla początkujących

  • 15 lipca 2021
  • 3 min. czytania
  • Kuba Kalusiński
Total
78
Shares
78
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Speciality
  • >
  • Po co woda do espresso, czyli podstawy kawy dla początkujących

Próżno szukać w internecie czy encyklopedii informacji o tym, od kiedy podawana jest woda do kawy, a dokładniej do espresso. Prędzej znajdziemy odpowiedzi na pytania: Dlaczego wyginęły dinozaury? Ile kobiet miał Bob Marley? Ile zarobi Lukas Podolski w Górniku Zabrze? Istnieją jednak w historii kawy konkretne fakty, które mogą nasuwać pewne teorie i rozwikłać tajemnicę jaką skrywają espresso i woda.

Na naszym podwórku – w pięknym, nadwiślańskim kraju – sposoby serwowania wody do kawy są różne. Leń Gdańsk przynosi całą butelkę do stolika, ale raczej w celu przywitania gości. Typica Warszawa uzupełnia szklankę tak długo, jak jesteśmy jej klientami. Natomiast Brisman Poznań stworzył osobny „stolik-wodopój”, gdzie każdy może sobie nalać wody wedle potrzeby. W miejscach tych bonusowa woda do kawy ma przede wszystkim związek z gościnnością. Najprawdopodobniej jednak w częstowaniu wodą nie chodzi wyłącznie o troskę ze strony baristów, lecz także o „kosmetykę” naszej jamy ustnej.

Po co woda do espresso i włoskie savoir faire

Według niektórych opowieści, początkowo espresso podawano w towarzystwie szklanki wody po to, żeby pijący mógł upewnić się, że woda ta jest czysta i zdatna do picia. Nie zawsze przecież w miastach płynęła krystalicznie przejrzysta. Z czasem zwykłą wodę zastąpiła gazowana. A jak pić espresso z wodą? Włosi uważają, że nie powinna ona być gazowana, ale koniecznie mineralna. Minerały zawarte w wodzie mają za zadanie oczyścić naszą paletę i pobudzić kubki smakowe już przed pierwszym łykiem espresso, które jest sensorycznie nasyconym i intensywnym napojem. Po wypiciu espresso to my jesteśmy szefem. Jeśli kawa była git, oddajemy szklankę i cieszymy się długim smakiem kawy. Jeżeli to, co piliśmy, okazało się paskudne, to czysta woda nas uratuje, zmywając niesmak.

espresso i woda

Kolejny argument za „espresso + woda” to kwestia nawodnienia. Dla osób, które są wrażliwe na kofeinę lub nie mają wyrobionej takiej odporności jak barista (który wypija litr przelewu na zamknięcie zmiany, by się nie zmarnował), espresso może być bombą. Czarny napar ma właściwości moczopędne, a w efekcie odwadnia i dereguluje mineralną gospodarkę organizmu. Szklanka wody – jak ta z piosenki Bajmu – pomaga więc wyrównać poziom nawodnienia i wtedy „życie piękne jest” – jak śpiewała Beata Kozidrak.

Na tropie wody

Jak wspominałem wcześniej, jednym z powodów podawania wody do espresso było przepłukanie jamy ustnej po wypiciu złej jakości kawy. Tu dochodzimy do kawałka ciekawej historii. Mamy rok 1901. Luigi Bezzera wymyśla pierwszy ekspres do kawy oparty na przepływie pary i wody.

W 1903 patent Bezzary kupił Pavoni, który dał maszynie rozgłos na cały świat. Mimo drobnych zmian Pavoniego w konstrukcji, obaj panowie nie rozwiązali pewnego problemu, który dotyczył systemu parowego ekspresu. Mówiąc wprost, nierówno ekstrahował napar, przez co prawdopodobnie zawsze był niedoparzony. Dopiero w 1947 roku Giovanni Achille Gaggia zastąpił parę systemem podgrzewania wody i tym sposobem rozwiązał problem.

espresso z ekspresu ciśnieniowego

Espressowa puenta

Biorąc pod uwagę dotychczasowe śledztwo, możemy podejrzewać, że wodę do espresso zaczęto podawać i popularyzować właśnie w okresie 1903-1947, gdy system ekstrakcji w ówczesnych ekspresach był niedopracowany, a napar mógł przypominać w smaku płyn hamulcowy. Niewykluczone, że wtedy też pojawiła się tradycja witania wodą gości barów i restauracji, która przetrwała do dziś.

Teraz, kiedy już wiecie po co jest woda do espresso i jak pić espresso z wodą, pamiętajcie również, by pić samą wodę przez wakacje w dużych ilościach, ale też wlewajcie ją w siebie przez cały rok, bo nawodnienie organizmu jest bardzo ważne. A jeśli chodzi o espresso, to pijcie je tak, jak lubicie – ale najlepiej świeżo po zaparzeniu.

Total
78
Shares
Share 78
Tweet 0
Pin it 0
Kuba Kalusiński

"Branża kawowa to taki sport, tyle że w gastronomii". Chłopak z Wągrowca, mieszkający w Poznaniu. Były Brisman (chociaż mentalnie zawsze nim będę), 1/2 załogi DearJudges, oraz 1/1 załogi Guest Coffee. Skupiam się na tworzeniu kultury kawowej, i całkiem dobrze mi to wychodzi.

Powiązane tematy
  • espresso
  • kawa
  • kawa w kawiarni
  • po co woda do espresso
  • woda do espresso
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Zestaw: Ekspres ciśnieniowy Gaggia New Classic + Kawa Arcaffe

  • Cena: 1749.92 zł
Czytaj wpis

Arcaffe Gorgona 1kg

  • Cena: 129.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Moka Express 6tz

  • Cena: 189.00 zł
Czytaj wpis

Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 500g

  • Cena: 70.00 zł
Czytaj wpis

Jura E8 Moonlight Silver

  • Cena: 5499.00 zł
Czytaj wpis

HAYB - Espresso Starter Pack 5 x 250g

  • Cena: 156.00 zł
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Biały

  • Cena: 21999.00 zł
Czytaj wpis

Baratza Sette 30 AP

  • Cena: 1629.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.