Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
ciasto korzenne z kawą
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • 3 min. czytania
  • Anna Rumanek
Total
3
Shares
1
0
2
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

W kalendarzu adwentowym już większość okienek otwarta. To znak, że pozostało tylko kilka dni do Świąt. Spieszę zatem do Was z przepisem na mięciutkie, wilgotne, kuszące wyjątkowym zapachem ciasto korzenno-kawowe. Idealne dla spóźnialskich, którzy nie zdążyli przygotować piernika dojrzewającego lub tych, którzy podobnie jak ja lubią smaczne, ale proste rozwiązania.

Ciasto korzenno-kawowe

Naprawdę niewiele potrzeba, aby delektować się tym wyjątkowym ciastem. Przygotowuje się raz dwa, z czystą przyjemnością, a efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednego łasucha. Każdy kawałek pełen jest świątecznych smaków: naturalnego miodu, powideł śliwkowych, dużej ilości świeżych przypraw korzennych i aromatu ulubionej kawy. Co więcej, dekorując je możecie puścić wodze fantazji, w końcu świąteczne ciasto wymaga świątecznej oprawy. Doskonale w tej roli sprawdzi się aksamitna i błyszcząca polewa z dobrej jakości czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, ozdobiona pokruszonym lizakiem, orzechami lub cukrowymi śnieżynkami.

Ciasto korzenne podane z kawą z kawiarki Bialetti

Ciasto z kawą smakuje lepiej

W naszym świątecznym cieście, obok korzennych przypraw, drugim kluczowym składnikiem jest kawa. Najlepiej średnio lub mocno palona. Na pewno znajdziecie coś odpowiedniego z lokalnych palarni, jak na przykład ta, pochodząca z warszawskiej Coffeelab Gwatemala Huehuetenango. Kawa wzbogaca ciasto niepowtarzalnym aromatem i sprawia, że smakuje ono wyśmienicie. Aby jednak tak było, ziarna muszą być dobrej jakości. W cieście zapewne nie wyczujemy poszczególnych nut smakowych, ale bez problemu poczujemy świeżość ziaren, właściwe palenie czy jakość mielenia. Ciasto przygotowane z dobrych składników odwdzięczy się bogatym smakiem, gdzie delikatnie pikantna słodycz przypraw korzennych przeplata się z głębokim aromatem małej czarnej.

Kawa - espresso Coffeelab
Do przepisu możecie wykorzystać dowolną kawę pod espresso

Deser nie tylko od święta – przepis na ciasto korzenno-kawowe

Święta, święta i po świętach… ale bez obaw ciasto korzenno-kawowe możecie upiec kiedy chcecie, nie tylko w święta. Zatem do dzieła!

Składniki (forma 11 cm x 30 cm):

Ciasto:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki (180 ml) mleka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki bardzo drobno zmielonej kawy
  • 2 łyżki (30 ml) intensywnego espresso
  • 2 łyżki (50 g) miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej (należy zwracać uwagę na skład, aby nie zawierała mąki)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 100 g ulubionej czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka
  • świąteczny lizak do dekoracji (opcjonalnie)

ciasto korzenne z dodatkiem kawy w polewie czekoladowej

Przygotowanie:

  1. W rondelku z grubym dnem wymieszać mleko, masło, powidła śliwkowe, kakao, przyprawę piernikową, espresso oraz miód. Cały czas mieszając podgrzewać, aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników.
  2. Następnie zdjąć z palnika, dodać mieloną kawę i dokładnie wymieszać. Masę odstawić do przestudzenia.
  3. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
  4. Za pomocą miksera jajka utrzeć z cukrem na jasną masę.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając, powoli dodawać przestudzoną masę kakaowo-piernikową.
  6. Na koniec, dodać suche składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
  7. Masę przelać do formy (11 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec około 40-50 minut, do tzw. “suchego patyczka” w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  9. Przygotować polewę: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej mleka.
  10. Wystudzone ciasto przełożyć na deskę/talerz do góry dnem i udekorować przygotowaną polewą czekoladową oraz pokruszonym lizakiem świątecznym (raczej oszczędnie, ponieważ posypka jest bardzo słodka).

Niech ciasto korzenno-kawowe umili Wam ten świąteczny i rodzinny czas. Życzę wszystkim radosnych, spokojnych Świąt!

ciasto korzenno-kawowe i kawa z kawiarki Bialetti

Total
3
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 2
Anna Rumanek
Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Powiązane tematy
  • ciasto
  • ciasto korzenno-kawowe
  • ciasto świąteczne z kawą
  • czekolada
  • espresso
  • kawa
  • przepis
  • święta
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Loveramics Stone - Kubek 250 ml - Granite

  • Cena: 39.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Moka Express 3tz Rose Gold

  • Cena: 119.00 zł
Czytaj wpis

Jura J6 Piano White

  • Cena: 7499.00 zł
Czytaj wpis

Manufaktura Czekolady - Czekolada 44% z ziarnami palonej kawy - Caffe Latte

  • Cena: 12.50 zł
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Biały

  • Cena: 19999.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti New Venus 4tz

  • Cena: 119.00 zł
Czytaj wpis

Manufaktura Czekolady - Czekolada Grand Cru 70% kakao z Dominikany

  • Cena: 16.90 zł
Czytaj wpis

Loveramics Stone - Talerz 18cm - Side Plate - Granite

  • Cena: 37.00 zł
Czytaj wpis

Hario MM-2 - młynek do kawy

  • Cena: 259.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.