Jeżeli szukacie pomysłu na pyszny wypiek w kilka chwil to dobrze trafiliście. Dzisiaj pokażę Wam przepis na to, jak przygotować proste muffinki kawowe w dwóch odsłonach. Wygodną wersję na wynos z chrupiącymi orzechami i kawałkami czekolady oraz eleganckie babeczki kawowe z delikatnym kremem waniliowym.
Muffinki kawowe, czyli pyszne babeczki espresso i cappuccino
Przygotowanie babeczek kawowych według podstawowego przepisu nie zajmie Wam więcej niż pół godziny. Dodatkowo nie będziecie do tego potrzebowali ani skomplikowanych składników ani nawet miksera. Pamiętajcie jednak, że napar kawowy, którego użyjecie do kawowych muffinek musi być mocno skoncentrowany, tak aby smak kawy w babeczkach był dobrze wyczuwalny. Dlatego do przygotowania espresso na pewno przyda się ekspres ciśnieniowy lub opcjonalnie kawiarka. I właściwie na tym można by było zakończyć, ale… jeżeli macie pięć minut więcej warto do ciasta dorzucić garść posiekanych orzechów i kawałki ulubionej czekolady. Taką wersję cupcake’ów polecam Wam na co dzień, szczególnie na wynos, na dłuższy spacer lub do pracy. Druga, bardziej elegancka opcja to podanie muffinków z waniliowym kremem. Urocze babeczki cappuccino pod białą chmurką świetnie sprawdzą się na wyjątkowe okazje, gdzie poza pysznym mini deser będą uroczą dekoracją stołu.
To jak, gotowi? Zróbmy razem pyszne muffiny kawowe.
Przepis na muffinki kawowe
Składniki (ok. 12 babeczek):
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową!
Ciasto bazowe:
- 1½ szklanki (220 g) mąki
- 2 jajka
- ½ szklanki (100 g) cukru
- ⅓ (80 ml) oleju
- ⅓ szklanki (80 ml) mleka
- 50 ml wystudzonego espresso
- 2 łyżki bardzo drobno mielonej kawy do espresso + 2-3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mieloną kawę zalać 2-3 łyżkami gorącej wody i wymieszać.
- W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka, mleko, olej, espresso, cukier, mieloną kawę wymieszaną z wodą oraz opcjonalnie ekstrakt z wanilii.
- Następnie do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki kawowe nie wyrosną i będą twarde.
- Przygotowaną masę nałożyć do ¾ wysokości foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.
- Piec 22 – 25 minut (do tzw. “suchego patyczka”, nie za długo, aby nie były suche) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Dodatkowy przepis na muffinki kawowe z kawałkami czekolady i orzechami
- ok. 60 g ulubionej czekolady
- ok. 70 g orzechów laskowych lub innych
Przygotowanie:
- Całe orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni. Wystudzić i posiekać na mniejsze kawałki.
- Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
- Przed pieczeniem babeczek, do surowego, bazowego ciasta na muffinki dodać posiekaną czekoladę oraz orzechy (część można odłożyć i posypać wierzch babeczek) i delikatnie wymieszać szpatułką/łyżką.
Przepis na babeczki cappuccino z kremem waniliowym
- ½ szklanki (125 ml) dobrze schłodzonej śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- kakao do oprószenia
Przygotowanie:
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.
- Cały czas miksując, dodać cukier puder, ekstrakt z wanilii oraz serek mascarpone (serek mascarpone najlepiej przed dodaniem rozmieszać łyżką, aby ubijanie nie trwało zbyt długo, ponieważ krem może się zwarzyć).
- Gotowy krem wyłożyć na dobrze wystudzone babeczki (z bazowego przepisu) za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (można również po prostu nałożyć łyżką) i oprószyć kakao.
Muffinki kawowe to doskonały deser na każdą okazję. Śmiało częstujcie się przepisem na babeczki i do dzieła!