Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
agnieszka rojewska latte art
  • Bariści
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Polecane
  • Speciality

12 rzeczy, których nie wiesz o Rojes.

  • 5 sierpnia 2018
  • 6 min. czytania
  • Karolina Kosno
Total
35
Shares
35
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Bariści
  • >
  • 12 rzeczy, których nie wiesz o Rojes.

Polka Mistrzynią Świata! Kobieta Mistrzynią Świata! Rojes Królową Polski! Tak powinny brzmieć nagłówki we wszystkich mediach!

Skoro interesujesz się kawą to na pewno już wiesz, że Polka – Agnieszka Rojewska, wygrała tegoroczne Mistrzostwa Świata Baristów. Choć Agnieszka zgarnęła wcześniej kilkanaście innych tytułów na polskiej i międzynarodowej scenie, to wygranie najtrudniejszej i najbardziej prestiżowej konkurencji wśród kawowych mistrzostw, było niespodziewane i zaskakujące nawet dla samej Agnieszki. Niezaprzeczalnie, Aga jest wyjątkową postacią, nie tylko ze względu na swoje osiągnięcia w dziedzinie kawy. Zdradzamy aż 12 ciekawostek o Rojes!

1. Jest doktorantką

Huczna kariera i wyjazdy na mistrzostwa w najodleglejsze zakamarki świata, nie przeszkodziły Agnieszce w prowadzeniu kawiarni, następnie własnego biznesu, a ponadto wszystko, w robieniu doktoratu. Rojes ma otwarty przewód doktorski z zarządzania na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. W ramach zajęć dla studentów prowadzonych na uczelni, wszystkie przykłady jakimś cudem są z branży… kawowej. Już wcześniej była niezłym kujonem – miała najlepszą średnią w całej szkole przez 3 lata. Jak widać wysoko stawia poprzeczkę nie tylko w kwestii kawy!

2. Bez przypału pije rozpuszczalną, inkę i cappuccino

Wielu znanych mi baristów to francuskie pieski, które spijają jedynie najwyżej notowane keniuszki. Słowa „rozpuszczalna” i „zbożowa” nie łączą się dla nich ze słowem kawa i z najwyższą pogardą traktują napoje z automatów, stacji benzynowych, a właściwie wszystko to co nie osiągnęło ponad 80 na 100 punktów.

Ale nie Rojes.

Aga od dawna znana jest z bycia fanką Inki. Wprowadzili ją do oferty Brismana jako napój dla dzieci, ale z ich rozmachem szybko zaczęli słynąć z „najlepszej Inki w mieście”. Aga nieraz wspominała, że marzy jej się bycie twarzą Inki – i w końcu tak się stało. Rojes przyznaje się też publicznie do pijania rozpuszczalnej u rodziców i nie ma problemu z wypiciem włoskiego cappuccino z cukrem – czasem bowiem najważniejsza jest kofeina. Jedno jest pewne – Agnieszka jest idealnym ambasadorem kawy – w każdej postaci.

rojes inka
Zdjęcie z treningu Agnieszki do Mistrzostw Polski Latte Art 2017: free pour coconut latte na Ince kakaowej. Serio pyszne! 🙂

3. Jej tata robi drewniane gadżety na mistrzostwa

Tata Agnieszki w branży jest znany pod pseudonimem Papa Royes. Wielokrotnie budował trofea na mistrzostwa baristów i zawsze powtarzał Agnieszce, aby choć jedno przywiozła z powrotem do domu. Nigdy go w tym nie zawiodła 🙂

Jest też autorem kostek do latte artów, z których korzystała Aga podczas Mistrzostw Świata 2015, dzięki czemu sprzedawał je później do najodleglejszych zakątków świata. Aga co roku zachwycała też personalizowanym stołem, idealnie dopasowanym do jej prezentacji. W tym roku postawili poprzeczkę jeszcze wyżej – zbudowali podwyższenie, dzięki któremu Agnieszka mogła zachować idealnie czystą przestrzeń dla sędziów, chowając wszystkie swoje gadżety pod spodem. Może to będzie nowa moda i na kolejnych mistrzostwach świata zobaczymy tego więcej – oby od Royes Engineering.

agnieszka rojewska amsterdam

4. Działa w kawie od 2008 roku

Pierwsze CV w życiu złożyła do Coffee Heaven (popijając caramel macchiato na poznańskim dworcu, w oczekiwaniu na pociąg do domu) i od razu została przyjęta. 10 lat pracy w branży to wynik, który plasuje Agę wśród dinozaurów polskiej sceny kawowej, dlatego gratulując jej tytułu Mistrzyni Świata, wysłaliśmy jej złotego T-Rexa.

5. Na pierwsze mistrzostwa zapisała ją trenerka bez jej wiedzy

Agnieszka nigdy nie pcha się przed kamerę, z natury jest nieśmiała i introwertyczna. Po pracy często zostawała na dodatkowe cuppingi, czy treningi latte art. Jednak mimo, że była w tym dobra, nigdy sama nie zgłosiła się na mistrzostwa. Sprawy wzięła w swoje ręce Judyta Schoener, jej ówczesna trenerka w Coffee Heaven, a obecnie przyjaciółka prowadząca warszawskie Frykasy Rarytasy. Za jej plecami zapisała ją na wewnętrzne eliminacje do Mistrzostw Polski. Kto wie, jak potoczyłaby się historia, gdyby nie Judyta? Dzięki! 🙌🏻

agnieszka rojes rojewska trophy
Fot. Agnieszka z Judytą Schoener, właścicielką kawiarni Frykasy Rarytasy w Warszawie.

6. Nigdy nie chodziła w szpilkach, nienawidzi sukienek i nie używa makijażu

Agnieszka słynie z personalizowanych koszul na każdych mistrzostwach, nigdy jednak nie zobaczycie jej w sukience! W życiu nie miała szpilek na nogach i nie posiada żadnych kosmetyków do makijażu. Mimo tego, jej stylizacje na mistrzostwach są zawsze dopieszczone: kolorowe skarpetki przynoszące szczęście, wzór w pieski na mankiecie rękawa lub wyhaftowane ROJES na plecach.

agnieszka rojes rojewska
Na pewno nikt w szatni nie pomyli koszul 😉 World of Coffee, Budapeszt 2017 /fot. M. Rzońca

7. Jest pierwszą kobietą, która wygrała Mistrzostwa Świata Baristów

Statystyki nie kłamią – mistrzostwa baristów są zdominowane przez mężczyzn. W tym roku startowało 9 kobiet na 55 zawodników. Choćby ze względu na tę dysproporcję niezwykle rzadko zdarzało się by kobieta była w finale, a tytuł mistrza od samego początku, czyli już od 18 lat, należał do mężczyzn.

Co ciekawe w Polsce trend jest dokładnie odwrotny – od 10 lat to kobiety właśnie dzierżą tytuł Mistrzyni Polski (Izabela Sakowska, Katarzyna Zyzało, Agnieszka Rojewska i Natalia Piotrowska).

8. Jej ulubionym daniem jest pyra z gzikiem

Celebrując na co dzień kawę speciality, można jednocześnie być wielkim fanem prostego jedzenia. Aga najbardziej lubi poznańską pyrę z gzikiem, popitą zwykłym, nie-craftowym piwem, a na deser kruche krówki. Zazwyczaj jednak towarzyszy jej ścisła dieta ze względów zdrowotnych lub z powodu treningów. Przed mistrzostwami Aga przechodzi na jaglankę i zero alkoholu. Jedną z pierwszych rzeczy jakie wymieniła po otrzymaniu trofeum Mistrza Świata było: „Niech ktoś w końcu da mi piwo!” 🙂

9. Była w Mam Talent

W 2011 roku Aga wystąpiła wraz z ekipą Brismanów (Mateusz Gaca i Michał Błasiak) w Mam Talent, tworząc na scenie 7 kaw w 2 minuty. Oczywiście otrzymali 3 razy TAK 🙂

10. Ma na koncie 7 tytułów Mistrzyni Polski

Mistrzostwo Świata zdobyła w najbardziej prestiżowej konkurencji – „barista”, polegającej na zaparzeniu espresso, kawy mlecznej i designerskiego napoju, jednak sukcesy odnosiła w każdej kategorii kawowych zawodów. Już dwa lata temu zdobyła 5. miejsce na Mistrzostwach Świata Latte Art, a rok później weszła na podium, zajmując 3. miejsce na świecie. Jej kolejny start w Mistrzostwach Świata Latte Art jeszcze w tym roku – w listopadzie, w Brazylii. Mistrzostwa Polski to dla Agnieszki nieskończone pasmo sukcesów – od 2014 roku zgarnęła łącznie 7 tytułów mistrzowskich oraz 3 tytuły Vice Mistrza, stając się najbardziej utytułowanym baristą w Polsce.

agnieszka rojes rojewska cigs
Rojes przed występem na Mistrzostwach Polski Coffee in Good Spirits 2018 w Opolu. /fot. M. Rzońca

Poza idealnym parzeniem espresso i malowaniem wzorów jest więc także ekspertem w łączeniu kawy z alkoholem i w alternatywnym parzeniu kawy. Wygrała konkurs Milano Latte Art Challenge, gdzie malowała między innymi z zasłoniętymi oczami. Mimo że nawet trafienie do filiżanki wydaje się w tym przypadku trudne, to Aga bez problemu stworzyła idealny wzór.

agnieszka rojewska trophy
Półka z częścią trofeów zdobytych przez Agnieszkę. /fot. Paula Adamska.

11. Ma kolekcję dzbanków do mleka

Nikt nie wie ile ich dokładnie posiada, jednak pewne jest, że kolekcja stale się powiększa. Paula, jej prawa ręka, śmiało odpowiada, że na pewno jest ich ponad setka.

rojes latte art
Trening Agnieszki. /fot. Marta Grudzień.

12. Wygrała największą przewagą w historii mistrzostw

Aga nie tylko wygrała Mistrzostwa Świata, pobiła bowiem również rekord w przewadze nad pozostałymi zawodnikami. Zdobyła łącznie 493 punkty, przebijając Vice Mistrza aż o 57! Taka różnica to największa przewaga punktowa w 18-letniej historii WBC, która średnio wynosiła dotychczas kilkanaście punktów. Co ciekawe, po raz pierwszy mistrzostwa wygrała kawa z Etiopii.

Jak wygrywać, to z rozmachem! 

Total
35
Shares
Share 35
Tweet 0
Pin it 0
Karolina Kosno

Przez 5 lat dopieszczała szalone pomysły i dbała o pozytywną energię Coffeedesk jako PR Manager; koordynowała komunikację Speciality Coffee Association Poland; współorganizowała Mistrzostwa Polski i wspierała Team Poland w walce o światowe tytuły. Obecnie co-owner Heresy Coffee i prezeska Fundacji All Good.

Powiązane tematy
  • agnieszka
  • barista
  • ciekawostki
  • inka
  • latte art
  • mistrz świata
  • mistrzyni świata
  • polska
  • rojes
  • rojewska
  • sukces
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario Fit V60 Drip Kettle Black - 1,2l

  • Cena: 349.00 zł
Czytaj wpis

Rancilio Silvia E - Ekspres kolbowy

  • Cena: 2909.00 zł
Czytaj wpis

Książka The Coffee Dictionary - Maxwell Colonna-Dashwood

  • Cena: 79.00 zł
Czytaj wpis

Hario Kasuya Cupping Bowl - Miseczka Cuppingowa

  • Cena: 47.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
coffeedesk tamka
Czytaj wpis
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle

Kawa w centrum! Przewodnik po kawiarniach specialty w warszawskim Śródmieściu

  • 4 maja 2022
  • Jessica Nadziejko
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.