Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
espresso miesiąca marzec
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Ziarna

Espresso Miesiąca: Marzec – Trzy razy Ameryka!

  • 1 marca 2017
  • 2 min. czytania
  • Maciej Duszak
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Espresso Miesiąca: Marzec – Trzy razy Ameryka!

Espresso Miesiąca na marzec udowadnia, że esencjonalna filiżanka z Ameryki Południowej nie musi być zawsze taka sama. Wystarczy do dobrze znanych i lubianych ziaren z Brazylii dodać kilka innych składników i otrzymujemy podkręconą klasykę – pełną słodyczy, orzechów, czekolady i owocowej kwasowości. Zainteresowani? Na pewno!

Coffee Republic to stosunkowo nowa palarnia na polskim rynku, która kawę pali dla Was w Warszawie. Blue Republic to mieszanka przeznaczona pod espresso i w jej skład wchodzą trzy kawy z Ameryki Środkowej i Południowej:
Brazylia Sao Jose (Acaia)
Guatemala El Cascajal (Catuai/Caturra)
Honduras Santa Rosa (Catuai)
espresso miesiąca coffeedesk
Połączenie kaw obrabianych na sucho z ziarnami z obróbki mokrej daje słodycz i przyjemną, stonowaną kwasowość, która ożywia napar i urozmaica profil smakowy. Espresso ma średnie, okrągłe body, jest czyste i pozostawia długi, kakaowy finisz. W smaku można poczuć karmel, prażone orzechy oraz leśne owoce. Wszystko to sprawia, że kawa ta jest idealnym kompanem na co dzień – sprawia przyjemność, jest łatwa do zaparzenia i świetnie smakuje również z mlekiem. Daje wyraziste cappuccino i dyskretnie przebija się przez mleko stanowiąc dla niego wzorcowy balans.
Nasz przepis na idealne marcowe espresso miesiąca:
Doza (ile zmielonej kawy użyć): 17g
Uzysk (ile kawy ma się znaleźć w filiżance): 32g
Czas parzenia: 29-31 sek.

Jeśli próbowałeś już wcześniejszego Espresso Miesiąca, to ta mieszanka będzie smakować znajomo, a jednocześnie zaskoczy Cię nowymi smakami, będąc kolejnym krokiem w stronę różnorodnego świata kaw specialty.

espresso miesiąca kawa miesiąca

Natomiast w przypadku braku błyszczącego ekspresu ciśnieniowego na blacie, warto sięgnąć po niezawodną kawiarkę. W niej także świetnie sprawdzą się ziarna z marcowego Espresso Miesiąca.

Przepis, jak zawsze taki sam, idealny i niezmienny:

Dość drobno zmielona kawa, tak, by wypełniła sitko, po lekkim ubiciu, równo z brzegiem. Do dolnego pojemnika gorąca woda, zakręcamy i stawiamy na kuchence na niewielkim ogniu/mocy. Otwieramy pokrywkę i obserwujemy. Kawa ma wypływać wolnym, spokojnym strumieniem. Gdy tylko zaczyna pojawiać się piana zamiast kawy i zaczyna być słychać bulgotanie, kawiarkę natychmiast ściągamy z kuchenki i przelewamy kawę do filiżanek. Nie przetrzymujemy na palniku, ani dłużej w kawiarce – unikamy wtedy przepalonego, nieprzyjemnego posmaku!

Nie jest to jeszcze mieszanka, która zaczęłaby straszyć nieprzekonanych i początkujących wysoką kwaskowatością i profilem rześkich owoców. Jednocześnie daleko jej do spalonych, ciemnych, gorzkich ziaren pochodzących z dużych palarni, które nieraz kosztują naprawdę dużo!

Zdecydowanie warto spróbować!

Zamów Teraz!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Maciej Duszak
Maciej Duszak

Słynie ze swojej bezkompromisowego podejścia w kwestii jakości serwowanej kawy oraz z bycia wiecznie drugim. Twórca vloga Arabean, Mistrz Polski Brewers Cup 2017, V-ce Mistrz Polski Brewers Cup 2014/15/16, V-ce Mistrz Polski Cup Tasters 2016, 5-ty w Międzynarodowych Chińskich Mistrzostwach Baristów 2016.

Powiązane tematy
  • blend
  • coffee republic
  • ekspres ciśnieniowy
  • espresso
  • espresso miesiąca
  • kawa miesiąca
  • kawiarka
  • marzec
  • mieszanka
  • polska palarnia
  • przepis
  • warszawa
Powiązane produkty
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Niebieski

  • Cena: 19999.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.