Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
gabi master b
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Testy

Gabi Master B – poręczna pomoc w kawowej sprawie

  • 27 lutego 2019
  • 3 min. czytania
  • Piotr Jeżewski
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Gabi Master B – poręczna pomoc w kawowej sprawie

Jak się ma plan A, zawsze trzeba mieć plan B. Z tego wniosku wyszli Koreańczycy z firmy Glowbeans, twórcy znanego już dripera Gabi Master A. Czym jest więc Gabi Master B,  młodszy brat sprzętu, który zrobił ostatnimi czasy niemałą karierę?

Gabi Master B nie jest driperem. Jest nakładką na driper. Na który? Ano w gruncie rzeczy na dowolny!

Budowa i specyfikacja

Schemat działania jest banalnie prosty i przypomina patent zastosowany w Gabi A. Mamy tu do czynienia z prysznicem, który równomiernie rozprowadza wodę, trochę jak w ekspresie przelewowym. Gabi Master B zbudowany jest z dwóch komór – jednej o mniejszej średnicy, drugiej rozprowadzającej płyn szerzej. To sprytne rozwiązanie pozwala na stosowanie sprzętu do spółki z mniejszymi driperami, jak Hario V60 01. Drugą komorę możemy wprawić w ruch mając pod spodem większe naczynie – na przykład Chemex (z wyjątkiem największego, na 10 filiżanek – ten jest wyjątkowym potworem) lub Hario V60 03.

Nakładka wykonana jest z bezpiecznego w kontakcie z żywnością tworzywa sztucznego o nazwie Tritan. Brzmi trochę jak z książek Vonneguta. Prysznic ma 33 równomiernie umieszczone otwory. Do pierwszej komory (21 otworów) możemy wlać za jednym razem około 70 gramów wody. Podobną pojemność ma komora numer dwa – z dodatkowymi dwunastoma dziurkami.

gabi master b

Parzenie

Urządzenie testowałem głównie w Hario V60 02. Wychodziłem z proporcją 15-16 gramów kawy na 250 ml wody. Pierwszy wniosek – przy tym rozmiarze dripera lepsze rezultaty otrzymywałem przy użyciu tylko węższej komory. Szersza rozprowadzała wodę po ściankach, co najprawdopodobniej miało wpływ na gorsze efekty w filiżance.

Wniosek drugi – preinfuzja. Tę dobrze jest robić samemu, wlewając porcję wody bezpośrednio na kawę i mieszając równomiernie patyczkiem bądź łyżeczką. Następny krok – Gabi Master. Napary bez samodzielnej preinfuzji były mniej doparzone i przez to płytsze w smaku.

Wniosek trzeci – temperatura. Jako, że mamy tu pośrednika między gorącą wodą i kawą, musimy wkalkulować w rachunek utratę temperatury. Ja wiem, że to co zaraz napiszę wywoła u niektórych palpitację serca, po prostu usiądźcie wygodnie w fotelu, ewentualnie zarzućcie meliskę. Wrząca woda jest tu dobrym rozwiązaniem. Już pokazuję.

gabi master b

Moja receptura zakładała użycie 250 gramów wody. 40 gramów preinfuzji i trzy dolania po 70 gramów. Wrząca woda w czajniku i zwalniamy blokadę.

Pierwsze wlanie wrzątku w trzydziestej sekundzie. Pomiar temperatury fusów w 0:45 – 88 stopni.

Drugie wlanie w pierwszej minucie, pomiar w 1:30 – 86 stopni.

Trzecie wlanie w 1:45, pomiar w 2:00 – 84 stopnie.

Te temperatury okazały się optymalne w zabawie z Gabi Master B.

Mielenie

Okazuje się, że Gabi Master B wymaga nieco innego mielenia, niż przy klasycznym parzeniu z wylewki przy tych samych proporcjach. Skapująca ze wszystkich stron woda przyspiesza parzenie, musiałem więc zastosować drobniejszy przemiał. Oto porównanie: gabi master b mielenie

Po lewej stronie mielenie do Gabi Master B, po prawej “standardowe” /fot. P. JeżewskiCzasy ekstrakcji oscylowały wokół 3 minut. Napary cechowały się bardzo dużą czystością i klarownością.

Podsumowanie

Mimo, iż to oczywista oczywistość, wpadłem na to dopiero podczas parzenia kawy. Gabi Master B to przecież naturalny wybór dla tych, którzy nie posiadają precyzyjnego czajnika z wylewką! Równomierne rozprowadzenie wody jest tu po stronie nakładki, a Ty musisz martwić się „jedynie” o złożenie receptury.

gabi master b

Ponadto, kolejnym plusem jest powtarzalność zaparzeń. Gabi zrobi to niemal identycznie za każdym razem. Stąd już bardzo blisko do maszyn rządzących światem. 

Gabi Master B będzie też świetną zabawką dla bardziej zaawansowanych kawowych świrów. Najważniejsza rzecz – nie wierzcie w ani jedno słowo, które tu napisałem! Sprawdźcie jak zachowują się przy tych wskazówkach napary i po prostu kombinujcie do woli. Czekamy na Wasze opinie i przemyślenia. Cześć!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Piotr Jeżewski

W kawie od 2012. Ni to długo, ni to krótko, tak myślę! Współtwórca palarni Heresy Reformed Coffee, green coffee buyer, roaster, konsultant, Q-Grader. Mam szczęście do ludzi. Tak dla logiki, kaw z Hondurasu, gór i herbatki. Nie dla miejskich legend, ślepej wiary w autorytety i mięska. Słonecznego dnia!

Powiązane tematy
  • czarna kawa
  • drip
  • dripper
  • gabi
  • kawa przelewowa
  • kawa w domu
  • master a
  • master b
  • przelew
  • recenzja
  • test
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Glowbeans - The Gabi Master B Coffee Dripper

  • Cena: 109.00 zł
Czytaj wpis

Glowbeans - The Gabi Master A Coffee Dripper

  • Cena: 139.00 zł
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 6 filiżanek

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

Hario ceramiczny Drip V60-02 Biały

  • Cena: 87.00 zł
Czytaj wpis

Baratza Encore - Młynek automatyczny - Czarny

  • Cena: 649.04 zł
Czytaj wpis

Asobu - 5th Avenue Brązowy - Kubek termiczny 390ml

  • Cena: 129.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.