Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
hario
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Herbata
  • Kawa
  • Przepisy
  • Testy

Hario Largo. Nie tylko na herbatę.

  • 15 lutego 2017
  • 2 min. czytania
  • Ika Graboń
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Hario Largo. Nie tylko na herbatę.

Każdy barista i home barista boryka się czasem z problemem jak zaparzyć w domu kawę tak, by smakowała jak na cuppingu. Podczas degustacji pojawiają się truskawki, morele i owoce cytrusowe, a w domu ani śladu tych wspaniałości. Niektórzy bariści bywają uparci i niestrudzeni. Szukają nowych dróg każdego dnia. Dzięki nim udało mi się poznać nową ciekawą metodę, czyli Hario Largo.

Largo nie tylko na herbatę

Do tej pory urządzenie o nazwie Hario Largo Tea Dripper było dla mnie wyłącznie urządzeniem do parzenia herbaty, aż zostałam mile zaskoczona przez krakowskiego baristę rodem ze Lwowa nowym pomysłem na kawę.

Wydawać by się mogło, że napar będzie bardzo zbliżony do przygotowywanego w Clever Dripperze, jednak dla mnie smak, aromat oraz konsystencja to bardziej połączenie frenchpressa i aeropressu w metodzie odwróconej. Czyli mówiąc normalnie – body (cielistość) jest wysokie, napar wychodzi bardzo intensywny i kompleksowy. Jednocześnie smak jest bardziej czysty niż przy French Pressie.

Za to aromat, jaki to urządzenie potrafi wyciągnąć to po prostu poezja! Przetestowałam kilka różnych, jasno palonych kaw i w każdej wychodzi dokładnie to, co w opisie sensorycznym na opakowaniu. Szczególnie polecam afrykańskie kawy: Kongo, Tanzania, Etiopia i Kenia wypadają w Largo niezwykle owocowo i kwiatowo, są bardzo słodkie i zbalansowane.

Jak zrobić taką kawę?

Najlepsza proporcja wynosi 6g kawy na 100ml wody, natomiast mielenie jak na duży chemex, czyli niczym gruboziarnista sól.

1. Odmierz 18g kawy i zmiel grubo.

hario scale wagamielenie kawy

2. Postaw largo z dzbankiem na wadze i wsyp kawę.

hario largolargo

3. Zalej delikatnie 30g wody o temperaturze 92 stopni i odczekaj 30 sekund.

largo

4. Naciśnij przycisk zwalniający i do ogrzanego uprzednio naczynia odlej preinfuzję.

hario largo recipe

5. Wlej pozostałą wodę do Largo i przykryj naczynie pokrywką. Odczekaj 3,5 – 4 minuty.

hario largo tea

6. Naciśnij przycisk zwalniający ponownie i ciesz się naprawdę aromatyczną kawą!

hario

Mogę śmiało powiedzieć, że od dzisiaj obok chemeksa, Hario Largo będzie moją nową, ulubioną metodą parzenia kawy. Zachęcam do eksperymentowania z gramaturą i temperaturą, oraz do przetestowania Largo jako zaparzacza nie tylko do herbaty, ale i do kawy. No i wzniesienia toastu za Yurę Logoidę, który pokazał mi coś naprawdę inspirującego!

Zamów Teraz!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Ika Graboń
Ika Graboń

Jestem jak kawa z dripa: na luzie, a wbijam się w pamięć. Moj ulubiony kolor to PANTONE 19-0912 TPX i nie rozmawiam przed pierwszą kawą. Z wykształcenia operator filmowy, a z zamiłowania sensoryk, barista, trener. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę. Napisałam książkę "Kawa: Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie".

Powiązane tematy
  • alternatywy
  • cupping
  • hario
  • herbata
  • kawa
  • kawa w domu
  • largo
  • parzenie
  • przepis
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario Largo Tea Dripper - Zaparzacz do herbaty

  • Cena: 149.00 zł
Czytaj wpis

Hario Range Server V60-02 Microwave - 600ml

  • Cena: 55.00 zł
Czytaj wpis

Johan & Nyström - Ethiopia Welena

  • Cena: 49.00 zł
Może Cię zainteresować
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
jak wybrać filtry do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

  • 12 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

ODErwany młynek od FELLOW

  • 7 stycznia 2021
  • Krzysztof Włodek
herbaty miesiąca stycznia Teministeriet i Paper & Tea
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje

Herbaty miesiąca – styczeń: złożone smaki od Teministeriet i wiosenne orzeźwienie od Paper&Tea

  • 5 stycznia 2021
  • Paweł Świderski
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności