Kawa pistacjowa to delikatna, orzechowa wersja klasycznego latte. Espresso i mleko idealnie łączą się z lekko słonym i słodkim smakiem pasty pistacjowej. Jest to idealny napój na zimowe poranki, który może odmienić codzienną rutynę picia kawy. Przygotowanie pistacjowego latte w domu jest łatwe, a efekt na pewno Cię zaskoczy!
Jak powstaje kawa pistacjowa? Przepis
Jak zrobić kawę pistacjową? Zawsze trzeba zacząć od odpowiedniej bazy, czyli dobrej jakości składników, w tym przypadku oczywiście pasty pistacjowej, którą dostaniecie w sklepach z włoskimi produktami, ale czasami udaje się ją dorwać w supermarketach, zwłaszcza podczas tygodnia tematycznego. Oprócz pistacjowej pasty potrzebujemy najlepszej kawy — ciemniej palonego espresso. Klasyk, taki jak Arcaffe Roma, to dobra podstawa do kaw mlecznych. Całość proponujemy dopełnić mlekiem roślinnym, w końcu mamy już 2024 rok, a roślinny napój jest lepszy dla naszego, i tak już szalejącego, klimatu. Sprawdź nasz przepis na kawę pistacjową!
Składniki
Przepis na kawę pistacjową wymaga tylko kilku składników i podstawowego sprzętu do kawy — czegoś w czym przygotujecie espresso — ekspres, kawiarka, a nawet nakładka na Aeropress Prismo oraz spieniacza do mleka — ręczny, elektryczny lub French Pressa. Poszczególne składniki to:
- podwójne espresso z kawiarki lub ekspresu,
- łyżeczka pasty pistacjowej,
- około 200 ml napoju roślinnego lub mleka,
- opcjonalnie — ulubiony słodzik.
Przygotowanie kawy pistacjowej krok po kroku
- Do ulubionego kubka o pojemności około 250/300 ml przygotowujemy podwójne espresso.
- Dodajemy łyżeczkę pasty pistacjowej do kawy i dokładnie mieszamy. Do tego przyda nam się mała trzepaczka lub ręczny spieniacz. Kiedy espresso połączy się z pastą, możemy zabrać się za spienianie mleka.
- Mleko spieniamy podgrzewając je delikatnie — jego temperatura nie powinna przekroczyć 60 stopni.
- Dolewamy spienione mleko do espresso z pastą pistacjową.
- Słodzimy w razie potrzeby i preferencji.
- Popijamy ciesząc się delikatnym orzechowym smakiem kawy z pastą pistacjową!
Ten prosty przepis na kawę pistacjową pozwoli Ci w łatwy sposób przygotować pyszny napój, który umili każdy poranek!
Kawa pistacjowa – alternatywa dla zwykłego latte
Zwykłe latte, czyli espresso z dużą ilością spienionego mleka, z pewnością jest jedną z najbardziej popularnych kaw. Pistacjowa kawa z naszego przepisu to świetna alternatywa. Niewielka ilość kofeiny i delikatny smak sprawiają, że latte smakuje nawet osobom, które nie deklarują wielkiej miłości do kawy. Aby nieco podrasować dość konwencjonalne latte, warto przygotować je z ciekawym dodatkiem — pistacją, syropem lub likierem. W ten sposób przygotowane pistacjowe latte z pewnością zadowoli każdego fana kawowych eksperymentów.