Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
prezent na mikołaja
  • Kawiarniany biznes

Co poza kawą? Rozszerz ofertę swojej kawiarni!

  • 23 grudnia 2018
  • 3 min. czytania
  • Maja Jaworowska
Total
7
Shares
7
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawiarniany biznes
  • >
  • Co poza kawą? Rozszerz ofertę swojej kawiarni!

Kawiarnia – bo kawa. Ale czy ta wdzięczna nazwa odbiera Ci prawo do rozszerzenia swojej oferty poza napój, od którego się wzięła? Nigdy w życiu!

Kawiarnia to nie tylko miejsce, w którym możesz napić się ulubionej kawy – ilu gości, tyle ról, które może odgrywać Twój lokal. Czasem wpadną eleganccy państwo pogadać o biznesie, a stolik obok może od kilku godzin zajmować maturzysta kujący do egzaminu. Kawiarnia to bardzo uniwersalne miejsce, które odwiedzają różni goście. A dlaczego warto wiedzieć, kto i po co nas odwiedza? Żeby lepiej dopasować ofertę!

Bo kawa to nie wszystko.

Sieciówki i małe, pojedyncze lokale wciąż rozszerzają swoje oferty – w przeróżnych miejscach można kupić już nie tylko napoje, ale także paczkowane ziarna, akcesoria, a nawet ekspresy. Oczywiście oferta powinna pasować do profilu Twojej kawiarni – jeżeli Twój biznes jest nastawiony na klienta, któremu zależy na czasie i zakupu dokonuje w 15 sekund po czym wybiega lokalu z kubkiem na wynos, nie jestem przekonana, czy kupi u Ciebie cały set do przygotowywania kawy w chemeksie. Jednak jeżeli wiesz, że znajdziesz rynek zbytu na rozszerzoną ofertę – naprzód!

hygge kawa

Po pierwsze – alternatywa.

Dosyć oczywisty wybór, biorąc pod uwagę rosnącą popularność rozmaitych metod parzenia kawy a także samej kawy specialty. Drip, aeropress czy wspomniany chemex to relatywnie tanie sprzęty, które otwierają smakosza na zupełnie nowe doznania związane z piciem kawy. Co ważne, niektóre produkty niezbędne np. do przyrządzenia kawy w dripperze, często trzeba uzupełniać – chociażby filtry, a to dodatkowa okazja do regularnego zarobku. Są łatwo dostępne w hurcie oraz – co niezwykle ważne – pięknie prezentują się na półce. A lubimy piękno, prawda? 🙂

Po drugie – kultura!

Osobiście uwielbiam kawiarnie, w których można poczytać coś poza własną książką lub magazynem i trochę otworzyć się na nowe. Wiele kawiarni udostępnia gościom bezpłatnie rozmaite magazyny, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, żeby dorzucić też niektóre tytuły do oferty płatnej. To samo tyczy się książek – możesz zaszaleć i zapełnić biblioteczkę w swojej kawiarni książkami związanymi nie tylko z kawą czy jedzeniem. Niech będą to książki związane z miastem, w którym się znajdujesz. Albo piękne albumy. Albo poradniki! Jeżeli chcesz zacząć sprzedawać książki, pomyśl jaką wartość dodaną mogą przynieść stałym klientom Twojej kawiarni. Masz lokal w centrum biznesowym? Sprzedawaj kolorowanki dla dorosłych! Bo nie ma to jak skuteczny relaks pomiędzy spotkaniami.

shizuku coffee

Po trzecie – zastawa wszelka.

Podobnie jak książki i akcesoria kawowe, zastawa wygląda po prostu pięknie na półce, więc jest jednocześnie produktem, który możesz sprzedawać oraz ozdobą lokalu. Win-win! Poza tym, znów, podobnie jak książki, zastawa może jednocześnie budować pewną historię wokół Twojego lokalu. Jak? Konsekwentnie! Niezależnie od tego jaki kierunek wybierzesz, kieruj się spójnością – to niezwykle ważne dla brandingu. Każdy kubek czy filiżanka mają inny kształt? Niech mają ten sam kolor, np. Twojego logo.
Warto rozejrzeć się nie tylko po działaniach bezpośredniej konkurencji – śniadaniownie czy regularne restauracje także sprzedają pozycje spoza swojej oferty. Pamiętaj tylko o kontekście. Pomyśl, co faktycznie może zainteresować Twojego gościa. Weź pod uwagę swoją lokalizację, to, jak rozkłada się sprzedaż w ciągu dnia, co właściwie sprzedajesz i jacy są Twoi klienci.

A potem się dopasuj! 🙂

Total
7
Shares
Share 7
Tweet 0
Pin it 0
Maja Jaworowska

Dziewczyna od marketingu ze specjalizacją w Social Media. Preferuję przelew i czarną amerykankę. W pracy czaruję media społecznościowe warszawskiej sieci DaftCafe i piję kawę. Po pracy do nocy siedzę przy maszynie do szycia i marzę, by zmienić świat na lepsze. W niezdrowych wręcz ilościach pochłaniam książki i filmy. Wolna od mleka i cukru since 2015.

Powiązane tematy
  • biznes
  • kawiarnia
  • marketing
  • prowadzenie kawiarni
  • sprzedaż
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Zestaw Chemex + Filtry + Waga

  • Cena: 632.00 zł
Czytaj wpis

Książka Coffeeography: The Coffee Producers - Stephen Leighton

  • Cena: 149.00 zł
Czytaj wpis

Książka Coffee Spots Polska - twarda okładka - Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman

  • Cena: 69.00 zł
Czytaj wpis

Teministeriet - 730 Rooibos Coconut Ginger - Herbata Sypana 100g

  • Cena: 59.00 zł
Może Cię zainteresować
coffeedesk tamka
Czytaj wpis
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle

Kawa w centrum! Przewodnik po kawiarniach specialty w warszawskim Śródmieściu

  • 4 maja 2022
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle

Na Pragę, po kawę! Przewodnik po kawiarniach specialty na warszawskiej Pradze

  • 18 marca 2022
  • Jessica Nadziejko
kobiety w branzy kawowej
Czytaj wpis
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle

Kobiety – siła polskiego świata kawy

  • 8 marca 2022
  • Kuba Kalusiński
karo w kawiarni na Tamce
Czytaj wpis
  • Kawiarniany biznes

Czwarta kawiarnia Coffeedesk – przelewamy kawę na Powiślu!

  • 25 lutego 2022
  • Aga Bukowska
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Speciality

Savage Coffees: w poszukiwaniu ziarna doskonałego – wywiad z Maciejem Duszakiem

  • 8 lipca 2021
  • Marta Tuszyńska
Kawa e kubku Ende na kolanach
Czytaj wpis
  • Bariści
  • Kawa
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle

Kawowe rytuały baristów i roasterów podczas kwarantanny

  • 20 kwietnia 2020
  • Aga Bukowska
kawiarnia zero waste
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle
  • Mity
  • Polecane
  • Speciality
  • Zdrowie

Jak być kawiarnią less waste w 12 prostych krokach?

  • 19 marca 2019
  • Dorota Brzozowska
coffeedesk praca
Czytaj wpis
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle
  • Social media / blogi

8 największych wtop w historii Coffeedesk

  • 31 października 2018
  • Paulina Władzińska

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.