Cześć! Sałatka jarzynowa i fajerwerki już za nami, możemy więc spokojnie wejść w nowy rok. Chcemy w tym miejscu życzyć wszystkim z Was ekscytujących kawowych przeżyć oraz nowych doświadczeń podczas kolejnej wędrówki Ziemi wokół Słońca. Pierwsza w 2018 roku kawowa prasówka to idealna rozgrzewka, a w niej…
… James Hoffmann – kawowy guru, Mistrz Świata Barista, autor bloga jimseven oraz książki World Atlas of Coffee – i jego przewidywania na nadchodzący rok. Dlaczego jakość kawy specialty spadnie, skoro wiemy o niej coraz więcej? Czy nowe plany Amazona zwiastują problemy dla branży specialty? Chiny! Czy znajdziemy coraz więcej kaw z tego kraju na półkach w kawiarniach? Czy wielkie, znane marki świata specialty upadną? No i wreszcie… czy Costa Coffee uderzy w specialty?
Gorycz w kawie. Jeden z najbardziej kontrowersyjnych tematów, a także fundament ognistych walk między kawowymi oldskulowcami a reprezentantami trzeciej fali. Czym tak naprawdę jest goryczka w kawie i skąd się bierze? Czy zawsze jest niepożądana? A może często nie zdajesz sobie sprawy z jej obecności piejąc pean na temat tej pysznej i owocowej Kenii? Zawieście na chwilę broń przy tej lekturze.
Kawa i… włoska mafia. Gangsterzy ‘proponujący’ kawiarniom zamawianie odpowiednich marek, w odpowiednich cenach, a także córka największego bossa Cosa Nostry zakładająca internetowy sklep oferujący kawy pod espresso – w artykule na sprudge.com. Rubens, uważaj!
Artykuł o kawie specialty w… BBC! Czy zapłacisz za kawę więcej, jeśli będziesz wiedział dokładnie skąd pochodzi? To wielka radość czytać takie treści publikowane w pierwszej lidze mainstreamowych mediów. Życzę sobie, by w 2018 roku tego rodzaju tekst zawitał na stronach Wyborczej lub Rzepy.
Do zobaczenia za tydzień!