Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
nitro cold brew
  • Kawa
  • Kawiarniany biznes
  • Przepisy
  • Speciality

Nitro Cold Brew – czym jest i jak się je robi?

  • 10 lipca 2018
  • 4 min. czytania
  • Tymoteusz Krumholc
Total
43
Shares
43
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawiarniany biznes
  • >
  • Nitro Cold Brew – czym jest i jak się je robi?

Nitro Cold Brew – chociaż ta kawa na zimno jest na językach już od paru lat, nadal spowija ją mgiełka tajemnicy. Skąd bierze się w kranie? Dlaczego wygląda tak pięknie? Co wpływa na jej aksamitną konsystencję?

Czym jest nitro?

Nitro Cold Brew, czyli w potocznym skrócie Nitro to nazwa kawy z azotem. Sam pomysł, chociaż może wydawać się dosyć karkołomny, nie jest aż tak odkrywczy – na podobnej zasadzie działa woda z saturatora czy słynny Guiness, do którego wkrótce wrócimy. Azot z butli dodawany jest do kawy w kegu, na tej samej zasadzie jak podczas wyszynku piwa. Guiness i jego słynna pianka oraz nietypowa konsystencja są właśnie zasługą azotu. To samo robimy z kawą w procesie produkcji nitro. Azot niejako wciska się w strukturę kawy, nadając jej aksamitne i gęste body. Nitro ujawnia nuty smakowe zazwyczaj nieobecne w cold brew – wielokrotnie udało wytworzyć się nam partie smakujące koniakiem, czerwonym winem, a nawet ananasową zalewą.

nitro kawa

Ważnym elementem nitro jest właśnie pianka i „efekt wodospadu”. Te zawdzięczamy konstrukcji kranu do nalewania. Wewnątrz szyjki tapu wbudowane jest małe, gęste sito, w które uderza pod ciśnieniem naazotowana kawa. Przejście przez pory sita wzburza kawę i zawarty w niej gaz, nadając napojowi imponujący wygląd. Pianka to jednak nie tylko efekciarstwo – dzięki niej nitro wydaje się słodsze (w wyniku tajemniczej iluzji oszukującej nasze kubki smakowe). Tym, co niewątpliwie ucieszy kofeinowych świrów jest fakt, że azot czyni kofeinę zawartą w kawie lepiej wchłanianą. Nawet stu mililitrowa szklaneczka nitro daje „kopa” porównywalnego do 200ml dripa.

Kawę z azotem podajemy zawsze na zimno – po pierwsze dlatego, że jest wtedy smaczniejsza, po drugie, wymusza to na nas chemiczne zaplecze wiązania się azotu z kawą.

Jak zacząć?

Aby zacząć serwować nitro, niezbędne są dwie rzeczy: instalacja do nitro oraz kawa. Zacznijmy od tego pierwszego. Instalacja składa się z kega, butli z azotem, reduktora, chłodziarki i kranu. Chociaż każdy z tych elementów produkowany jest w wersjach “baristycznych”, to można jednak z powodzeniem zbudować swoją stację do nitro z łatwo dostępnych akcesoriów do wyszynku piwa. Najważniejsze, aby pamiętać o dwóch różnicach dzielących “kij” do nitro od tego do piwa:

  1. Nitro (jak sama nazwa wskazuje) nasycamy wyłącznie czystym azotem. Mieszanki azotu i dwutlenku węgla mogą niekorzystnie wpłynąć na smak kawy.
  2. Aby osiągnąć pełen wizualny efekt, należy zaopatrzyć się w kran do Guinessa/nitro stoutów. To jego konstrukcja odpowiada za lwią część urody nitro.

nitro cold brew

Pozostaje nam więc kawa. Nitro przygotować można teoretycznie z każdego rodzaju kawy, jednak ze względów ekonomicznych i zdroworozsądkowych najczęściej używamy cold brew. Z reguły przygotowując ten rodzaj kawy, nastawiamy dwudziestolitrowe porcje . Przygotowana kawa nadaje się zarówno do naazotowania, jak i zabutelkowania bądź picia jako klasyczne cold brew. Intensywność powstałego napoju zależy od waszego gustu, my jednak trzymamy się ratio około 60g kawy na 1 litr wody.

Więcej o produkcji cold brew dowiecie się z wpisu Marcina Rzońcy, a o higienie (która stanowi świętość również podczas produkcji nitro, zwłaszcza w warunkach kawiarnianych) od Piotrka Jeżewskiego.

Czy tylko cold brew?

Nie oznacza to jednak, że tylko cold brew jest jedyną drogą do nitro. Testowaliśmy również cold dripa, jednak nie miał wystarczającej mocy przerobowej w stosunku do rozpędzającego się popytu (a ten rośnie zastraszająco wraz ze stopniami na dworze). Niektóre kawiarnie produkują swoje nitro z batch brew – daje to bardzo interesujące efekty smakowe i ułatwia kontrolę nad ekstrakcją, jednak świeżo przygotowana kawa wymaga schłodzenia – azot najszybciej przyswaja się w niskich temperaturach. Kiedy kawa trafi do kega, wpuszczamy do niego dwukrotnie azot. Pierwszy raz służy pozbyciu się tlenu (który przyspieszyłby proces psucia się kawy).

nitro kawa

Kiedy azot napełni keg, po raz drugi zaczyna się magia. Cząsteczki gazu powoli łączą się z cieczą, co może zająć nawet 24 godziny. Cierpliwość popłaca – gdy ten sam azot pomoże “wspiąć się” kawie do nalewaka, w szklance pojawi się napój o zupełnie innej konsystencji.

Prawdopodobnie jest jeszcze wiele innych sposobów na pyszne nitro i to od waszej fantazji zależy, jaki produkt otrzymacie. Kawa może być tylko początkiem – naazotować i lać z kranu można również cascarę, herbatę i wszystkie inne napoje które wpadną wam do głowy. Pozostaje tylko czekać na pierwszy Nitro Multitap Bar! Jeśli jednak nadal nie wiecie, czym jest nitro, wystarczy wyjść “na miasto” i skosztować samemu/samej. Według mojej wiedzy, w Warszawie kawa z azotem dostępna jest m.in. w Coffedesku, Cophi, Czytelni, Kawiarnii Kawałek i w Tłustym Kotku.

Widzimy się na szklaneczce!

Total
43
Shares
Share 43
Tweet 0
Pin it 0
Tymoteusz Krumholc
Tymoteusz Krumholc

Barista z kawiarnii Czytelnia. Etatowy DJ kawiarniany, człowiek-anegdotka, aeropressowy ultras. Uważa, że każda kawa ma swoją historię i jest gotów opowiedzieć ją każdej napotkanej osobie.

Powiązane tematy
  • azot
  • cold brew
  • gazowana kawa
  • kawa na zimno
  • kawa z azotem
  • kawiarnia
  • keg
  • nitro
  • nitro cold brew
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Asobu - Cold Brew Insulated Portable Brewer - Kolor miedziany

  • Cena: 257.00 zł
Czytaj wpis

Hario - Shizuku Slow Drip Brewer

  • Cena: 249.00 zł
Czytaj wpis

Brewista Artisan Gooseneck Variable Kettle Pearl 0,6 L - Czajnik elektryczny biały

  • Cena: 635.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.