Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
przelew miesiąca czerwiec
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Wakacyjny Przelew: Brazylia, naturalnie!

  • 6 czerwca 2017
  • 3 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Wakacyjny Przelew: Brazylia, naturalnie!

Królestwo kawy. Brazylia. Kojarzona przede wszystkim z wielką produkcją naszych kochanych ziarenek, ale niekoniecznie tych najwyższej jakości. Głównie komercha i przemysłowe ilości. Ten stan rzeczy jednak nieco się zmienia i można dorwać naprawdę przyzwoite kawy jakości specialty właśnie z Brazylii. Czerwcowy, a jednocześnie Wakacyjny Przelew to jeden z przykładów, co w Brazylii dobrego siedzi!

W tych coffeedeskowych, comiesięcznych podróżach, zwiedzamy różne miejsca, związane czy to z pochodzeniem ziaren czy z palarniami. Tym razem, czerwcowo (a także lipcowo i sierpniowo), pora na wypad do Berlina, miasta – mekki kawowych zapaleńców. Właśnie tam jest mnóstwo trzeciofalowych kawiarni oraz palarni. Jedną z nich jest Five Elephant, spod którego szyldu mamy tegomiesięczną Brazylię Ninho de Aguia.

przelew miesiąca five elephant

Co ciekawe, Five Elephant ma obecnie silny, polski wątek w osobie Wojtka Białczaka, roastera, o którym możecie przeczytać w ostatnim wpisie Piotrka Jeżewskiego Poznaj Roastera swego.

Wracając do Przelewu Miesiąca, oto szczegóły!

Kraj: Brazylia
Farma/Producent: Clayton Barrossa Monteiro, Aídes Gomes Monteiro / Fazenda Ninho de Aguia
Wysokość upraw: 1100 – 1400 m n.p.m.
Odmiana: Catuai
Obróbka: Natural (sucha)

Postawienie na suchą, naturalną obróbkę wiśni kawowca determinuje sporą słodycz w kawie i charakterystyczne, owocowo – dżemowe tło. Choć, mając na uwadze, że jest to kawa z Brazylii, nie powinny to być nuty aż tak mocne, jak choćby ma to miejsce w naturalnych kawach z Etiopii czy Kostaryki.

Co zatem da nam w filiżance Wakacyjny Przelew? Proste, przyjemne, wyraźne smaki – czekoladę, kakao, marcepan i nieco czerwonych, dojrzałych owoców.

przelew miesiąca czerwiec promocja

Te odczucia towarzyszą od samego otwarcia paczki, gdzie zapach dobiegający nosa jest przyjemny, słodki, czekoladowo – kakaowy. W tle pobrzmiewa obietnica czegoś więcej, a ta obietnica nasila się po zmieleniu kawy. Wówczas pojawia się intensywniejszy, owocowy aromat przypominający nieco suszone truskawki i śliwki.

Co ciekawe, pomimo suchej obróbki, która sprawia, że kawa jest cięższa i brudniejsza w smaku niż po obróbce na mokro, Brazylia Ninho de Aguia wydaje się bardzo lekka.

Jako, że jest to kawa wypalana do metod alternatywnych, warto ją zaparzyć, na przykład w dripie V60. Ta metoda, biorąc do tego 18g kawy i 300g wody w temperaturze ok. 92-94 stopni i czasie parzenia w okolicach 3:00 minut, sprawdzi się bardzo dobrze. W zapachu wówczas dominuje kakao, migdały, marcepan i odrobina dojrzałych, czerwonych owoców. Jednocześnie wszystko jest bardzo czyste i lekkie, nie ma żadnej szorstkości. Smak jest przedłużeniem zapachu. W pierwszym momencie pojawiają się migdały, słodycz marcepanu i delikatna kwaskowatość dobrej jakości kakao. Finisz to czerwone, dojrzałe owoce – wiśnie, śliwki.

Jednak to, co warto zrobić z tą kawą, to wsadzić ją do kawiarki. Nie jest to typowa metoda alternatywna, ale gdy poznałem charakterystykę tej kawy w dripie, stwierdziłem, że może ona pasować właśnie tam.

przelew miesiąca czerwiec coffeedesk

Bardzo drobne mielenie, wlana gorąca woda, wypełniłem sitko kawiarki po brzegi, wyrównałem, ale bez ubijania, zakręciłem górną część i postawiłem na kuchence. Po chwili zaczął wypływać ładny, gęsty napój. Po przelaniu do filiżanki, nagle do nosa dobiegł zapach budyniu czekoladowego i owoców. W smaku najpierw dużo czekoladowej słodyczy, zaraz po tym pojawił się wyraźniejszy, owocowy akcent, który miło przełamał tę czekoladę. Zdecydowanie warto tej kawy spróbować również w ten sposób!

Dodatkowym atutem Brazylii Ninho de Aguia z Five Elephant jest fakt, że paczka nie ma standardowych 250g, a 284, co zawsze oznacza kilka kaw więcej.

Wakacyjny Przelew czeka!

 

Zamów Teraz!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • berlin
  • białczak
  • brazylia
  • czerwiec
  • drip
  • five elephant
  • kawa miesiąca
  • kawiarka
  • natural
  • niemcy
  • przelew miesiąca
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario V60 Ice Coffee Maker

  • Cena: 65.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Iron Heart - Serce

  • Cena: 1099.00 zł
Czytaj wpis

Zestaw AeroPress + Młynek Hario

  • Cena: 319.00 zł
Czytaj wpis

FlaVin & FlaBean - sRGB Barista 2.0 - stalowy filtr do Aeropressa

  • Cena: 89.00 zł
Może Cię zainteresować
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności