Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – grudzień: El Salvador Las Palmas Los Pirineos

  • 11 grudnia 2019
  • 2 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Przelew Miesiąca – grudzień: El Salvador Las Palmas Los Pirineos

Większy wybór zawsze jest lepszy od mniejszego wyboru. Możemy się zarzekać, że za dużo opcji przytłacza, że proces decyzyjny staje się nagle zbyt skomplikowany… Jednak postawienie przed faktem, że ma się do wyboru tylko jedną opcję w sklepie, nie sprawia poczucia komfortu. Dlatego w grudniu pojawia się kolejny Przelew Miesiąca! Propozycja z Opola od Hard Beans Coffee Roasters – El Salvador Las Palmas Los Pirineos!

Powiew świąt

El Salvador Las Palmas Los Pireneos to kawa przeznaczona do metod przelewowych, takich jak V60, Chemex, Aeropress czy ekspres przelewowy. Tu obróbka na mokro, czyli kawa idąca w nuty bardziej delikatne i wytrawne, niż w obróbce na sucho.

Potwierdza to z resztą etykieta, na której wypisano zielone jabłko, czerwoną porzeczkę oraz orzech laskowy.

Krótko mówiąc, nuty smakowe, które można śmiało powiązać ze świątecznym klimatem. Przyjemniej u mnie pojawiły się takie skojarzenia przy otwarciu paczki. Dał o sobie znać przede wszystkim orzech laskowy, lekko słodki, podszyty czerwonymi owocami. Po zmieleniu pojawiło się więcej owocowego aromatu.

Parzenie

Może będę nudny, ale jednak V60 to dla mnie najlepsza metoda. Przy tej kawie sprawdziła mi się idealnie. Używałem dozy 1:17, najczęściej 18g/300ml, czas parzenia 3:00, kończyłem polewanie na 2:00 minucie. Wtedy w filiżance znajdowałem przede wszystkim przyjemny, słodki zapach idący w stronę czerwonych owoców, ale stonowany aromatem wytrawnych orzechów i ziół. W smaku pojawiła się na początku słodycz orzechów laskowych, słodka pomarańcza, kwasowość porzeczek, bardzo delikatny posmak słodkich jabłek. Całość bardzo lekka i wytrawna. Zdecydowanie dla wielbicieli kaw nienachalnych, które towarzyszą, umilają wspaniale czas, ale nie wymagają wielkiego skupienia, nie narzucają się swoją obecnością. Wbrew pozorom to bardzo duża zaleta. Zwłaszcza przy spotkaniach z najbliższymi.

Przy Chemeksie kawa zyskała jeszcze więcej orzechowego charakteru, ale idącego w orzechy włoskie, a nie laskowe, z przyjemną goryczą i wytrawnością. Nie zginął zupełnie charakter owoców. Nadal tu jest, głównie pod postacią przyjemnej, lekkiej kwasowości porzeczek i wiśni, ale w bardzo delikatnym stopniu.

Ekspres przelewowy z tą kawą to także będzie dobry duet przy świątecznym stole. Z jednej strony będzie to coś zupełnie nowego i odkrywczego dla Waszych gości, a z drugiej nie zostawicie ich z dysonansem, dlaczego piją coś, co jest połączeniem zupy pomidorowej z czarnymi porzeczkami, a nazywacie to dumnie kawąspecialtyprostozkeniipoprostupyszna!

Zamów Teraz!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • chemex
  • dripper
  • ekspres przelewowy
  • hard beans
  • kawa
  • kawa miesiąca
  • przelew
  • przelew miesiąca
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario Range Server V60-03 - 800ml

  • Cena: 129.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Zebra

  • Cena: 1099.00 zł
Czytaj wpis

Hario Insulated Stainless Steel Server V60-02 Czerwony - 600ml

  • Cena: 169.00 zł
Czytaj wpis

Acaia Pearl Black - Waga - Czarna

  • Cena: 799.00 zł
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 3 filiżanki

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

Fellow Stagg Kettle - Czajnik - Miedziany

  • Cena: 449.00 zł
Czytaj wpis

Hario Bona Coffee Enamel Drip Kettle - 0,8l

  • Cena: 239.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności