Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Speciality

Kawa po wiedeńsku – jak ją pić? Przepis na kawę z bitą śmietaną

  • 6 listopada 2020
  • 3 min. czytania
  • Anna Rumanek
Total
25
Shares
6
0
19
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Kawa po wiedeńsku – jak ją pić? Przepis na kawę z bitą śmietaną

Tradycyjne, wiedeńskie kawiarnie posiadają swój niepowtarzalny klimat, sprawiający wrażenie jakby czas, już dawno temu, zatrzymał się w miejscu. Sprzyjają niespiesznemu delektowaniu się kawą, czytaniu książek i niekończącym się rozmowom. Jeżeli choć przez chwilę chcesz poczuć tę magiczną atmosferę w zaciszu własnego domu, koniecznie przygotuj kawę po wiedeńsku, pozycję wprost stworzoną dla koneserów dobrej kawy i czekolady. Pełną smaku i słodyczy, otulającą ciepłym aromatem, idealną na chłodniejsze, jesienno-zimowe popołudnia i wieczory. 

Wiedeńska kawa z nutą polskości, czyli historia kawy po wiedeńsku

Początki wiedeńskiej kawy sięgają czasów wygranej pod Wiedniem (1683 r.), do której przysłużył się polski żołnierz i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki. W nagrodę bohater otrzymał pokaźną sumę pieniędzy oraz posiadłość. Ponadto król Jan Sobieski pozwolił mu wybrać jako nagrodę dowolną rzecz z obozu nieprzyjaciela. Ku zdumieniu innych zdecydował się na worki wypełnione tajemniczymi ziarnami – kawą. Pozwoliło mu to otworzyć pierwszą w Wiedniu kawiarnię funkcjonującą pod nazwą “Dom Pod Błękitną Butelką”. Początkowo jednak gorzkawy napar nie przypadł do gustu mieszkańcom Wiednia, co skłoniło właściciela kawiarni do eksperymentów. Tak wpadł na pomysł, aby wzbogacać napój miodem i mlekiem. To właśnie Kulczyckiemu przypisuje się spopularyzowanie picia słodkiej kawy, doprawionej mlekiem. Po latach Wiedeń stał się światową stolicą kawiarni, a nasz rodak patronem tamtejszych kawiarzy. Aktualnie kawę po wiedeńsku przyrządza się nieco inaczej, niemniej jednak bez wątpienia zachowała swój słodki charakter, któremu zawdzięcza sukces.

kawiarka Bialetti i filiżanka Loveramics

Kawa po wiedeńsku z bitą śmietaną

Dzisiaj kawa po wiedeńsku to słodki napój, najczęściej składający się z mocnej kawy, dobrej ciemnej lub mlecznej czekolady oraz opcjonalnie mleka i cukru. Obowiązkowo wykończony dużą ilością bitej śmietany i delikatnie oprószony ciemnym kakao, cynamonem, wiórkami czekolady lub polany syropem czekoladowym. W stolicy Austrii kawę z bitą śmietaną zamówimy pod co najmniej dwoma nazwami: Einspänner (podwójne espresso z dużą ilością bitej śmietany) i  Franziskaner (duża czarna kawa z mlekiem i bitą śmietaną). Tak czy inaczej, aby kawa po wiedeńsku zachwycała smakiem, koniecznością jest idealnie zaparzony, wyrazisty napar z wysokiej jakości, świeżo mielonych, zbalansowanych ziaren. Doskonale sprawdzi się tutaj południowo-amerykańska klasyka gatunku o niskiej kwasowości, w której odnajdziemy czekoladowe i orzechowe nuty. W celu uzyskania skondensowanej esencji można użyć zarówno ekspresu ciśnieniowego jak i prostej kawiarki. Obie te metody wydobędą z kawy pełnię smaku dając intensywny napar, który doskonale łączy się z mlekiem oraz innymi dodatkami.

Jak podawać i pić kawę po wiedeńsku?

Kawę po wiedeńsku serwujemy w eleganckiej, szerokiej filiżance lub w wysokiej, przezroczystej szklance, która dodatkowo eksponuje dwie efektowne warstwy. W wiedeńskich kawiarniach dostaniemy do niej – podobnie jak do każdej innej kawy – szklankę chłodnej, niegazowanej wody. Co więcej, pomimo iż kawa po wiedeńsku jest już sama w sobie dosyć kaloryczna i z powodzeniem zastępuje deser, często podawana jest w słodkim towarzystwie kawałka czekoladowego tortu lub kremowego sernika. Wiedeńska kawa to cudowna rozpusta dla zmysłów, dlatego pijemy ją powoli, sącząc przez puszystą warstwę bitej śmietany i delektując się każdym łykiem.

kawa po wiedeńsku z bitą śmietaną

Zatem jak przygotować kawę po wiedeńsku z bitą śmietaną?

Poniżej znajdziecie nasz przepis na pyszną kawę wiedeńską:

Składniki (1 porcja):

  • 150 ml mocnej kawy
  • ok. 50 ml mleka
  • 2-4 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru lub do smaku (opcjonalnie)
  • bita śmietana
  • gorzkie kakao/cynamon/tarta czekolada/syrop czekoladowy

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzać, dodać 2-4 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej według upodobań, opcjonalnie dosłodzić cukrem i wymieszać, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Mleko z czekoladą przelać do ogrzanej filiżanki/szklanki i dodać mocną kawę.
  3. Całość udekorować bitą śmietaną i oprószyć gorzkim kakao/cynamonem/tartą czekoladą lub polać syropem czekoladowym. Podawać od razu po przygotowaniu.

Śmiało częstujcie się przepisem. Mam nadzieję, że słodka kawa po wiedeńsku w duecie z dobrą książką umili i ogrzeje Wam niejeden jesienny dzień. Trzymajcie się ciepło!

przepis na kawę po wiedeńsku

Total
25
Shares
Share 6
Tweet 0
Pin it 19
Anna Rumanek
Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.me. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Powiązane tematy
  • bialetti
  • bita śmietana
  • czekolada
  • espresso
  • kawa
  • kawa po wiedeńsku
  • kawa z bita śmietaną
  • loveramics
  • przepis
  • przepis na kawę po wiedeńsku
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Bialetti Moka Express 3tz Rose Gold

  • Cena: 105.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Cafe Latte 300 ml - Rose

  • Cena: 55.00 zł
Czytaj wpis

Willie's Cacao - Czekolada 69% - Surabaya Gold Indonezja 50g

  • Cena: 12.00 zł
Czytaj wpis

KeepCup Thermal Saskatoon 454ml

  • Cena: 135.00 zł
Czytaj wpis

Jura A1 Piano White

  • Cena: 2799.00 zł
Czytaj wpis

Arcaffe Mokacrema 250g

  • Cena: 29.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Moka Induction 6tz Antracyt

  • Cena: 215.00 zł
Czytaj wpis

Coffeelab - Gwatemala Huehuetenango Espresso

  • Cena: 26.00 zł
Może Cię zainteresować
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
Honduras Caballero od The Barn - przelew miesiąca
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Zdrowie

Przelew Miesiąca – grudzień: The Barn i Honduras Caballero

  • 5 grudnia 2020
  • Marcin Rzońca

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności