Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
tarta kawowa - przepis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • 4 min. czytania
  • Anna Rumanek
Total
6
Shares
3
0
3
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

Jeśli szukasz smakowitego deseru na osłodę zimowych dni, nic nie sprawdzi się lepiej niż kawowa tarta z dużą ilością czekolady. Aromatyczne połączenie kawy i czekolady zapewni nie tylko słodką chwilę przyjemności, ale również dobry humor oraz porządny zastrzyk energii. To sprawdzony, ponadczasowy duet, który zawsze dobrze smakuje i nigdy się nie nudzi.

Tarta kawowa z czekoladą

Nasza tarta kawowa składa się z kruchego, kawowego ciasta po brzegi wypełnionego czekoladowo-kawowym nadzieniem oraz delikatnym kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone z espresso. I chociaż całość wymaga trochę pracy i czasu, zapewniam, że warto, a Wasza wytrwałość zostanie nagrodzona niezwykle efektownym, pysznym deserem. Równie smaczny efekt, jak podany, można uzyskać nadziewając kruche ciasto czekoladowo-kawowym budyniem jaglanym na mleku roślinnym. Dodatkowo, zastępując w cieście zwykłe masło roślinnym, a żółtko jedną lub dwoma dodatkowymi łyżkami zimnego espresso, otrzymacie tartę kawową wege. Niezmienne, w jednej i drugiej wersji niezbędną podstawą będzie dobra kawa i czekolada z wysoką zawartością kakao.

Intensywnie kawowy deser

Tarta czekoladowo-kawowa może być prawdziwą, słodką ucztą dla fanów czarnego trunku. Niemniej jednak, aby tak było, należy szczególnie zadbać o jakość oraz świeżość użytej kawy. Do naszej tarty doskonale sprawdzą się zbalansowane, średnio lub ciemno palone ziarna. Tak jak w przypadku tradycyjnego parzenia kawy, podobnie w przypadku wypieków, ziarna najlepiej zmielić bezpośrednio przed użyciem, gdyż wtedy kawa posiada najintensywniejszy, bogaty aromat. Kiedy ziarna zostaną zmielone wcześniej, niestety stosunkowo szybko wietrzeją. A zależy nam na tym, aby posmak kawy w deserze był wyraźny i dobrze wyczuwalny. Ponadto do przygotowania tarty używamy kawy w formie drobno zmielonej oraz esencjonalnego espresso. Dlatego przydatny może się okazać młynek dający dobrą kontrolę nad grubością mielenia i ekspres ciśnieniowy lub kawiarka.

tarta kawowo-czekoladowa
Jako kawowy dodatek do Waszej tarty może posłużyć espresso od Le Piantagioni del Caffè

Czekolada

Drugim obok kawy istotnym składnikiem tarty jest czekolada, po którą zwykle sięgamy z wyrzutami sumienia. Głównie z powodu jej kaloryczności, tym bardziej, że pomimo szczerych chęci, trudno poprzestać na jednej małej kosteczce. Jednak dobrej jakości, prawdziwa czekolada z wysoką zawartością kakao, nie tylko nie szkodzi, ale posiada wiele korzystnych właściwości i może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim, porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie szybko dodaje energii i ekspresowo poprawia nastrój. Jedyne o czym należy pamiętać to umiar i zdrowy rozsądek. Takie to proste, a zarazem takie trudne 🙂 Tak, czy inaczej, kawałek mocno czekoladowej tarty, od czasu do czasu, z pewnością nie zaszkodzi.

To jak, gotowi na czekoladowo-kawową przygodę? Zaczynajmy!

Przepis na tartę czekoladowo-kawową

Składniki (forma o średnicy 26 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem):

Kruche ciasto:

  • 1 ½ szklanki (220 g) mąki
  • 130 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnego espresso
  • 1 łyżeczka drobno mielonej kawy

Masa czekoladowo-kawowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki drobno mielonej kawy
  • mała szczypta soli

Krem kawowy:

  • 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zimnego espresso

Dodatkowo:

  • tłuszcz do posmarowania formy

kawałek tarty czekoladowo-kawowej

Przygotowanie:

Spód:

  1. Do przesianej mąki dodać mieloną kawę, pokrojone, zimne masło oraz cukier puder. Całość posiekać ostrym nożem do uzyskania kruszonki.
  2. Pośrodku zrobić wgłębienie, dodać żółtko, 2-3 łyżki zimnego espresso i szybko zagnieść ciasto. Można również przygotować ciasto za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
  3. Z gotowego ciasta uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
  4. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy 2 warstwami folii spożywczej na koło o średnicy większej niż forma (ciasto powinno mieć około 3-4 mm grubości).
  5. Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę, docisnąć delikatnie do formy, zdjąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220ºC.
  6. Schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier wysypać obciążenie w postaci ryżu lub fasoli, aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia.
  7. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 15 minut. W momencie wstawiania ciasta obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC. Po 15 minutach usunąć obciążenie i piec kolejne 7-10 minut, aż ciasto się zarumieni. Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić.

Masa czekoladowo-kawowa:

  1. W rondelku podgrzać śmietankę z mieloną kawą oraz cukrem pudrem i solą. Gorącą śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
  2. Przestudzoną, ale nadal płynną masę czekoladową zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem.
  3. Krem czekoladowo-kawowy wyłożyć na wystudzony spód tarty, wyrównać i odstawić do lodówki.

Krem kawowy:

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.
  2. Cały czas miksując, dodać cukier puder oraz serek mascarpone (serek mascarpone najlepiej przed dodaniem rozmieszać łyżką, aby ubijanie nie trwało zbyt długo, ponieważ krem może się zwarzyć).
  3. Dodać stopniowo, po łyżce, schłodzone espresso.
    Gotowy krem wyłożyć na tartę za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (można również po prostu nałożyć łyżką i wyrównać).
  4. Gotową tartę przechowywać w lodówce.

Latem tartę kawową można dodatkowo udekorować świeżymi owocami, które cudownie przełamią całość lekko kwaskową nutą. Tak czy inaczej, mam nadzieję, że przepis sprawdzi Wam się nie tylko zimą, ale o każdej porze roku. Wszystkiego słodkiego!

domowy przepis na tartę z kawą

Total
6
Shares
Share 3
Tweet 0
Pin it 3
Anna Rumanek
Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Powiązane tematy
  • czekolada
  • espresso
  • kawiarka
  • przepis
  • przepis na tartę kawową
  • tarta
  • tarta czekoladowo-kawowa
  • tarta kawowa
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Bialetti Moka Express 6tz

  • Cena: 139.00 zł
Czytaj wpis

Le Piantagioni del Caffe - Brazil Cachoeira Da Grama 250g

  • Cena: 29.90 zł
Czytaj wpis

Aoomi - Luna Small Plate - Mały talerz

  • Cena: 65.00 zł
Czytaj wpis

Willie's Cacao - Czekoladki - Praline Truffles Dark Chocolate with Sea Salt 110g

  • Cena: 45.00 zł
Czytaj wpis

Manufaktura Czekolady - Czekolada 46% kakao z Madagaskaru

  • Cena: 16.90 zł
Czytaj wpis

Willie's Cacao - Czekoladki - Praline Truffles White Chocolate with Raspberry 110g

  • Cena: 46.50 zł
Czytaj wpis

Jura ENA 8 Nordic White

  • Cena: 4299.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Rainbow 1tz Czerwona

  • Cena: 87.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek
barrel aged coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawa z beczki? Czym jest barrel aged coffee?

  • 27 stycznia 2021
  • Mateusz Tryjanowski

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.