Kawa

Akademia Coffeedesk: Kawy białe

Przed Wami trzecia część Akademii Coffeedesk – dziś porcja wiedzy o białej kawie w każdej postaci. Rodzaje kaw, przepisy i porady, które przybliżą Was do idealnej filiżanki mlecznego napoju w Waszym domu. Jeśli zastanawiacie się jaką mleczną kawę przyrządzić w domu, jak doskonale spienić mleko lub jakie akcesoria wybrać – to miejsce dla Was. Koniecznie zajrzyjcie też do dwóch pierwszych części Akademii Coffeedesk: “Jak zacząć przygodę z kawą?” oraz “Kawy czarne – Kompendium wiedzy”.

Lekcja 1: Spienianie mleka

Niezależnie od tego, jaka mleczna kawa jest Waszą ulubioną – kluczowe w jej przygotowaniu będzie odpowiednie spienianie mleka. Delikatna, jogurtowa, aksamitna pianka to idealne dopełnienie espresso lub kawy z kawiarki, podczas gdy przegrzane mleko z dużymi, pękającymi bąbelkami może tylko popsuć smak naparu. Z tych tekstów dowiecie się, jak idealnie spienić mleko w domu:

Warto pamiętać, że w każdym napoju krowie mleko możemy zastąpić ulubionym napojem roślinnym!

Lekcja 2: Rodzaje kawy z mlekiem

Latte macchiato, flat white, cappuccino… To klasyki znane prawie wszystkim. Świat mlecznych kaw jest jednak dużo bogatszy, a my przybliżyliśmy Wam zarówno najpopularniejsze napoje, jak i te dostępne tylko w niektórych częściach świata! 

Zacznijmy od podstaw:

Co jeszcze skrywa świat mlecznych kaw?

Lekcja 3: Przepisy na kawy z mlekiem

A gdyby tak wyjść poza ramy receptur i podkręcić ulubiony kawowy napój syropem, likierem a nawet owocami? Koniecznie zajrzyjcie do naszych przepisów: 

Lekcja 4: Ekspresy do kawy

Jeśli marzy Wam się w domu mleczna kawa dokładnie jak z kawiarni, pewnie rozważacie zakup ekspresu ciśnieniowego. Poniżej znajdziecie nasz ranking ekspresów ciśnieniowych – wybierzcie taki z opcją spieniania mleka, lub wróćcie do pierwszego akapitu, by znaleźć domowy spieniacz do kompletu!

A dla tych, którzy szukają mniejszego (i bardziej budżetowego) rozwiązania:

Zuza Raubo

Lekkie pióro i lekkie uzależnienie od kawy (najlepiej mają się w duecie). W wolnym czasie dowodzę, że istnieje cytat z Friends na każdą okazję. Ulubiona kawa: na słońcu!

Disqus Comments Loading...

Recent Posts

Let’s get dirty!

Ustalmy raz na zawsze - zimna kawa to nie tylko mleko z lodem i kawą…

2 tygodnie ago

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

3 tygodnie ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 tygodnie ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

1 miesiąc ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 miesiąc ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 miesiące ago

Ta strona używa cookies.

Więcej