Lato w pełni. Z roku na rok cold brew, czyli metoda infuzowania ziaren kawy zimną wodą, staje się coraz bardziej popularna. Nic w tym dziwnego – porządnie schłodzony, obfity w kofeinę i owocowe nuty strzał z czarnej kawci w wakacyjny ukrop? Twój układ nagrody mówi, że to ścisły top w jego rankingu.

Zabawka od Asobu – Cold Brew Insulated Portable Brewer – podaje na talerzu rzecz banalną i konkretną zarazem. To urządzenie, które w trywialny sposób pozwala na przygotowanie prawie litrowej porcji cold brew. I to wszystko bez wychodzenia z domu! Mało tego – bez babrania się z filtrami, rozwlekłym skapywaniem czy czopowaniem. Ale o tym za chwilę.

asobu cold brew

Konstrukcja i działanie

Asobu składa się z trzech części:

  • pojemnika na macerację
  • metalowego sitka
  • pokrywy

I tyle. Japoński minimalizm, wu wei, te rzeczy. Cała filozofia polega na umieszczeniu zmielonej kawy w sitku i zalaniu jej wodą. W dowolnym momencie, za pomocą magicznego przycisku zwalniającego blokadę, a także (i jednak głównie) grawitacji, napar przedostaje się do ulubionego naczynia. Na przykład do takiego fancy kubka termicznego od tych samych spryciarzy.

asobu cold brew

To wszystko brzmi arcyłatwo. Choć przyznaję, że z samego początku moje podejrzenia wzbudziło metalowe sitko. Dobrze pamiętam, jak to zawsze było z tymi wynalazkami w aeropressie czy dripie. Dużo brudu i przedostających się do napoju drobinek. Jednak Asobu daje radę. Zrobiłem teścik – wsypałem kawę do sita i próbowałem wytrząsnąć pył. Zero, nic. Yoku yatta, kawowy sprzęcie.

Jeśli chodzi o recepturę – w przypadku maceracji niebo to limit. Możemy kontrolować wszystkie zmienne jak tylko chcemy. Mielenie, temperaturę i czas.

asobu cold brew

„Parzymy”

Oto przepis, który sprawdził się wyjątkowo dobrze. Chciałem napisać, że to jedno z najlepszych cold brew jakie piłem. Potem pomyślałem, że zabrzmi to fałszywie i sztucznie, bo recenzuję przecież nowy produkt na blogu. Bill Hicks przeklnie zza grobu i tak dalej. Ale z ręką na sercu i na poważnie – to naprawdę jedno z najlepszych cold brew jakie piłem!

cold brew asobu

doza: 62 gramy
woda: 900 gramów (jest to maks w przypadku tego sprzętu)
preinfuzja: 100 gramów, bardzo dynamicznie i równomiernie wymieszać, po czym wlać resztę wody
czas: 12 godzin
temperatura: pokojowa, ok. 21 stopni

Asobu to po japońsku grać, cieszyć się, zabawiać. No to róbmy to tego pięknego lata!