Lato w pełni. Z roku na rok cold brew, czyli metoda infuzowania ziaren kawy zimną wodą, staje się coraz bardziej popularna. Nic w tym dziwnego – porządnie schłodzony, obfity w kofeinę i owocowe nuty strzał z czarnej kawci w wakacyjny ukrop? Twój układ nagrody mówi, że to ścisły top w jego rankingu.
Zabawka od Asobu – Cold Brew Insulated Portable Brewer – podaje na talerzu rzecz banalną i konkretną zarazem. To urządzenie, które w trywialny sposób pozwala na przygotowanie prawie litrowej porcji cold brew. I to wszystko bez wychodzenia z domu! Mało tego – bez babrania się z filtrami, rozwlekłym skapywaniem czy czopowaniem. Ale o tym za chwilę.
Konstrukcja i działanie
Asobu składa się z trzech części:
- pojemnika na macerację
- metalowego sitka
- pokrywy
I tyle. Japoński minimalizm, wu wei, te rzeczy. Cała filozofia polega na umieszczeniu zmielonej kawy w sitku i zalaniu jej wodą. W dowolnym momencie, za pomocą magicznego przycisku zwalniającego blokadę, a także (i jednak głównie) grawitacji, napar przedostaje się do ulubionego naczynia. Na przykład do takiego fancy kubka termicznego od tych samych spryciarzy.
To wszystko brzmi arcyłatwo. Choć przyznaję, że z samego początku moje podejrzenia wzbudziło metalowe sitko. Dobrze pamiętam, jak to zawsze było z tymi wynalazkami w aeropressie czy dripie. Dużo brudu i przedostających się do napoju drobinek. Jednak Asobu daje radę. Zrobiłem teścik – wsypałem kawę do sita i próbowałem wytrząsnąć pył. Zero, nic. Yoku yatta, kawowy sprzęcie.
Jeśli chodzi o recepturę – w przypadku maceracji niebo to limit. Możemy kontrolować wszystkie zmienne jak tylko chcemy. Mielenie, temperaturę i czas.
“Parzymy”
Oto przepis, który sprawdził się wyjątkowo dobrze. Chciałem napisać, że to jedno z najlepszych cold brew jakie piłem. Potem pomyślałem, że zabrzmi to fałszywie i sztucznie, bo recenzuję przecież nowy produkt na blogu. Bill Hicks przeklnie zza grobu i tak dalej. Ale z ręką na sercu i na poważnie – to naprawdę jedno z najlepszych cold brew jakie piłem!
doza: 62 gramy
woda: 900 gramów (jest to maks w przypadku tego sprzętu)
preinfuzja: 100 gramów, bardzo dynamicznie i równomiernie wymieszać, po czym wlać resztę wody
czas: 12 godzin
temperatura: pokojowa, ok. 21 stopni
Asobu to po japońsku grać, cieszyć się, zabawiać. No to róbmy to tego pięknego lata!