Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
LaCava - epresso miesiąca lutego
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • 2 min. czytania
  • Jakub Świątek
Total
3
Shares
3
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

Podwarszawska palarnia LaCava to stosunkowo młoda, lecz prężnie rozwijająca się marka, która, dzięki wyróżniającym się opakowaniom i niezmiennie rosnącej jakości, zdobywa coraz większą popularność. Dobre ziarno zielone, świetny sprzęt oraz ludzie, którzy tworzą to miejsce, to gwarant dobrej kawy!

Na dodatek, po otwarciu przesyłki moim oczom ukazała się paczka z kawą z jednego z moich ulubionych krajów pochodzenia, w mojej ulubionej obróbce. Etiopia z regionu Yirgacheffe obróbki naturalnej! Co tu może pójść nie tak?

Espresso miesiąca LaCava Etiopia Yirgacheffe Rocko Mountain i kawiarka Bialetti

Czas na testy smaku!

Nic! Ta kawa to owocowa bomba o świetnym balansie, wyraźnie wyczuwalnych smakach i świetnej, czekoladowej podbudowie. W tym miesiącu kawę testowałem inaczej niż zazwyczaj – pomagałem znajomemu skonfigurować jego ekspres i młynek w domu. Rancilio Silvia i Eureka Mignon – podstawowy set do espresso dający możliwości zabawy z wieloma parametrami, lecz nie profesjonalny, najdroższy sprzęt na planecie.

Pierwsze espresso, 18 sekund ekstrakcji przy proporcjach 18 gramów kawy do 42 gramów w filiżance. To nie powinno być dobre… A jednak! Już przy tak niedoskonałym espresso w aromacie pojawiły się jagody, mleczna czekolada, jaśmin i brzoskwinie. Czad!

Ustawiamy dalej, drobniejsze mielenie i te same proporcje. 34 sekundy ekstrakcji… Za drobno. Espresso nadal smaczne, pojawiło się w nim więcej goryczy, gorzka czekolada, owocowe nuty mniej widoczne. No dobra, trochę grubiej i mamy to!

Nuty smakowe LaCava Etiopia Yirgacheffe Rocko Mountain

Przy powyższych proporcjach i 26 sekundach ekstrakcji znaleźliśmy espresso bliskie ideału! Słodycz mlecznej czekolady, mleko w proszku na języku, brzoskwinie i jaśmin w aromacie, jagody i mango w smaku… No i ten posmak! Długi, przyjemny, orzechowy, sporo czekolady, dżem z jagód. Co za kawa! Zdecydowanie jedno z najlepszych espresso miesiąca, o ile nie najlepsze, jakie do tej pory miałem okazję pić.

Z mlekiem?

Z doświadczenia wiem, że tego typu kawy najlepiej radziły sobie z niewielką ilością mleka – w tym przypadku jest podobnie. Spróbujcie połączyć podwójne espresso z niewielką ilością mleka i znajdziecie się niebezpiecznie blisko smaku pitnego, jagodowego jogurtu bez cukru. Kwaskowo, słodko, aż chce się wypić więcej i więcej!

LaCava Etiopia Yirgacheffe Rocko Mountain

Co jeszcze lepsze, ta kawa radzi sobie również w metodach alternatywnych. Nie traci charakteru swojego kraju pochodzenia, a jednocześnie ma mnóstwo wysokiej jakościowo czekolady, rodzynek i nut delikatnie alkoholowych.

Kupujcie póki jest i cieszcie się! Co za sztos!

Zamów Teraz!

Total
3
Shares
Share 3
Tweet 0
Pin it 0
Jakub Świątek
Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Powiązane tematy
  • alternatywy
  • ekspres ciśnieniowy
  • espresso
  • espresso miesiąca
  • etiopia
  • kawa
  • kawa speciality
  • kawiarka
  • LaCava
  • przepis
  • recenzja
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Jura ENA 8 Metropolitan Black

  • Cena: 4299.00 zł
Czytaj wpis

Sage The Barista Express Czarny - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 2999.00 zł
Czytaj wpis

Eureka Mignon - Młynek automatyczny - Czarny

  • Cena: 1649.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti New Brikka Restyling 4tz

  • Cena: 209.00 zł
Czytaj wpis

Melitta Cremio - Spieniacz do mleka Czarny

  • Cena: 279.00 zł
Czytaj wpis

Rhinowares Barista Milk Pitcher Classic - dzbanek srebrny 600 ml

  • Cena: 65.00 zł
Czytaj wpis

Gaggia - Classic Thunder Black - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 1599.00 zł
Czytaj wpis

Tamper Motta 9 bar - 58 mm

  • Cena: 169.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek
barrel aged coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawa z beczki? Czym jest barrel aged coffee?

  • 27 stycznia 2021
  • Mateusz Tryjanowski

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.