Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
espresso miesiąca The Barn
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • 3 min. czytania
  • Jakub Świątek
Total
2
Shares
2
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

Nowy rok rozpoczynamy z nowym espresso miesiąca! Tym razem przedstawiamy ziarno z Rwandy wypalone w niemieckiej palarni The Barn. Kawa palona w średnim stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty soczystych jagód oraz słodycz przypominającą żelki.

kawa miesiąca Rwanda Huye Mountain The Barn
Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda | Region: Huye District | Odmiana: Red Bourbon | Metoda obróbki: Natural

Nowy rok, nowa kawa dla naszych ekspresów!

Przed samymi świętami do mojej kawiarni zapukał kurier zostawiając mi paczkę od Coffeedesku. W jej wnętrzu leżała Rwanda Huye Mountain, wypalona przez berlińską palarnie The Barn. Z wielu powodów było to miłe zaskoczenie. Po pierwsze, na moim świątecznym stole nie zabrakło kawy, po drugie, liczba testerów moich kawowych eksperymentów była większa niż normalnie, po trzecie, kawy z Rwandy, szczególnie te z regionu góry Huye poddane obróbce na sucho, darzę szczególnym uczuciem!

Parzymy!

Zabrałem się więc szybko za parzenie espresso. 18 gramów dozy, 45 gramów uzysku, czas ekstrakcji 21 sekund. Pierwsza próba napawała optymizmem, ponieważ pomimo krótkiego czasu ekstrakcji kawa była smaczna, mimo wysokiej kwasowości i niskiego body. Drugie espresso dało już zamierzony efekt. Dzięki drobniejszemu mieleniu i zachowaniu pozostałych parametrów uzyskaliśmy wyższy czas ekstrakcji oraz samą ekstrakcję, a w filiżance przepyszne espresso. W aromacie śliwki i cukier trzcinowy, pierwszy łyk to średnia do wysokiej kwasowość dojrzałej pomarańczy. W następnych łykach w posmaku czuć żelki Haribo i słodkie jagody. Dzięki obróbce naturalnej kawa nawet przy długich uzyskach utrzymuje wysoką cielistość.

Jak parzyć espresso stycznia od The Barn?

Z mlekiem

Najsmaczniejsze kawy bazujące na tym ziarnie to jednak flat white oraz cappuccino. Obie inne, lecz tak samo pyszne. Flat white jest bardzo intensywnie jagodowy z posmakiem czerwonej pomarańczy, cappuccino ma słodki, cukrowo-żelkowy smak i lekko kakaowy posmak. Spróbujcie koniecznie! Ja swoje kawy wykonywałem na mleku BIO z zieloną etykietą, dostępnym w wielu miejscach. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu (ok. 3,8%) napoje były świetnie zbalansowane.

Też alternatywnie!

Rwanda Huye Mountain nada się również do kawiarki, AeroPressu, czy nawet metod przelewowych. Na świątecznym stole parzyłem ją w Moccamasterze, a efekty były zaskakująco świetne! Goryczka, mimo że większa niż w przypadku kaw wypalanych pod alternatywne metody parzenia, nie zakrywała słodyczy żelek i kwasowości pomarańczy.

nuty smakowe espresso stycznia od The Barn

Kawę zaparzyłem również w Cafflano Kompresso – jej cielistość mocno spadła, lecz sam profil smakowy był dość podobny do tego, który uzyskałem za pomocą ekspresu ciśnieniowego. Mleczna czekolada, żelkowo-cukierkowa słodycz i przyjemny posmak jagód.

Rwanda Huye Mountain wypalona przez The Barn to nie jest typowe espresso. Mamy tu do czynienia z wysoką kwasowością, owocowymi nutami i bardzo złożonym profilem smakowym, w którym tym razem wiodącymi nutami nie są czekolada i orzechy. Czy to źle? Wręcz przeciwnie! Dzięki takim ziarnom parzenie kawy jest ciekawe, a nawet jeśli taki eksperyment nie przypadnie nam w pełni do gustu, to powrót do ulubionej kawy będzie jeszcze przyjemniejszy! Dajcie jej szansę, a na pewno nie będziecie żałować.

Zamów Teraz!

Total
2
Shares
Share 2
Tweet 0
Pin it 0
Jakub Świątek
Jakub Świątek

Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.

Powiązane tematy
  • cafflano kompresso
  • cappuccino
  • ekspres ciśnieniowy
  • ekspres kolbowy
  • espresso
  • espresso miesiąca
  • flat white
  • kawa
  • kawa miesiąca
  • kawiarka
  • rwanda
  • Rwanda Huye Mountain
  • the barn
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Jura J6 Piano White

  • Cena: 7499.00 zł
Czytaj wpis

Melitta Cremio - Spieniacz do mleka Biały

  • Cena: 279.00 zł
Czytaj wpis

Barista & Co - Dial In Milk Pitcher Stainless Steel - Dzbanek do mleka 600ml

  • Cena: 99.00 zł
Czytaj wpis

Cafflano Kompresso Coffee Maker

  • Cena: 295.00 zł
Czytaj wpis

Sage The Barista Express Srebrny - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 2999.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Class 6tz

  • Cena: 195.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Espresso 80 ml - Gunpowder

  • Cena: 39.00 zł
Czytaj wpis

Eureka Mignon - Młynek automatyczny - Srebrny

  • Cena: 1649.00 zł
Czytaj wpis

Tamper Motta 58 mm - aluminiowy

  • Cena: 159.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.