Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Mistrzostwa Polski Brewers
  • Bariści
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Mistrzostwa baristów
  • Polecane
  • Przepisy
  • Speciality
  • Wydarzenia

Mistrzostwa Polski Brewers 2017 i Mistrzowskie Przepisy!

  • 15 maja 2017
  • 4 min. czytania
  • Piotr Jeżewski
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Bariści
  • >
  • Mistrzostwa Polski Brewers 2017 i Mistrzowskie Przepisy!

Pobrewersowy kurz kołobrzeskiego zamieszania powoli opada. Rozgrzane jedną z najlepszych imprez kawowych sezonu emocje studzi bezlitośnie system wentylacyjny rzeczywistości. Melancholia, dopadająca pozakawowe… Ej, dobra. Stop. Zbyt dalekie przestrzenie, ale to dlatego, że marzę o napisaniu paru tekstów na nową płytę Świdra.

Zacznijmy od nowa. Tydzień temu odbyły się Mistrzostwa Polski Brewers 2017. Jakich kaw używali zawodnicy? Jakie metody parzenia okazały się najpopularniejsze? Jak wyglądały mistrzowskie receptury? Zróbmy sobie małe zestawienie oraz sprawdźmy trendy, jakie zaznaczają się obecnie wśród najlepszych polskich baristów startujących w tych prestiżowych zawodach.

Runda Compulsory

Na wstępie, wspomnijmy o kawie, która w tym roku stanowiła dla baristów orzech do zgryzienia podczas rundy compulsory. Tura ta, to część eliminacji, w której wszyscy zawodnicy parzą te same, nieznane im ziarna otrzymane dzień przed startem. Firma Bero Polska wyposażyła warszawską palarnię Kofi Brand w mytą Tanzanię AA Lunji Estate ze świeżych zbiorów. Mamy ją dla Was w coffeedeskowych zasobach. W rundzie compulsory zwyciężył Błażej Stempin. Zgadnijcie co! Dostaliśmy od niego recepturę na najlepszą filiżankę tegorocznych zawodów:

metoda: Hario V60
proporcja: 18 gramów kawy na 300 gramów wody
temperatura: 96◦C
Preinfuzja 50 gramów, zakręć dripem 3 razy
Po 30 sekundach dolej do 140 gramów, połowę szybko, połowę wolno.
W 55 sekundzie dolej do 220 gramów.

Kiedy stoper pokazuje półtorej minuty, dolej resztę wody.

Całkowity czas: 2 minuty, 20 sekund, %ext: 19.5

Bitwa kontynentów, bitwa originów

W rundzie open każdy zawodnik dobiera kawę według własnego uznania, a podczas parzenia prowadzi na jej temat prezentację. Mistrzowska kawa to taka, która jest jak najczystsza, zbalansowana, słodka, pełna, złożona oraz jak najlepiej odpowiada opisowi baristy. Wybór ziaren na zawody nie jest bynajmniej sprawą banalną. Oprócz umiejętności sensorycznych oraz technicznych, zawodnik potrzebuje również skorzystać z wiedzy i doświadczenia na temat terroir, metod obróbki, a czasem nawet palenia kawy.

Maciej Duszak
Mistrz Polski Brewers 2017 – MACIEJ DUSZAK! //fot. Marcin Rzońca

Oto kraje pochodzenia kaw z tegorocznej edycji wraz z liczbą reprezentantów:

Kolumbia: 6 (B. Stempin, A. Rojewska, S. Saran, M. Strojkowski, M. Kozicki, M. Sobolewski)

Burundi: 5 (T. Gajda, R. Kaniewski, W. Suder, P. Trzciński, A. Banach)

Kenia: 4 (P. Świderski, Y. Logoida, I. Majewski, M. Piętak)

Panama: 2 (M. Duszak, E. Minkiewicz)

Rwanda, Etiopia, Honduras, Nikaragua, Brazylia: 1 (kolejno: B. Kapela, A. Smęt, K. Blinkiewicz, M. Petrykowski, W. Białczak)

Nie dziwi zupełnie armia Kolumbii podczas Mistrzostw Polski Brewers 2017. Domeną kaw z tego regionu świata jest balans smaków, ich złożoność, a także czystość w filiżance. Połowa finalistów parzyła ziarna z tego kraju. Zaskakująca z kolei jest skromna reprezentacja kaw etiopskich. Napary charakteryzujące się wyjątkowo przyjemnymi i kompleksowymi aromatami kwiatowymi oraz nieprzeciętną słodyczą często pojawiają się na scenach takich dyscyplin, jak Brewers Cup.

brewers 2017
Finaliści Mistrzostw Polski Brewers 2017! /fot. Marcin Rzońca

W tym roku jedna tylko Etiopia ustąpiła miejsca aż pięciu kawom z Burundi, co również jest warte zauważenia. Niedoceniane niegdyś ziarna z Burundi z roku na rok prezentują coraz wyższą jakość i jak można zauważyć, coraz częściej wybierane są przez zawodników.
Czym byłoby to zestawienie bez wspomnienia o geishy? Geisha, to uważana za najszlachetniejszą odmiana botaniczna arabiki. Taka Dalmore Trinitas wśród kaw. Jej wybitny, złożony i unikalny profil sensoryczny od dłuższego czasu najlepiej wpasowuje się z punktacje i druki sędziowskie. Nie jest więc niespodzianką, iż wszystkie trzy geishe w tym roku były parzone w finale. Dwie panamskie, Maćka Duszaka i Eliasza Minkiewicza oraz jedna kolumbijska – Agnieszki Rojewskiej.

Metody, sprzęty, utensylia

Mistrzostwa Polski Brewers 2017 scenę zdominował najpopularniejszy dripper na świecie – Hario V60. Ośmiu zawodników, czyli więcej niż jedna trzecia z nich, wybrało tę legendarną metodę. Następnych pięciu korzystało z dripperów Kalita. Tylu samo wyciskało aeropressy. Pozostałe urządzenia, które pojawiały się jednorazowo za sportowym barem to: Clever, Hario Largo (zaparzacz do herbaty!), Rattleware (udoskonalający prostą i skuteczną metodę cuppingową) oraz, używany przez zwycięzcę, Gabi Master A, który lada moment będzie dostępny w coffeedeskowej ofercie. który już jest w coffeedeskowej ofercie i możecie sami zaparzyć mistrzowską kawę.

Mistrzowska kawa z Twojej ręki!

Tak! Mamy to! Dzięki życzliwości finałowej szóstki, znamy sześć najlepszych metod na filtrowaną kawę w 2017 roku! To łakomy kąsek dla wszystkich pasjonatów parzących kawę zarówno w domach, jak i kawiarniach.

Eliasz Minkiewicz, Panama Geisha Finca Nuguo, miejsce 6

metoda: Hario V60

proporcja: 18.1 g kawy na 283 gramy wody

Odsianie kawy za pomocą KRUVE – zarówno pył, jak i większe cząsteczki. Woda w temperaturze 94 stopni Celsjusza. Oczekiwany czas: 3:05, oczekiwany TDS: 1.38%.

Brewers 2017
Eliasz Minkiewicz //fot. Marcin Rzońca
Paweł Świderski, Kenia Gathaiti, miejsce 5

metoda: Hario V60

proporcja: 20 gramów kawy na 300 gramów wody Początkowa gramatura to 26.5, odsiewamy za pomocą KRUVE 6.5 grama pyłu poniżej 600 mikronów.

Temperatura 84 stopnie. 50 gramów preinfuzji, a następnie zalania do 150-200-300. Czas końcowy – 3 minuty i 10 sekund.

Mistrzostwa Polski Brewers
Paweł Świderski /fot. Marcin Rzońca
Sławek Saran, Kolumbia Las Margeritas, sudan rume, miejsce 4

metoda: Aeropress

proporcja: 17 gramów kawy na 220 gramów wody

Temperatura 96 stopni Celsjusza. Metoda odwrócona. Czas łączny (z przeciskaniem) 2 minuty i 5 sekund.

Brewers Cup 2017
Sławomir Saran /fot. Marcin Rzońca
Błażej Stempin, Kolumbia el Tesoro, miejsce 3

metoda: Hario V60

proporcja: 18 gramów kawy na 300 gramów wody

temperatura: 96◦C

Preinfuzja 50 gramów. Zakręć dripem 3 razy. Po 30 sekundach dolej do 140 gramów, połowę szybko, połowę wolno. W 55 sekundzie dolej do 220 gramów. Kiedy stoper pokazuje półtorej minuty, dolej resztę wody.

Całkowity czas: 2 minuty, 20 sekund, %ext: 19.5

Brewers Cup 2017
Błażej Stempin /fot. Marcin Rzońca
Agnieszka Rojewska, Kolumbia Las Nubes geisha, miejsce 2
metoda: Kalita
proporcja: 15 gramów kawy na 250 gramów wody
Temperatura 95 stopni. Przesianie pyłu poniżej 400 mikronów. 50 gramów preinfuzji, następnie dynamiczne zalewanie 100 gramów. Na koniec spokojne zalewanie ostatnich 100 gramów. Dbałość o równy poziom naparu w urządzeniu. Czas: 2 minuty i 15 sekund.
Agnieszka Rojewska Brewers 2017
Agnieszka Rojewska /fot. Marcin Rzońca
Maciej Duszak, Panama Fina Deborah geisha, miejsce 1
metoda: Gabi Master A
proporcja: 13 gramów kawy na 200 gramów wody
92 stopnie Celsjusza. Cała woda na raz. Operowanie miernikiem przepływu oraz prysznicem tak, by osiągnąć 3 minuty czasu parzenia oraz 170 gramów naparu.
brewers cup 2017
Maciej Duszak w czasie występu na mistrzostwach świata brewers /fot. M. Rzońca

Poniżej parę dodatkowych informacji na temat tegorocznego Brewersa. Do zobaczenia za rok!

22 – liczba zawodników
11 – liczba sędziów
18 – liczba wolontariuszy
1 – liczba zgubionych portfeli
1 – liczba znalezionych portfeli
4 – liczba zawodników, którzy przyjechali zza granicy
7 – liczba litrów Negroni skonsumowanych przez weekend
9 – liczba nieudanych żartów prowadzących
10 – liczba debiutujących zawodników
12 – liczba różnych miast reprezentowanych przez zawodników
14 – liczba palarni, z których pochodziły kawy w rundzie open
17 – liczba różnych kawiarni bądź palarni reprezentowanych przez zawodników
34 – liczba udanych żartów prowadzących
50 – przybliżona liczba litrów wody użytej przez zawodników do parzenia kaw podczas zawodów
50/50 – stosunek liczby kaw z Afryki do kaw z Ameryki wybranych na rundę open przez zawodników
1000 – liczba gramów zmielonej przez zawodników kawy z Tanzanii w sobotę podczas rundy compulsory
1400 – liczba kilometrów, które musiał pokonać by wziąć udział w zawodach najdalej mieszkający barista
2000 – liczba widzów oglądających zawody przez livestream
6600 – przybliżona w złotówkach wartość zaparzaczy używanych przez wszystkich zawodników
731479 – tyle wiadomości, maili oraz zapytań odnośnie Mistrzostw otrzymały do spółki od stycznia Władzia i Ruda

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Piotr Jeżewski
Piotr Jeżewski

W kawie od 2012. Ni to długo, ni to krótko, tak myślę! Współtwórca palarni Heresy Reformed Coffee, green coffee buyer, roaster, konsultant, Q-Grader. Mam szczęście do ludzi. Tak dla logiki, kaw z Hondurasu, gór i herbatki. Nie dla miejskich legend, ślepej wiary w autorytety i mięska. Słonecznego dnia!

Powiązane tematy
  • 2017
  • aeropress
  • arabean
  • brewers
  • drip
  • dusio
  • gabi
  • kawowa majówka
  • kolumbia
  • kołobrzeg
  • maciej duszak
  • master a
  • mistrz
  • mistrzostwa polski
  • panama
  • przepisy
  • relacja
  • the gabi
  • v60
  • wyniki
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario metalowy Drip V60-02 miedziany-złoty

  • Cena: 244.99 zł
Czytaj wpis

Acaia Pearl Black - Waga - Czarna

  • Cena: 799.00 zł
Czytaj wpis

Kruve Sifter Two - Silver - Odsiewacz do kawy z dwoma sitkami

  • Cena: 239.00 zł
Czytaj wpis

Hario Coffee Server 600ml - Olive Wood - New

  • Cena: 269.00 zł
Czytaj wpis

Glowbeans - The Gabi Master A Coffee Dripper

  • Cena: 139.00 zł
Może Cię zainteresować
barrel aged coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawa z beczki? Czym jest barrel aged coffee?

  • 27 stycznia 2021
  • Mateusz Tryjanowski
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności