Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Mistrzostwa baristów
  • Wydarzenia

Mistrzowskie przepisy na Aeropress!

  • 15 października 2019
  • 3 min. czytania
  • Marta Tuszyńska
Total
9
Shares
9
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Wydarzenia
  • >
  • Mistrzostwa baristów
  • >
  • Mistrzowskie przepisy na Aeropress!

28 września w palarni Czarna Fala w Warszawie odbyły się Mistrzostwa Polski Aeropress 2019. Sędziowie (w tym dumna reprezentacja Coffeedesk – Paulina Władzińska i Piotr Sowa) wybrali zwycięzcę, który pojedzie na Mistrzostwa Świata do Londynu. Pierwsze miejsce zajął Maksym Volkovytskyi, drugie przypadło Piotrowi Mrozowi, a trzecia na mecie zameldowała się Oksana Rokosz. Jaką kawę zaparzyli? Sprawdźcie!

Rozgrywka

Mistrzostwa Aeropress to zawody składające się z wielu rund eliminacyjnych. W każdej rundzie trzech uczestników parzy kawę w tym samym czasie. Zawodnicy mają tylko 8 minut, by przygotować, zaparzyć i zaprezentować napar aspirujący do zwycięstwa. 

Mistrzostwa Polski Aeropress

Kiedy czas na parzenie się kończy, kawy są prezentowane w identycznych naczyniach sędziom, którzy na ślepo oceniają każdy napar. Numery przypisane uczestnikom znajdują się pod miseczkami cuppingowymi, aby były niewidoczne dla sędziów i publiczności. Nie ma żadnego formalnego kryterium oceniania. Sędziowie decydują po prostu, która kawa smakuje im bardziej niż inne. Nie dyskutują między sobą, tylko po odliczeniu do trzech wszyscy wskazują w tym samym momencie napar, który smakował im najbardziej. Po sędziowaniu, podnoszona jest zwycięska miseczka i odkrywane imię zwycięzcy. Jeśli każdy z sędziów wskaże inną kawę, główny sędzia testuje napary ponownie i wskazuje ostatecznego zwycięzcę.  

W tegorocznych eliminacjach Mistrzostw Aeropress uczestniczyło 81 osób, co złożyło się w sumie na 40 startów i aż 120 filiżanek kawy wypitej przez sędziów!

Mistrzostwa Polski Aeropress

Aeropress

W konkursie może być używany tylko i wyłącznie oryginalny Aeropress. Do zaparzenia mistrzowskiej kawy uczestnicy muszą wykorzystać wszystkie trzy części Aeropressa, czyli cylinder, tłok i sitko na filtr. Wszystkie zamienniki i nieoryginalne części mają kategoryczny zakaz wstępu na Mistrzostwa. Jedyne dozwolone akcesoria to zmielona kawa, woda i dowolny rodzaj filtra (może być zrobiony z papieru, metalu, tkaniny lub innych materiałów). 

Mistrzostwa Polski Aeropress

Uczestnicy mogli przynieść na zawody swoje własne młynki, czajniki, wagi, wodę i inny sprzęt. Wszyscy parzyli natomiast tę samą kawę, której próbki otrzymali przed Mistrzostwami do treningów. Zawodnicy musieli zaprezentować minimum 150 ml zaparzonego naparu. W przypadku niezastosowania się do którejkolwiek z zasad, byli dyskwalifikowani. 

Mistrzostwa Polski Aeropress
Sponsorem biletu na Mistrzostwa Świata Aeropress był Coffeedesk

Mistrzowskie przepisy

A oto trzy mistrzowskie przepisy, które możecie wykorzystać parząc u siebie w domu kolejny Aeropress!

Przepis Maksyma:

  • Metoda: Aeropress standard
  • Temperatura: 88 C
  • Doza: 24 g
  • Mielenie: 29 klików Comandante
  • Uzysk: ~250
  • Ratio: 9,6
  • TDS: ~1,35%
  • Filtracja: dwa papierowe filtry
  • Woda: AKVO 140ppm, 25 Mg, 40 bufor
  1. Posortować ziarna. Odrzucić defekty.
  2. Zagotować wodę i w trakcie gotowania zmielić kawę.
  3. Zmoczyć dwa filtry.
  4. Przykręcić sitko, rozgrzać wrzątkiem Aeropress i szklankę.
  5. Wsypać kawę.
  6. W ciągu 20 sekund wlać 70 ml wody, kręcąc Aeropress, żeby równomiernie zmoczyć kawę.
  7. 0:30-0:45 – analogicznie dolać do 150 ml.
  8. 0:50-1:20 – wycisnąć.
  9. Temperatura gotowego naparu powinna wynosić około 65 stopni, trzymając się tego wlej ~100 ml gorącej/zimnej wody. Wlewaj pomału, za każdym razem próbuj.
  10. Gotowe!
Maksym Volkovytskyi – Mistrz Polski Aeropress 2019

Przepis Piotra:

  • Doza: 35 g kawy
  • Mielenie: 81 klików na Comandante z Red Clicksem
  • Pojedynczy papierowy filtr wcześniej zamoczony

(I teraz jeśli jest na tyle zimno, że parzymy go w kurtce, to delikatnie rozgrzewamy Aeropress w invercie, jeśli radzimy sobie w samej koszuli to nie trzeba go rozgrzewać wcześniej 😉 )

  • Woda: Kryształ Żywiecki zagrzany do 85 stopni Celsjusza
  • 0:00 – 0:30 – zalanie 100 ml wody
  • 0:30 – 0:45 – delikatnie mieszamy przez 15 sekund, po czym zakładamy nakrętkę i przygotowujemy się do odwrócenia
  • 1:00 – 1:30 – wyciskamy przez 30 sekund
  • Dostajemy około 60 ml uzysku.
  • Dolewamy 108 gr wody w temperaturze 85 stopni Celsjusza i mieszamy napar.
Piotr Mróz – Vice Mistrz Polski Aeropress 2019

Przepis Oksany:

  • Klasyczna forumowa receptura. Klasyk gatunku 
  • Kawa grubo mielona – na EK 18
  • Wysoka temperatura wody – 95 stopni Celsjusza 
  • 17 g kawy
  • 220 ml wody
  • 4 razy mieszanie
  • Parzenie w jednej minucie
  • W 1:20 kończymy wyciskać
Oksana Rokosz – III miejsce na Mistrzostwach Polski Aeropress 2019

Smacznego!

Total
9
Shares
Share 9
Tweet 0
Pin it 0
Marta Tuszyńska

Dla równowagi w zespole Coffeedesku - herbaciana dusza, bo w końcu nie ma złej pory na porządny kubek earl greya! Miłośniczka pięknych zdjęć kawy i... pysznego jedzenia, a do tego kreatywna organizatorka chaosu.

Powiązane tematy
  • aeropress
  • comandante
  • cupping
  • czarna fala
  • Maksym Volkovytskyi
  • Mistrzostwa Aeropress 2019
  • mistrzostwa polski aeropress
Powiązane produkty
Czytaj wpis

AeroPress

  • Cena: 99.00 zł
Czytaj wpis

Hario Kasuya Cupping Bowl - Miseczka Cuppingowa

  • Cena: 47.00 zł
Czytaj wpis

Hario Kasuya Cupping Spoon - Łyżka cuppingowa

  • Cena: 85.00 zł
Czytaj wpis

Koszulka Coffeedesk Aeropress Biała - Męska L

  • Cena: 59.00 zł
Czytaj wpis

Zestaw AeroPress + Fellow Prismo

  • Cena: 284.00 zł
Może Cię zainteresować
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela
cold brew coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Coffeedesk od kuchni: nitro cold brew

  • 22 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.