Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Caffenation - FIL Malawi Mangochi District Sable Farms, przelew miesiąca
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – kwiecień: Nieźle zakręcone Malawi.

  • 4 kwietnia 2019
  • 3 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Przelew Miesiąca – kwiecień: Nieźle zakręcone Malawi.

Kolumbia, Etiopia, Kenia, Gwatemala… Ileż można! A może by tak być jeszcze bardziej pod prąd, jeszcze mocniejszym alternatywnym alternatywistą kawowym i sięgnąć po Malawi?

Nietypowo

Przelew Miesiąca w kwietniu to nie lada gratka dla Gangu Poszukiwaczy Smaku. Kawy z tego regionu świata jeszcze tu nie było. Sam, jak dostałem paczkę do przetestowania, ciężko zacząłem się zastanawiać, czy kiedykolwiek piłem kawę pochodzącą z Malawi i wydaje mi się, że nigdy. Przynajmniej nigdy z żadnej dobrej palarni. A tu proszę, Malawi z regionu o wdzięcznej nazwie Mangochi. Aż sama się nuci popularna piosenka o tamagotchi.

Caffenation - FIL Malawi Mangochi District Sable Farms, przelew miesiąca

Z etykiety kawy belgijskiej palarni Caffenation, personalizowanej specjalnie dla Coffeedesku, wynika kilka rzeczy. Malawi Mangochi pochodzi z upraw Sable, dbających mocno o środowisko przez stosowanie nowoczesnych systemów nawadniania korzystających z wody deszczowej, suszenia kawy na słońcu czy nawożenia z kompostu własnej produkcji. Ponadto dba się też o samych farmerów, przez zagwarantowanie im opieki zdrowotnej czy budowę szkół dla ich dzieci. W tamtym regionie świata to nie są oczywiste rzeczy.

Co do samych ziaren, jest to mieszanka odmian SL28, znana z kaw kenijskich, Ruiru 11, Catuai i Batian. Natomiast, co warto dodać, są to wszystko ziarna wielkości tzw. peaberry, czyli najmniejsze i najbardziej skondensowane. Różnica polega na tym, że w normalnej wiśni kawowej znajduje się pestka, ziarenko, które dzieli się na pół, jak fistaszek. Macie wtedy do czynienia z taką zwykłą kawą, płaską z jednej strony, zaokrągloną z drugiej. Jak kadłub łódki. Natomiast peaberry jest takim jedynakiem w wiśni kawowca. Są nieduże i okrągłe, nie dzielą się na pół jak większość ziaren. Ot, ciekawostka.

Malawi Mangochi, według informacji na etykiecie ma mieć duże body, niską kwasowość oraz nuty czekolady oraz czerwonych pestkowców (wiśnia, śliwki, etc.).

Parzymy

Z niecierpliwością zrobiłem najpierw cupping tej kawy, żeby zobaczyć jaki ma potencjał. Suchy aromat to przede wszystkim słodkie nuty czekolady, trochę tytoniu i ziół. Po zalaniu zdecydowanie te nuty wzmocniły się, z czekoladą na czele. W smaku wyczułem przede wszystkim słodycz mlecznej czekolady, świeży tytoń, odrobinę ziół i słodki finisz z czerwonych owoców. Faktycznie, spore body.

Caffenation - FIL Malawi Mangochi District Sable Farms, przelew miesiąca

Następnie zaparzyłem tę kawę w dripie V60. 20g kawy, 300ml wody o temperaturze 95 stopni. 30 sekund preinfuzji i łączny czas parzenia niecałe 3:00 minuty. To, co rzuciło się na pierwszy plan, to wysokie body i ogólne wrażenie krągłości kawy. Gładka, bez uczucia wysuszania języka, miękka. Do tego słodycz czekolady, nuty tytoniowe i przyjemne, ale nie narzucające się czerwone owoce oraz długo utrzymujący się posmak.

Natomiast największym sztosem był dla mnie Aeropress. Wiedząc, że Malawi Mangochi z Caffenation charakteryzuje się tak wysokim body i słodyczą, poczułem, że trzeba wykorzystać to jako jej największy atut. Stąd zmieliłem 25g kawy, trochę drobniej jak do V60. Metoda odwrócona, wlałem do tuby 50g wody o temperaturze 95 stopni, wsypałem kawę, wymieszałem dokładnie przez 10 sekund i odczekałem kolejne 30. Po tym czasie dolałem kolejne 100g wody i zakręciłem wieczko z podwójnym, papierowym filtrem. Gdy stoper wybił 2:00 minuty, odwróciłem aeropress i przecisnąłem dość dynamicznie kawę, po czym dolałem 100g gorącej wody do naparu. Przelałem kilka razy ze szklanki do serwera, napowietrzając i mieszając. Efekt? Wielkie, przyjemne, lepkie body, charakterystyka kaw z obróbki naturalnej, ale w smaku kawa zdecydowanie z obróbki na mokro – dużo czekoladowej słodyczy, przyjemnej, tłustej, ale zaraz pod tym gładkie, dojrzałe, suszone wiśnie. Zdecydowanie dobrze!

Malawi Mangochi z Caffenation przypadnie do gustu tym, którzy nie gustują w bardzo rześkich, lekkich i mocno owocowych kawach. To propozycja dla fanów słodyczy i nieco cięższych nut. Choć tak naprawdę uważam, że każdy fan dobrej kawy powinien jej spróbować!

Zamów Teraz!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • antwerpia
  • belgia
  • caffenation
  • drip
  • kawa miesiąca
  • kwiecień
  • malawi
  • promocja
  • przelew miesiąca
  • przepis
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Koszulka Coffeedesk Aeropress Biała - Męska L

  • Cena: 59.00 zł
Czytaj wpis

Kubek ceramiczny Coffeedesk

  • Cena: 19.00 zł
Czytaj wpis

Książka Coffee Spots Polska - miękka okładka - Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman

  • Cena: 48.00 zł
Czytaj wpis

AeroPress (Zestaw z pokrowcem)

  • Cena: 149.00 zł
Czytaj wpis

Wilfa Thermo Jug WST-1000B - Dzbanek termiczny

  • Cena: 249.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności