Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – listopad: dżemowa i wypieczona Kenia

  • 2 listopada 2020
  • 2 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
6
Shares
6
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Przelew Miesiąca – listopad: dżemowa i wypieczona Kenia

Listopad. W szafkach poupychane różne przetwory, dżemy, konfitury, susze. Być może w piekarniku dopieka się ciasto z owocami. Teraz czas na kawę. Listopadowy Przelew Miesiąca to Kenia Nyeri Ruka Chui wpasuje się w ten klimat idealnie.

Ciepła i przytulna Kenia

Kawy z Kenii słyną ze swoich charakterystycznych, intensywnych, rześkich i owocowych nut. Miłośnik kawy, zapytany o skojarzenia z Kenią, natychmiast zacznie wymieniać czarną porzeczkę, maliny czy żurawinę. Czy w kawie z łotewskiej palarni kawy Rocket Bean, znanej ze swoich espressowych ziaren Magic Pussy, znajdą się takie nuty?

200-gramowa paczka jest utrzymana w charakterystycznym dla tej palarni stylu. Kenia Nyeri Ruka Chui została zakwalifikowana, w nomenklaturze tej palarni, do grupy srebrnej, w której znajdują się “klasyki gatunku” specialty, prezentujące zbalansowane, czyste i słodkie kawy ukazujące dobrą charakterystykę terroir.

Jak zaparzyć Kenię od Rocket Bean?

Przelew Miesiąca z Kenii pochodzi ze znanego regionu Nyeri. Ziarna od producenta Ruki Chui mają charakteryzować się nieco bardziej ciepłym i przytulnym smakiem, niż klasyczne, rześkie Kenie. Tu można spodziewać się nut konfitur z jagód, muffinów jagodowych, agrestu czy czarnych winogron. Mówimy tu o kawie z obróbki na mokro!

Co słychać w filiżance?

Faktycznie, zapach ziaren jest bardzo słodki, czekoladowo-owocowy.

Pierwsze moje podejście było w V60, z 20g kawy i 335g wody, 92 stopnie i z czasem parzenia 3:00 minuty, z 30-sekundową preinfuzją. Wówczas w filiżance pojawił się u mnie słodki, owocowy zapach, kojarzący mi się z dżemem porzeczkowym, ale również świeżo upieczonym ciastem oraz cynamonem. Podobnie w smaku. Nie doszukałem się intensywnie kwaskowatej, rześkiej Kenii. Zdecydowanie więcej tu krągłości i miękkości. Spora słodycz konfiturowa, zwłaszcza z czarnej porzeczki oraz jagód, nieco dojrzałych, czarnych, takich domowych winogron oraz finisz kojarzący się ze słodkimi wypiekami.

kawa miesiąca Kenia Rocket Bean nuty smakowe

Podobne efekty udało się uzyskać w AeroPressie, przy odwróconej metodzie. Tu mocniej dominowały nuty konfiturowe, mniej natomiast było czekolady i ciasta. Pojawiły się także nieśmiałe korzenno-cynamonowe elementy.

W przypadku Chemeksa kawa była mniej intensywna i o ile klasyczne Kenie bardzo lubię z tej metody, o tyle w przypadku tych ziaren, bardziej przypadła mi do gustu wersja z V60. Oczywiście u Was może wyjść inaczej, bo inaczej zmielicie kawę, użyjecie innej wody bądź inaczej będziecie polewać kawę. Myślę jednak, że te kilka wskazówek podpowie Wam, w jaką stronę można podążać z tą niezwykle ciekawą kawą!

Zamów Teraz!

Total
6
Shares
Share 6
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • Europa
  • kawa miesiąca
  • kenia
  • łotwa
  • promocja
  • przelew miesiąca
  • przepis
  • rocket bean
  • ryga
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

AeroPress

  • Cena: 119.00 zł
Czytaj wpis

Hario Buono Kettle Black - 1,2l

  • Cena: 225.00 zł
Czytaj wpis

Barista Space - Waga

  • Cena: 209.00 zł
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 6 filiżanek

  • Cena: 225.00 zł
Czytaj wpis

Hario V60-02 Drip-In Server 700ml

  • Cena: 79.00 zł
Czytaj wpis

Hario metalowy Drip V60-02 z podstawką

  • Cena: 145.00 zł
Czytaj wpis

Hario Ceramic Coffee Mill Mini-Slim PRO Silver - Młynek do kawy

  • Cena: 205.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Stone - Kubek 250 ml - Granite

  • Cena: 39.00 zł
Czytaj wpis

KeepCup Thermal Alder 454ml

  • Cena: 135.00 zł
Może Cię zainteresować
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
Honduras Caballero od The Barn - przelew miesiąca
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Zdrowie

Przelew Miesiąca – grudzień: The Barn i Honduras Caballero

  • 5 grudnia 2020
  • Marcin Rzońca

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności