Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – październik: Kenia Ivory AB od The Barn

  • 2 października 2019
  • 3 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
7
Shares
7
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Przelew Miesiąca – październik: Kenia Ivory AB od The Barn

Przyszedł on. Ten październik jeden. Niby przyodziany w barwne, złoto-żółto-pomarańczowo-zielone szaty, zwodniczo i zawadiacko zarzucił nawet stylowe, lustrzane aviatory na oczy. Uśmiecha się, w jednej kieszeni trzyma zielony indeks modnego uniwersytetu, z drugiej wystaje szklana butelka z metalową zakrętką. Nikt nie zauważył, że są to kieszenie przeciwdeszczowego płaszcza długiego do kostek, z którego niebezpiecznie gęsto ścieka woda wprost pod skórzane sztyblety. Biorę paczkę Przelewu Miesiąca i wystawiam go jak tarczę. Może pomoże.

Kenia dobra na wszystko

Są pewne rzeczy niezmienne w życiu. Ryba w piątek, trampki w szkole, imprezy na studiach czy intensywne owoce w przelewie z Kenii. Takie #potwierdzoneinfo, jeszcze bardziej #potwierdzone po wypiciu październikowego Przelewu Miesiąca – Kenia Ivory AB z berlińskiego The Barn. Jak widać, specjalny Dział Poszukiwaczy Kaw Miesiąca zabawił na berlińskich dyskotekach trochę dłużej, bo we wrześniu Przelew Miesiąca też przyjechał z Berlina, tyle że z Fjorda.

The Barn, Kenia Ivory AB, kawa, przelew miesiąca

Co oferuje nam The Barn w tym miesiącu? Jeżyna, hibiskus oraz bogactwo (z ang. rich, a z niem.  Reich, co jest dość zabawne). Niestety, od razu muszę Was uprzedzić, połowa paczki już za mną i żadnego bogactwa się nie doczekałem – nie zapłaciłem ZUS-u na trzy lata do przodu oraz nie kupiłem apartamentu na warszawskim Wilanowie. Wciąż sześć zer jest sześcioma zerami bez jedynki z przodu. Ale na szczęście pojawiła się przyjemna obfitość smaku w filiżance.

Smaki, zapachy i parzenie

Najpierw zrobiłem sobie cupping Kenii Ivory AB. Ładny, typowo keniowy zapach, mocno owocowy, z naciskiem na czarną porzeczkę i jeżynę. W smaku bardzo podobnie. Czarna porzeczka na przedzie, zaraz za nią, łagodząc nieco kwaskowatość i wprowadzając więcej żywej słodyczy, jeżyna. Do tego długi posmak w ustach i przyjemne średnie body z tendencją w stronę wysokiego. Kremowy finisz.

Z cuppingową wiedzą postanowiłem wziąć na warsztat dwie metody – The Gabi Master A oraz Chemeksa.

The Barn, Kenia Ivory AB, kawa, przelew miesiąca

The Gabi Master A

Gabi ostatnio gdzieś wcisnęła się w kąt mojej szafki i jakoś zapomniałem o niej. Na szczęście szybko mi to wybaczyła, odwdzięczając się soczystym całusem w filiżance. Polecam.

Wystarczy, że weźmiecie 20g kawy zmielonej nieco drobniej niż do V60. Przy moim Comandante wyposażonym w oś Red Clix, w stosunku do mielenia do dripa zjechałem w dół o dziesięć kliknięć. Przy standardowej osi myślę, że wystarczy cztery – pięć kliknięć. Przelewamy filtr, wylewamy wodę i wsypujemy kawę, którą wyrównujemy, potrząsając dolną częścią Gabi (“Shake that thing Miss Kana Kana, Shake that thing Miss Annabella, Shake that thing yan Donna Donna, Jodi and Rebecca” – kto przy tym nie szalał jakieś 17 lat temu, to znaczy, że jeszcze jest za młody na picie kawy). Teraz pora na preinfuzję – wlewamy 60g wody, odpalamy stoper i mieszamy zawartość drippera przez około pięć sekund. Odstawiamy i zakładamy górną część Gabi, klepsydrę, do której wlewamy pozostałą część wody, gdy na stoperze wybije 30 sekund. Pozostała część wody, czyli 340-60g już wlane, co daje 280g. Proste. Woda z klepsydry powinna nam spłynąć po łącznym czasie około 3:30-45.

Kawa będzie dość gorąca, bo do Gabi wlewam wodę niemalże od razu po zagotowaniu. Jednak kiedy dobrze zakręcimy serwerem i przelejemy do filiżanki, kawa zacznie się nam ładnie otwierać i prezentować. To, co rzuci się w oczy (w język?), to mocne nuty jeżyn i czarnej porzeczki, ale w takim przyjemnym, syropowato-dżemowym wydaniu. Czyli wyraźna kwaskowatość charakterystyczna dla tych owoców, ale zrównoważona dużą dozą słodyczy. Do tego mocne body i długi finisz.

The Barn, Kenia Ivory AB, kawa, przelew miesiąca

Chemex

Chemex natomiast, przy użyciu 30g kawy i 500g wody i łącznym czasie parzenia 4:00-20, oferuje lżejsze body, mniej słodyczy, ale za to czystsze smaki czarnej porzeczki. Kenia Ivory AB w Chemeksie prezentuje się dostojnie i rześko.

Polecam poeksperymentować z tą kawą także w Aeropressie, zwłaszcza w tych recepturach, w których korzysta się z krótkiego czasu parzenia i sporej dozy. Efekty mogą być bardzo przyjemne i intensywne!

Zamów Teraz!

Total
7
Shares
Share 7
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • berlin
  • chemex
  • drip
  • gabi
  • kawa miesiąca
  • kenia
  • październik
  • promocja
  • przelew miesiąca
  • the barn
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Glowbeans - The Gabi Master A Coffee Dripper

  • Cena: 139.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Bamboo

  • Cena: 1099.00 zł
Czytaj wpis

AeroPress

  • Cena: 119.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Starsky - Kubek 250 ml - Red

  • Cena: 49.00 zł
Czytaj wpis

Hario metalowy Drip V60-02 z podstawką

  • Cena: 175.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Brewers - Dzbanek 300 ml - Speciality Jug - Granite

  • Cena: 86.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności