Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
espresso tonic
  • Kawa
  • Przepisy

Espresso? To nic, spróbuj espresso tonic, czyli kawę z tonikiem!

  • 30 kwietnia 2019
  • 5 min. czytania
  • Piotr Jeżewski
Total
212
Shares
212
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Espresso? To nic, spróbuj espresso tonic, czyli kawę z tonikiem!

Kilka lat temu egotyczny wymysł, dziś letni klasyk! Kawa z tonikiem powoli wchodzi do kanonu bezalkoholowych, orzeźwiających drinków, pożądanych w ciepłe dni przez spragnionych kawowych świrów. Rozłóżmy ten wspaniały trunek na części składowe i powiedzmy co nieco o espresso tonic!

Tonik

Tonik to napój z jednej strony dość popularny, z drugiej – jak często widzisz kogoś kto popija sobie go z butelki idąc ulicą albo zamawia do obiadu? Najczęściej na hasło „tonik” (jeśli nie myślimy o ginie) widzimy w wyobraźni plastikowe butelki dwóch wiodących marek z żółtymi etykietami. Czy takie toniki nadają się do połączenia z espresso? Pewnie, że tak. Jesteśmy w stanie przyrządzić poprawny, smaczny produkt na bazie tych koncerniaków. Miejmy jednak na uwadze to, że ich smak jest dość nudny, niezbyt złożony. Fajerwerków nie będzie. Kolejna rzecz – skład. W jednym z nich znajdziemy syrop glukozowy. Niezbyt fajnie. To po prostu produkty wielkich firm, nie ma mowy o najwyższej jakości.

Fentimans Tonic - jaki tonic do espresso

Moim ostatnim, świetnym odkryciem jest tonik FentimansConnoisseurs. Parę dni temu miałem okazję spróbować go zarówno solo, jak i w połączeniu z espresso w coffeedeskowej kawiarni przy ulicy Wilczej w Warszawie. Pyszne! Bardzo cytrusowy (w roli głównej liście limonki kaffir) z jałowcową kontrą. Niezbyt nachalny, ale złożony i soczysty. Tonik idealnie skomponował się z kawą, nie przykrywając jej charakterystyk. Kolejnym plusem jest jego prosty skład, w którym oprócz wcześniej wymienionych surowców, znajdziemy wodę gazowaną, chininę, kwas cytrynowy i cukier. I już.

Najbardziej zaawansowaną, lecz dającą prawdopodobnie najwięcej satysfakcji opcją będzie… przyrządzenie toniku do kawy samemu! Niedawno ciekawą recepturą podzielił się na facebookowej, coffeedeskowej grupie Maciek (LINK do wpisu Maćka – przyp. red.). Zacytuję:

  • woda, najlepiej dobrej jakości butelkowana lub filtrowana – 675ml
  • kora chinowca – 28g
  • kwasek cytrynowy – 62g
  • trawa cytrynowa świeża – 72g
  • ziele angielskie – 8 jagód
  • anyż – 0,2g (około 2 ramionagwiazdki)
  • goździki – 4,5g
  • sól – 1,2g
  • cynamon – 3,5g/około 1 laska
  • kardamon – 1g/około 4 owoce
  • zesty limonki – 12g (z około 4 limonek)
  • zesty cytryny – 14,5g (z około 4 cytryn)
  • zesty pomarańczy – 25g (z około 2 pomarańczy)
  • zesty grejpfruta – 5g

Oprócz tego potrzebny będzie syrop cukrowy z cukru trzcinowego (proporcje cukru do wody – 2:1) i woda mocno gazowana. Trawę cytrynową należy obrać z pierwszej warstwy liści i odciąć górną oraz dolną część łodygi (ma zostać około 3/4 jej pierwotnej długości). Następnie pociąć ją na kilka drobniejszych odcinków po 2-3cm każdy. Wszystkie składniki na tonik do espresso wrzucamy do szczelnie zamykanego naczynia i pozwalamy wodzie naciągać smakiem przez 3-4 doby. Przynajmniej raz dziennie warto wstrząsnąć energicznie naczyniem. Po upłynięciu wyznaczonego czasu filtrujemy tonik przez filtr do kawy lub gazę.

Profeska pełna!

Fentimans, tonic, espresso tonic

Espresso

Kolejna dobra wiadomość. Śmiem twierdzić, że każde dobre espresso pasuje do toniku! Pozostaje tu jedynie kwestia preferencji. Zarówno ciemniejsza Brazylia, jak i bardziej owocowa kawa z Afryki nada się doskonale do tego drinka. Najważniejsze, by była po prostu dobrze zaparzona. Co do receptury, polecam używać optymalnych ekstrakcji, to znaczy takich, które wydobędą z kawy jak najwięcej słodyczy i balansu. Nie potrzebujemy podbitej kwasowości z krótszego szota, bo sporo znajdziemy jej w toniku. Nie przyda się również zbytnio goryczka z dłuższego espresso, bo… sporo już znajdziemy jej w toniku! Po prostu wybierz swoją ulubioną kawę do przygotowania espresso tonic i jazda!Arcaffe, espresso z tonikiem

A co, jeśli nie espresso? Co z kawą przelewową? Da się! Warto tu jednak zmienić nieco zasady gry. Koncentracja klasycznie zaparzonego filtra jest koło siedmiu razy niższa niż espresso i łatwo zginie w trunku. Mój ulubiony sposób łączenia jaśniej palonych ziaren kawy z tonikiem to użycie koncentratu z AeroPressu:

    • 30-35 gramów dość grubo zmielonej kawy
    • 130-150 gramów wody w temperaturze 85-90 stopni wlanej na raz
    • intensywne mieszanie przez 30-40 sekund
    • odwrócenie AeroPressa i wycisk – całość parzenia około 1:30
    • cześć Filip K.! 😉

Dodatki

Kostki lodu, plasterek cytryny czy limonki to standard. Jest jednak parę innych dodatków, które podkręcą drina espresso tonic:

  • mrożone owoce

Na przykład maliny, truskawki, jagody lub jeżyny. Można dać zamiast lub obok lodu. Schłodzą drink z kawą, ale przede wszystkim urozmaicą napój dodatkową owocowością. Wrzuć co lubisz!

  • świeże liście

Mięta, bazylia, rozmaryn lub melisa. Wyglądają ładnie, a na dodatek wniosą więcej ziołowości i świeżego, intensywnego aromatu. Zapach to główna składowa smaku, więc ma to sens!

  • chmiel

Kawa naprawdę dobrze łączy się z chmielem. Jego amerykańskie odmiany, które charakteryzują się intensywnymi aromatami cytrusów, kwiatów i owoców tropikalnych można z łatwością zamówić w sklepach internetowych dla piwowarów domowych. Ilości, które są potrzebne do tej zabawy, nie są drogie. Trzeba wiedzieć, żeby chmiel wymoczyć w schłodzonej już kawie. W wyższych temperaturach rozpuszczą się znaczne ilości alfa-kwasów, odpowiedzialnych za wysoką goryczkę. Na jedną porcję kawy używam od pół do jednego grama granulatu chmielu Citra lub Mosaici, zostawiam na około 15-20 minut. Następnie filtracja i pyk – do drinka!

Kawa infuzowana z chmielem w połączeniu z tonikiem i mrożonymi owocami to chyba najbardziej orzeźwiający i smaczny bezalkoholowy napój, jaki piłem.

jak zrobić espresso tonic

Przepis na espresso z tonikiem

Jak zawsze – kombinujcie z recepturami i proporcjami. Chodzi przecież o to, by znaleźć swój ulubiony smak oraz poziom intensywności. Wychodzę najczęściej z takich proporcji:

  • espresso: 35-40 gramów

LUB

  • koncentrat z AeroPressu: ok. 85 gramów
  • tonik: 150 ml
  • lód / mrożone owoce: 60-70 gramów

Kawa z tonikiem wygląda obłędnie, gdy wlejemy ją delikatnie na gotowy już zestaw składników. Utworzą się wyraźnie dwie oddzielne warstwy. Efekt wizualny to 10 na 10. Warto jednak dokonać estetycznej anihilacji i zmieszać wszystko ze sobą tuż przed wypiciem swojego espresso tonic.

Zdróweczko!

espresso tonic, fentimans

Total
212
Shares
Share 212
Tweet 0
Pin it 0
Piotr Jeżewski
Piotr Jeżewski

W kawie od 2012. Ni to długo, ni to krótko, tak myślę! W przerwie od pisania: roaster, konsultant, Q-Grader. Mam szczęście do ludzi. Uzależniony od pizzy. Tak dla logiki, kaw z Hondurasu, gór i herbatki. Nie dla miejskich legend, ślepej wiary w autorytety i mięska. Słonecznego dnia!

Powiązane tematy
  • espresso
  • espresso tonic
  • fentimans
  • kawa mrożona
  • kawa z chmielem
  • kawa z lodem
  • przepis
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Arcaffe Mokacrema 250g

  • Cena: 29.90 zł
Czytaj wpis

Fentimans Connoisseurs Tonic Water - Napój 200 ml

  • Cena: 6.00 zł
Czytaj wpis

AeroPress

  • Cena: 119.00 zł
Czytaj wpis

Fentimans Botanical Tonic Water - Napój 200 ml

  • Cena: 6.00 zł
Czytaj wpis

Melitta Barista T Smart Srebrny - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 3999.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności