Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Mity
  • Polecane
  • Speciality
  • Ziarna

Jaka kawa do ekspresu przelewowego?

  • 13 maja 2019
  • 4 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
41
Shares
41
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Mity
  • >
  • Jaka kawa do ekspresu przelewowego?

Ekspresy przelewowe przeżywają ostatnio swoją drugą młodość. Jeszcze kilka lat temu były kojarzone z przeparzoną, gorzką, przypaloną kawą laną litrami. Dziś dobry ekspres przelewowy zdobi niejedną, współczesną kuchnię oraz dobre kawiarnie. To doskonały sprzęt na prostą, smaczną, powtarzalną, czarną kawę przelewową każdego dnia. Pod warunkiem, że wsypiecie do środka coś dobrego. A jaka jest najlepsza kawa do ekspresu przelewowego? Popatrzmy.

Klasycznie

Parzenie kawy w ekspresie przelewowym sprawdzi się zarówno u współczesnej rodzinki hipsterów z dwoma eko-psami i kotem-weganinem jak i w małomiasteczkowym, radomskim bloku z wielkiej płyty u Mirka i Zosi. Pomiędzy tymi biegunami także! Słowem, wszędzie tam, gdzie chce się dobrej, czarnej kawy. A to, czym jest dobra, czarna kawa to pojęcie dość względne. Mówiąc oczywiście o kwestii gustu, a nie jakości.

ekspres przelewowy, moccamaster
Moccamaster to dobry wybór dla miłośników dobrej czarnej kawy, która robi się… sama

Lubicie zwykłą białą kawę, bez fikuśnych wzorków z pianki? Nic prostszego. Do ekspresu przelewowego nie polecam kaw ciemno palonych, w stylu włoskim. Te wyjdą płaskie, gorzkie, bez głębi i słodyczy, nawet po dodaniu mleka. Nie będzie się to różniło od tych kaw z dawnych lat.

Jako kawa przelewowa świetnie powinna się sprawdzić natomiast niejedna kawa z Brazylii lub mieszanki z dobrych, na przykład polskich palarni, gdzie większość składu stanowi kawa właśnie z tego regionu świata. Można się tu wtedy spodziewać przyjemnej, czekoladowej słodyczy, posmaku orzechów czy karmelu, z niewielkim dodatkiem czerwonych, słodkich, suszonych owoców. Takie kawy dobrze skomponują się z odrobiną mleka.

johan&nystron, kawa, brazylia
Brazylia Fortaleza od Johan&Nyström to smaki czekolady, orzechów i karmelu

Popatrzcie też na dobre kawy z Gwatemali. To region, z którego kawy cechują się najczęściej sporą słodyczą idącą w czekoladowe nuty, ale pojawią się także akcenty czerwonych owoców.

Te kawy fajnie się sprawdzą jako alternatywa dla zalewajek z mlekiem. Będzie dużo łagodniej, czyściej w smaku i przyjemniej, ale jednocześnie smaki nie pogryzą się, gdy odrobinę zabielimy ulubiony napój. Jeśli ktoś woli coś na kształt americano czy czarnej zalewajki, brazylijskie czy gwatemalskie ziarna też będą dobrą opcją. Jaśniej palone mieszanki do espresso też się sprawdzą. Trzeba się wystrzegać tylko mocno palonych blendów, bo te dadzą silną, nieprzyjemną i trudną do zniwelowania gorycz. Możecie się zainteresować też coraz częściej dostępnymi mieszankami pod przelewy (jak choćby Dobry Przelew z Coffeelabu, czy mieszanka od Auduna).

Trzeba się wystrzegać tylko mocno palonych blendów, bo te dadzą silną, nieprzyjemną i trudną do zniwelowania gorycz.

don gallo, przelew, kawa
Od Don Gallo w przelew wrzućcie Guatemalę La Bolsa Huetenango

Alternatywnie

Kawa to niesamowite bogactwo smaków. To widać przede wszystkim w kawach przeznaczonych właśnie do metod przelewowych. Cytrusowo – herbaciane Etiopie, porzeczkowe i malinowe Kenie, pełne i słodkie kawy z Kostaryki… Wymieniać by można dużo. Warto pamiętać, że jeśli lubicie kawowe doznania, ale nie chce się Wam stać każdego ranka z konewką, chemeksem, dripperem, stoperem i wagą, to ekspres przelewowy będzie doskonałym wyborem. Sprawdzają się w nim bardzo dobrze właśnie takie lekko palone kawy single origin jakości specialty. Odkryjecie tu całą paletę smaków, a jednocześnie taką kawę przygotujecie w bardzo prosty sposób.

Wybór jest niemal nieograniczony. Osobiście mam ostatnio tendencję do zamawiania w kawiarniach kawy z ekspresu przelewowego, często ukrytego pod nazwą batch brew. W dobrych miejscach można się tam spodziewać zacnych ziarenek, niedawno zaparzonej porcji, gorącej, świeżej, a kubek takiej kawy przelewowej dostanę niemal od razu, bez czekania pięciu, dziesięciu, piętnastu czy nawet dwudziestu minut aż barista przeleje mi coś indywidualnie przez V60.

kawy przelewowe, kawa
To, jaką kawę wrzucisz w przelew zależy od Twoich preferencji smakowych

Dlatego połączenie jasnych singli specialty i parzenie kawy w ekspresie przelewowym w domu to bardzo dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli przygotowujecie więcej niż jedną porcję. Trudno tu polecać kawę z jakiegoś konkretnego regionu, bo wybór zależy tylko od Waszych preferencji. Brazylie palone pod przelewy mogą mieć posmak ciężkich, dojrzałych, słodkich owoców z nutą czekolady. Kolumbia to przekrój od czekolady i orzechów po cudne maliny i pestkowce. Ja ostatnio mam fazę na kawy z Burundi (więcej o kawach z Burundi przeczytacie TUTAJ – przyp. red.), zwłaszcza z obróbki naturalnej, które zachwycają mnie mięsistością, dojrzałością i pełnią smaku, zdominowanej przez fioletowe owoce i dżem z nich.

Świetną opcją jest także Przelew Miesiąca, który zawsze bardzo dobrze sprawdzi się w ekspresie przelewowym, jak sama nazwa wskazuje. To dobra propozycja dla kawowych odkrywców!

Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym?

Jeśli masz już ekspres przelewowy oraz wybraną kawę, nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie napoju! To bardzo proste, ponieważ kawa w ekspresie przelewowym praktycznie robi się sama.

Dozowanie – ile kawy do ekspresu przelewowego?

Standardowo przy parzeniu kaw przelewowych stosuje się proporcję 6 g kawy na 100 ml wody. Jeśli chcesz zaparzyć kawę z 1 l wody, odmierz 60 g ziaren.

Mielenie kawy

Przy mieleniu kawy do ekspresu przelewowego należy celować w średni stopień, lub odrobinę bardziej w stronę grubszego mielenia. Świetnie sprawdzi się tu domowy młynek automatyczny od Fellow. Jeśli chcesz poczytać więcej o wyborze młynka, koniecznie zajrzyj tutaj.

Filtr

Do przygotowania kawy potrzebujemy filtrów. Jeśli korzystacie z ekspresu Moccamaster, najlepiej zaopatrzyć się w pasują filtry tej samej marki. Filtr składamy wzdłuż zgrzewów i umieszczamy w odpowiednim miejscu a następnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. 

Do tak przygotowanego filtra wsypujemy zmieloną kawę, wlewamy odpowiednią ilość wody do zbiorniczka,  włączamy ekspres przełącznikiem i… magia dzieje się sama! Po kilku minutach możemy cieszyć się pysznym napojem. 

Zobacz cały proces parzenia kawy w ekspresie przelewowym w naszym video na youtube!

Total
41
Shares
Share 41
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • americano
  • batch brew
  • czarna kawa
  • ekspres przelewowy
  • jaka kawa do domu
  • kawa do ekspresu
  • kawa do ekspresu przelewowego
  • kawa w domu
  • moccamaster
  • wilfa
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Moccamaster KBGT 741 Black - Ekspres przelewowy z termosem

  • Cena: 1119.00 zł
Czytaj wpis

Moccamaster Filter Basket with Drip Stop - Pojemnik na filtr

  • Cena: 76.00 zł
Czytaj wpis

Wilfa Svart Classic CMC-1550W - Ekspres przelewowy

  • Cena: 829.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.