Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
sernik z kawą i migdałami
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle

Przepis na sernik kawowy z solonymi migdałami 

  • 17 grudnia 2021
  • 3 min. czytania
  • Jessica Nadziejko
Total
34
Shares
30
0
4
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Przepis na sernik kawowy z solonymi migdałami 

Każdy ma swoje własne świąteczne tradycje – jedni lubią spędzać je na spokojnie, w gronie najbliższych, a inni hucznie – z całą rodziną i stołem pełnym potraw. Jest jednak coś, co łączy w święta każdego – ciasta. Nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez makowca, piekarnika i oczywiście sernika. Nie ma nic piękniejszego niż moment, kiedy najedzeni przypominamy sobie, że czeka na nas coś słodkiego, co z przyjemnością zjemy w towarzystwie filiżanki kawy. A gdyby tak połączyć te dwie małe przyjemności w jedno?

Nietuzinkowy sernik na bazie kawy

W tym roku postawiłam na sernik w wyjątkowej, kawowej odsłonie. Kakaowy spód, delikatna kawowa masa z chrupiącym migdałowym akcentem i nutka cynamonu sprawi przyjemność nawet tym, którzy za sernikiem nie przepadają. Co więcej – z przygotowaniem sernika z karmelem i migdałami poradzi sobie każdy, kto posiada piekarnik, kawiarkę i ręce gotowe do pracy. Kawa, którą wykorzystałam, to ziarna z Meksyku od polskiej palarni Hard Beans. Dojrzała śliwka, zielone jabłka i delikatny posmak trawy cytrynowej to smaki zamknięte w niewielkim opakowaniu, które nie dość, że świetnie sprawdzają się w tym przepisie, to na pewno ucieszą niejednego kawosza w formie świątecznego prezentu.

przepis na sernik z migdalami

Składniki na sernik kawowy

Spód:

  • płatki migdałów – 150 g
  • sól – ½ łyżeczki
  • ciasteczka digestive lub herbatniki – 300g
  • miękkie masło – 150 g
  • brązowy cukier – 2 łyżki
  • kakao – 1 łyżka

Masa serowa:

  • sól – szczypta
  • twaróg mielony trzykrotnie – 1 kg
  • mascarpone – 250 g
  • drobny cukier – 150 g
  • jajka – 6 sztuk
  • śmietanka 30% – 250 ml
  • kawa z ekspresu lub z kawiarki – 80 ml
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • śmietana 18% – 400 g
  • cukier puder – 1 łyżka

sernik jak zrobić

Przygotowanie sernika z kawą

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Na blaszkę do pieczenia wysypujemy płatki migdałów – pieczemy ok. 10 minut, do zezłocenia. Po upieczeniu posypujemy solą, dokładnie mieszamy.
  2. Ciasteczka drobno kruszymy za pomocą malaksera. Dodajemy cukier, sól i kakao – mieszamy kilkoma pulsacyjnymi ruchami. Gotowe ciasteczka przekładamy do miski i łączymy z miękkim masłem. 
  3. Spód tortownicy (średnica 26 cm) wykładamy papierem, ranty zostawiamy puste. Całą blaszkę (spód i boki) wykładamy przygotowaną masą i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 
  4. W dużej misce mieszamy ze sobą twaróg, mascarpone i cukier. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie wlewamy śmietankę 30%, przestudzoną, zaparzoną kawę i 100 g prażonych płatków migdałów. Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej blaszki ze spodem. 
  5. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni (góra-dół). Na spodzie umieszczamy naczynie żaroodporne, do którego tuż po włożeniu sernika do piekarnika, wlewamy wrzącą wodę. Pieczemy ok. 75 minut. 
  6. Upieczony sernik zostawiamy w otwartym piekarniku do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin. 
  7. Śmietanę 18% mieszamy z cukrem. Wierzch schłodzonego sernika posypujemy cynamonem, a następnie smarujemy śmietaną i posypujemy pozostałymi płatkami migdałów. 

sernik z kawą

Wskazówki

  • Wszystkie składniki na sernik kawowy powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masę na sernik można zrobić ręcznie – kuchenną rózgą, lub za pomocą robota planetarnego na małych obrotach. 

pyszny sernik kawowy

Smacznego!

 

Total
34
Shares
Share 30
Tweet 0
Pin it 4
Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Powiązane tematy
  • ciasto
  • ciasto z kawą
  • deser
  • przepis
  • sernik kawowy
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Arcaffe Mokacrema 250g

  • Cena: 41.90 zł
Czytaj wpis

Bialetti Moka Express 3tz czerwona

  • Cena: 169.00 zł
Czytaj wpis

Audun Coffee - Cuba Espresso Blend 500g

  • Cena: 70.00 zł
Czytaj wpis

Zestaw: Ekspres ciśnieniowy Gaggia New Classic + Kawa Arcaffe

  • Cena: 1878.00 zł
Czytaj wpis

AOOMI - Dust Small Plate - Mały talerz

  • Cena: 85.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Rainbow 1tz Czerwona

  • Cena: 81.00 zł
Czytaj wpis

Aoomi - Kobe Mug A06 - Kubek 200ml

  • Cena: 60.00 zł
Czytaj wpis

Willie's Cacao - Czekolada 54% - Milk of the Stars Indonezja 50g

  • Cena: 13.00 zł
Czytaj wpis

AOOMI - Haze Mug 02 - Kubek 330 ml

  • Cena: 80.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
coffeedesk tamka
Czytaj wpis
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle

Kawa w centrum! Przewodnik po kawiarniach specialty w warszawskim Śródmieściu

  • 4 maja 2022
  • Jessica Nadziejko
cold brew coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Coffeedesk od kuchni: nitro cold brew

  • 22 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela
kawowa granola
Czytaj wpis
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle

Kawowa granola z owocami – przepis

  • 15 kwietnia 2022
  • Anna Rumanek
Czytaj wpis
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle

Kawowy peeling – jak go zrobić?

  • 10 kwietnia 2022
  • Zuza Raubo
przygotowanie kanapki
Czytaj wpis
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle

Coffeedesk od kuchni: Kanapka z tamaryndowcem

  • 4 kwietnia 2022
  • Aga Bukowska
Czytaj wpis
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle

Na Pragę, po kawę! Przewodnik po kawiarniach specialty na warszawskiej Pradze

  • 18 marca 2022
  • Jessica Nadziejko
kawowa owsianka
Czytaj wpis
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle

Kawowa owsianka – wegański przepis

  • 16 marca 2022
  • Anna Rumanek

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.