Każdy ma swoje własne świąteczne tradycje – jedni lubią spędzać je na spokojnie, w gronie najbliższych, a inni hucznie – z całą rodziną i stołem pełnym potraw. Jest jednak coś, co łączy w święta każdego – ciasta. Nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez makowca, piekarnika i oczywiście sernika. Nie ma nic piękniejszego niż moment, kiedy najedzeni przypominamy sobie, że czeka na nas coś słodkiego, co z przyjemnością zjemy w towarzystwie filiżanki kawy. A gdyby tak połączyć te dwie małe przyjemności w jedno?
Nietuzinkowy sernik na bazie kawy
W tym roku postawiłam na sernik w wyjątkowej, kawowej odsłonie. Kakaowy spód, delikatna kawowa masa z chrupiącym migdałowym akcentem i nutka cynamonu sprawi przyjemność nawet tym, którzy za sernikiem nie przepadają. Co więcej – z przygotowaniem sernika z karmelem i migdałami poradzi sobie każdy, kto posiada piekarnik, kawiarkę i ręce gotowe do pracy. Kawa, którą wykorzystałam, to ziarna z Meksyku od polskiej palarni Hard Beans. Dojrzała śliwka, zielone jabłka i delikatny posmak trawy cytrynowej to smaki zamknięte w niewielkim opakowaniu, które nie dość, że świetnie sprawdzają się w tym przepisie, to na pewno ucieszą niejednego kawosza w formie świątecznego prezentu.
Składniki na sernik kawowy
Spód:
- płatki migdałów – 150 g
- sól – ½ łyżeczki
- ciasteczka digestive lub herbatniki – 300g
- miękkie masło – 150 g
- brązowy cukier – 2 łyżki
- kakao – 1 łyżka
Masa serowa:
- sól – szczypta
- twaróg mielony trzykrotnie – 1 kg
- mascarpone – 250 g
- drobny cukier – 150 g
- jajka – 6 sztuk
- śmietanka 30% – 250 ml
- kawa z ekspresu lub z kawiarki – 80 ml
- cynamon – 2 łyżeczki
- śmietana 18% – 400 g
- cukier puder – 1 łyżka
Przygotowanie sernika z kawą
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Na blaszkę do pieczenia wysypujemy płatki migdałów – pieczemy ok. 10 minut, do zezłocenia. Po upieczeniu posypujemy solą, dokładnie mieszamy.
- Ciasteczka drobno kruszymy za pomocą malaksera. Dodajemy cukier, sól i kakao – mieszamy kilkoma pulsacyjnymi ruchami. Gotowe ciasteczka przekładamy do miski i łączymy z miękkim masłem.
- Spód tortownicy (średnica 26 cm) wykładamy papierem, ranty zostawiamy puste. Całą blaszkę (spód i boki) wykładamy przygotowaną masą i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- W dużej misce mieszamy ze sobą twaróg, mascarpone i cukier. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie wlewamy śmietankę 30%, przestudzoną, zaparzoną kawę i 100 g prażonych płatków migdałów. Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej blaszki ze spodem.
- Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni (góra-dół). Na spodzie umieszczamy naczynie żaroodporne, do którego tuż po włożeniu sernika do piekarnika, wlewamy wrzącą wodę. Pieczemy ok. 75 minut.
- Upieczony sernik zostawiamy w otwartym piekarniku do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
- Śmietanę 18% mieszamy z cukrem. Wierzch schłodzonego sernika posypujemy cynamonem, a następnie smarujemy śmietaną i posypujemy pozostałymi płatkami migdałów.
Wskazówki
- Wszystkie składniki na sernik kawowy powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masę na sernik można zrobić ręcznie – kuchenną rózgą, lub za pomocą robota planetarnego na małych obrotach.
Smacznego!