Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Jak parzyć zioła?
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Jak parzyć zioła? I czy naprawdę parzyć możemy wszystko?

  • 2 marca 2020
  • 5 min. czytania
  • Weronika Siuda
Total
5
Shares
5
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Herbata
  • >
  • Zdrowie
  • >
  • Jak parzyć zioła? I czy naprawdę parzyć możemy wszystko?

Jeśli czytasz te słowa, nieuchronnie należysz do tej samej grupy kawowo-herbacianych miłośników, co my. Być może, jak w moim przypadku, jest to miłość granicząca z obsesją (informacji o Kenii wypalanej przez węgierski Holistik szukam na social media jak rasowy stalker). Z zapałem próbujesz nowych kaw, herbat, przepisów, testujesz, parzysz, eksperymentujesz…hmm.

Czas się zatrzymać i zmierzyć z pytaniem: czy nasza ciekawość nie stała się nieco… jednowymiarowa? W poszukiwaniu nowych wrażeń smakowych komplikujemy proces obróbki ziaren i liści, ekstrakcję, a nawet naczynia do ich podawania i konsumowania, jednocześnie zapominając o prostym fakcie: kawa i herbata to dopiero początek! Parzyć możemy dosłownie wszystko. Co powiesz na… parzenie ziół?

Zioła, korzenie, warzywa…

Weźmy zatem na warsztat wszystkie pozostałe rośliny, które dotychczas traktowaliśmy trochę po macoszemu – zioła, korzenie, owoce, a nawet warzywa! Znamy na wylot ich walory zdrowotne, ale kwestie smakowe często schodzą na dalszy plan. Truizm? Być może, ale nie da się ukryć, że te drugie zwykle przypisujemy przede wszystkim kawie i herbacie, rezerwując miętę, koper i imbir na mniej chlubne momenty przejedzenia i przeziębień. Co więcej, olbrzymie bogactwo roślin, które potencjalnie możemy wykorzystać, pozwala na nieograniczoną kreatywność w eksperymentowaniu i łączeniu składników. Właśnie dlatego dzisiaj chcę opowiedzieć o tym, jak parzyć zioła w nieco innym kontekście – naszym punktem wyjścia będzie wartość nie zdrowotna, a sensoryczna.

Klasyki, czyli parzenie mięty, rumianku, melisy

Zacznijmy od najpopularniejszych, czyli mięty, rumianku i melisy. Prawie każdy z nas zna ich właściwości zdrowotne – poprawiają przemianę materii, pomogą w problemach trawiennych i ratują w chwilach, gdy w towarzystwie Netflixa z nudów opróżniliśmy lodówkę. Uspokoją też głowę – szczególnie kwiat rumianku i liście melisy pomogą nam wyciszyć się po trudnym dniu.

Tyle o zdrowiu – a jak smakują? Sama mięta występuje w wielu odmianach, każda o nieco innym profilu sensorycznym. Najczęściej możemy natknąć się na pieprzową i zieloną – obie niesamowicie aromatyczne, odświeżające (dzięki obecności mentolu), bogate w olejki eteryczne. Rumianek z kolei charakteryzuje się delikatnie słodkim smakiem z lekką ziemistą nutą, a melisa czasem zaskakująco przypomina w aromacie cytrynę 🙂

Jak parzyć miętę z dodatkami?

Każde z tych ziół może tworzyć bazę do eksperymentów ze świeżymi lub suszonymi owocami, innymi ziołami, miodem, przyprawami, a nawet warzywami. Mięta idealnie łączy się z czekoladą – jej orzeźwiające walory przełamują słodycz i goryczkę kakao. Mniej klasyczne kombinacje to mięta z wanilią, ogórkiem, kokosem – miałam nawet okazję spróbować mięty z herbatą matcha, mlekiem migdałowym i miodem! 

Jak parzyć miętę z dodatkami?

Parzenie rumianku a dodatkowe składniki

Rumianek ciekawie komponuje się z cytryną, miodem, świeżym tymiankiem i wiciokrzewem – ten kwiat najlepiej łączyć ze składnikami, które z jednej strony podkręcą jego naturalną słodycz, a z drugiej nieco ją zbalansują. Jeśli chcecie pójść o krok dalej i trochę zaszaleć, podpatrzcie, co proponują eksperci w dziedzinie food pairingu – ja dzięki znajomemu barmanowi odkryłam całkowicie nieoczekiwaną kompozycję rumianek + surowe ziarna kakaowca + pomarańcze, która zupełnie rzuciła mnie na kolana 🙂

Klasyczny rumianek świetnie smakuje solo i ma wiele właściwości zdrowotnych

Melisa – jak parzyć ją z innymi dodatkami niż cytrusy?

Melisa zawdzięcza cytrynowe nuty zawartym w niej związkom chemicznym – cytralowi i cytronelalowi. Właśnie dlatego jest kolejnym ziołem na naszej liście, które idealnie łączy się z cytrusami. Inne składniki, które warto wypróbować, to tropikalne owoce – marakuja i mango (mój faworyt) oraz rozmaite kwiaty – przede wszystkim bez i lawenda. Z kolei do zrównoważenia ich kwasowości idealnie sprawdzi się wanilia 🙂 Wybór zawsze należy do Was – puśćcie wodze fantazji, poszukajcie inspiracji w fine diningu, zajrzyjcie do leksykonu smaków – możliwości jest wiele, a szukanie ciekawych kombinacji to fajny test naszej kulinarnej kreatywności.

jedno z ciekawszych ziół do parzenia to melisa

Trawa cytrynowa

Idziemy dalej – tym razem na warsztat bierzemy trawę cytrynową. Nazwa nie pozostawia wątpliwości, jaki aromat gra pierwsze skrzypce, ale w tej roślinie cytrusowe nuty występują w duecie z orientalnym twistem; dzięki temu w efekcie otrzymujemy zupełnie wyjątkową kombinację smaków. Trawa cytrynowa to prawdziwy kameleon – można łączyć ją z owocami, np. liczi czy brzoskwinią, kwiatami i innymi ziołami, ale idealnie komponuje się również z nieco trudniejszymi składnikami, takimi jak imbir, kokos czy…suszona marchewka (nie żartuję – próbowałam i polecam, choć to propozycja dla odważnych!)

Korzenie i superfoods

Rozmaite korzenie – wspomniany wcześniej imbir, a oprócz niego lukrecja i kurkuma to osobna, bogata kategoria smaków. Co więcej, podziemne części rośliny są obfite w składniki odżywcze, dlatego wiele z nich zalicza się do kategorii tzw. superfoods – tu prym wiedzie właśnie kurkuma, niepozorny korzeń o przepięknej barwie, który skrywa najbardziej gorzką gorzkość, jakiej miałam okazję spróbować. A jednak warto poświęcić trochę czasu i oswoić się z jej smakiem, bo stosowana oszczędnie i w towarzystwie nadaje naparowi wyjątkowego aromatu i głębi – ciekawym przykładem jest szwedzka marka Teministeriet, która połączyła kurkumę z innymi, równie intensywnymi składnikami: imbirem, pieprzem, cynamonem i lukrecją. 

napar z imbiru, kurkumy i cynamonu

A jak właściwie parzyć lukrecję i imbir? To niekwestionowani król i królowa zimowych wieczorów – ona słodka, on ostry, nieco agresywny. Specyficzny mouthfeel i aromaty angażują jednocześnie wiele zmysłów, co przekłada się na bogatsze, wielowymiarowe doświadczenie – pamiętajcie jednak, intensywność obu korzeni sprawia, że najlepiej sprawdzają się one w towarzystwie innych składników, które będą trzymać je w ryzach 🙂 Żarty się skończyły – czas sięgnąć po mocne, zdecydowane smaki. Jabłka, gruszki, cytrusy i wspomniana wcześniej trawa cytrynowa, a może goździki, cynamon i ziarna kakaowca? Dla najodważniejszych burak i marchew, które z imbirem połączyła brytyjska marka Teapigs. Sky is the limit – w tej grze nie ma miejsca na konwencje! 

imbir, cytryna i inne zioła do parzenia

Moc ziołowych, korzennych, najbardziej oryginalnych składników i superfoods znajdziecie w serii Teapigs – Feel Good Teas:

  • Calm – Relaxing Tea – cytrusowo-kwiatowa mieszanka z organicznym rumiankiem, trawą cytrynową, melisą lekarską i kozłkiem lekarskim
  • Happy – Uplifting Tea – cytrusowo-kwiatowa mieszanka o wyrazistym smaku, z organicznym jabłkiem, melisą lekarską, cynamonem, imbirem, ziarnami kardamonu, kurkumą i cytrusami 
  • Trim – Metabolism Tea – mocno owocowa mieszanka z kawałkami organicznej brzoskwini, ziarnem guarany, jabłkiem, korzeniem lukrecji, hibiskusem
  • Cleanse – Detox Tea – odświeżająca, lekka i słodka mieszanka na bazie trawy cytrynowej z imbirem, zieloną herbatą, lukrecją, kokosem, skórką cytryny i korzeniem mniszka
  • Up Beet – Energy Tea – energetyzująca mieszanka z organicznym hibiskusem, burakiem, imbirem, zieloną herbatą i marchwią
  • Snooze – Sleepy Tea – delikatna, usypiająca mieszanka z kawałkami jabłek, kwiatami rumianku oraz lawendy 
Total
5
Shares
Share 5
Tweet 0
Pin it 0
Weronika Siuda
Weronika Siuda

Cześć! Jestem Weronika i mieszkam w Anglii. Kocham wszystko, co związane z herbatą i ciekawym jedzeniem, a wolne chwile spędzam na macie 🧘🏼‍♀️, z książką lub programując. Moja misją jest zarażenie Was miłością do herbaty speciality i zachęcenie do własnych eksperymentów - świat nie kończy się na kawie! 😉

Powiązane tematy
  • melisa
  • rumianek
  • teapigs
  • trawa cytrynowa
  • zioła
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario Teaor - Dzbanek do herbaty - Olive Wood - 450ml

  • Cena: 239.00 zł
Czytaj wpis

teapigs Happy - Uplifting Tea 15 piramidek

  • Cena: 29.50 zł
Czytaj wpis

Hario Leaf Tea Pot 700ml - czajnik do zaparzania z filtrem

  • Cena: 135.00 zł
Czytaj wpis

teapigs Pure Lemongrass 15 piramidek

  • Cena: 26.00 zł
Czytaj wpis

CBSe Silueta Naranja - yerba mate 500g

  • Cena: 20.90 zł
Czytaj wpis

teapigs Chocolate & Mint 15 piramidek

  • Cena: 29.50 zł
Czytaj wpis

Hario Chacha Kyusu-Maru - Czajniczek do zaparzania herbaty 450ml

  • Cena: 115.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Pro Tea - Dzbanek z zaparzaczem 600 ml - Yellow

  • Cena: 175.00 zł
Może Cię zainteresować
herbaty miesiąca Just T i Or Tea?
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje
  • Zdrowie

Herbaty Miesiąca – marzec: czarna od Just T czy biała od Or Tea?

  • 1 marca 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek
barrel aged coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawa z beczki? Czym jest barrel aged coffee?

  • 27 stycznia 2021
  • Mateusz Tryjanowski
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.