Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
przerwa na fikę
  • Dookoła świata
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Mity

Fika – szwedzki zwyczaj i szwedzka kawa

  • 7 maja 2020
  • 4 min. czytania
  • Marta Tuszyńska
Total
7
Shares
7
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Dookoła świata
  • >
  • Fika – szwedzki zwyczaj i szwedzka kawa

Szwedzi, w świecie kawy, słyną z tego, że piją jej… bardzo dużo (zajrzyjcie TUTAJ)! Długa zima i krótkie dni sprzyjają melancholii i spadkom energii, a doskonałym sposobem na jej podniesienie jest w końcu kawa. Jak kawę piją Szwedzi i czym właściwie jest Fika? Sprawdźmy!

Czas na fikę!

Szwedzkie słowo fika często tłumaczone jest jako “przerwa na kawę i ciastko”, jednak dla Szwedów ma nieco szersze znaczenie. Jest ważną częścią ich kultury – konceptem, wręcz stanem umysłu. Dla większości Szwedów nie do pomyślenia jest przeżyć choćby jeden dzień bez fiki. To dla nich czas, który spędzają ze znajomymi czy kolegami z pracy, by wspólnie wypić kawę (lub herbatę, albo nawet jeszcze inny napój) z drobną przekąską. Fika to nie przerwa na kawę przy biurku, ale rytuał, w którym bierze się udział z innymi ludźmi. Dla Szwedów istotne jest, by zrobić sobie przerwę od pracy i umacniać więzi społeczne, co podobno działa również dobrze na współpracę w zespołach – to co, wprowadzamy fikę na polskie salony? 😉 

Kawowy rytuał Szwedów - fika

Skąd pochodzi nazwa “fika”? 

Nazwa “fika” pochodzi od XIX-wiecznego słowa oznaczającego kawę – “kaffi”, które po przestawieniu sylab i usunięciu jednego “f” daje nam fikę:

“ka-ffi” -> “ffi-ka” -> “fi-ka”

Fika to zarówno rzeczownik jak i czasownik, więc można iść na fikę, ale też “fikować” (fikać? 😉 ) ze znajomymi. 

Podczas całej szwedzkiej kawowej historii, która rozpoczęła się w XVII wieku, kawa była kilkakrotnie produktem zakazanym. Rozpoczęło się to od słynnego eksperymentu króla Gustawa III, który chciał za wszelką cenę udowodnić, że kawa jest szkodliwa dla zdrowia. Co zrobił? Rozkazał pić dwóm więźniom-bliźniakom codziennie po trzy dzbanki naparu dziennie – jednemu kawy, a drugiemu herbaty. Niestety wniosków nie zebrano, gdyż lekarze prowadzący eksperyment odeszli przed więźniami, wiemy natomiast, że pijący herbatę zmarł wcześniej – w wieku 83 lat (przypominam, że był to wiek XVIII).

Część Szwedów, jak to zwykle bywa, nie zgadzała się na zakazy nakładane przez króla i musiała znaleźć sekretne słowo zastępujące kawę – i tak według legend powstało słowo“kaffi”. 

Gdzie na fikę?

Fika może odbyć się wszędzie – w pracy, w domu, ale też na mieście – młodzi ludzie w Szwecji lubią swoje “fiki” spędzać w lokalnych, modnych kawiarniach. 

W miejscach pracy fika jest po prostu częścią planu dnia, zazwyczaj poranna fika odbywa się o 9-10, a popołudniowa około 15 i trwa od 10 do 30 minut. Szwedzi zyskują w ten sposób dwie dodatkowe przerwy nazywane fikarast lub fikapaus, a szefowie patrzą krzywo raczej na tych pracowników, którzy podczas fiki zostają przy swoich biurkach 😉 

Fika poza pracą trwa nawet do kilku godzin, są to wtedy zazwyczaj spotkania z przyjaciółmi, ale mogą też przybrać formę, np. randki. 

Szwedzi spędzają na fice 9,5 dnia każdego roku. 

Przerwa na fikę w kawiarni

Kiedy fika łączy się z jedzeniem

Fika nie musi odbywać się wcale w akompaniamencie ciastka (choć tak bywa najczęściej) – ważne, żeby jedzenie konsumowane w trakcie fiki dobrze się prezentowało, było świeże i najlepiej – przygotowane w domu. 

Większość Szwedów łączy jednak kawę z ciastkiem zwanym fikabröd. Do najpopularniejszych należą kanelbullar (cynamonki), chokladbollar (czekoladowe kulki z płatkami owsianymi) oraz herbatniki. 

Fice towarzyszy przekąska, np. słodki rogal z czekoladą

Podnoszące na duchu rytuały

Zimy w Szwecji są długie i ciemne – taka atmosfera sprzyja zmęczeniu, obniżeniu energii i ogólnemu poczuciu zniechęcenia. Odpowiedzią na to jest m.in. fika, która płynnie łączy się ze stylem życia Szwedów. W ostatnich latach fascynuje nas to, w jaki sposób narody Skandynawii podchodzą do codzienności – duńska filozofia hygge czy jej szwedzka wersja lagom są na to idealnym przykładem. Lagom to poszukiwanie równowagi i harmonii w myśl zasady “w sam raz”.

filiżanka kawy cappuccino

I cóż że ze Szwecji? 

Ze Szwecji pochodzi także jedna z naszych i Waszych ulubionych palarni – Johan&Nyström. Palarnia istnieje na rynku już ponad 15 lat (od 2004 roku) i powstała z inicjatywy grupy przyjaciół, entuzjastów kawy, którzy chcieli zmienić szwedzkie oblicze tego naparu, stawiając na delikatne, wolniejsze i jasne palenie ziaren. 

kawa Johan&Nystrom
Jedną z Waszych ulubionych kaw z palarnii Johan&Nyström jest Brazil Fortaleza

Założyciele za cel obrali sobie przełamanie anonimowości ziarna oraz dostarczanie produktu wysokiej jakości, który mówi sam za siebie, kiedy trafia do naszych kubków smakowych. Ich sposobem na to, by zawsze znaleźć najwyższej jakości ziarna jest bliska współpraca z farmerami – bez pośredników oraz ciągłe podróże po plantacjach, rozmowy z farmerami i poznawanie ziarna od podszewki. Większość kaw Johan&Nyström to kawy organiczne. Firma działa również na zasadach Fair i Direct Trade czyli uczciwiwego, bezpośredniego handlu, dbając tym samym o swoich dostawców.

FIKA – szwedzka kawa

Ze Szwecji przybyła do nas także FIKA – kawa wypalana właśnie w palarni Johan&Nyström. Fika to mieszanka arabik, o uniwersalnym (omniroast) stopniu palenia – nadająca się zarówno pod przelewy (dripper V60 czy AeroPress), jak i do parzenia w kawiarce. Smacznie wychodzi zarówno w wersji czarnej, jak i z mlekiem. 

W smaku jest słodka, klasyczna, o niskiej, ale balansującej całość kwasowości. Wyczujecie w niej  wyraźny posmak kakao i orzecha włoskiego. 

Jak ją zaparzyć? Oto przepis na Fikę w V60:

Doza: 6,5 g kawy na 100 ml wody
Temperatura parzenia: 92-94 stopnie Celsjusza
Mielenie: średnio grube do grubego
Czas parzenia: do 3:30 min

Sprawdźcie, jak Fikę na naszym YouTube parzy Maciek Duszak:

Total
7
Shares
Share 7
Tweet 0
Pin it 0
Marta Tuszyńska
Marta Tuszyńska

Herbaciana dusza - herbatę pije zawsze i do wszystkiego! Zgłębia z pasją tajniki kawowego świata. Świeży narybek w naszym zespole marketingu z mocnym zacięciem pisarskim. Po godzinach miłośniczka planowania podróży oraz nowych kulinarnych doznań.

Powiązane tematy
  • fika
  • johan&nystrom
  • kawa
  • kawowe rytuały
  • omniroast
  • przepis
  • speciality
  • szwecja
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Johan & Nyström - Fika

  • Cena: 47.00 zł
Czytaj wpis

Willie's Cacao - Czekoladki - Praline Truffles Milk Chocolate with Sea Salt 110g

  • Cena: 45.00 zł
Czytaj wpis

Asobu - Imperial Coffee Cup Floral - Kubek termiczny 300ml

  • Cena: 95.00 zł
Czytaj wpis

Asobu - Ultimate Coffee Mug Niebieski - Kubek termiczny 360ml

  • Cena: 107.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Mukka - Kawiarka do Cappuccino

  • Cena: 349.00 zł
Czytaj wpis

Hario szklany Drip V60-02 - Olive Wood

  • Cena: 215.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Cafe Latte 300 ml - Basil

  • Cena: 59.00 zł
Może Cię zainteresować
warszawa-pkin
Czytaj wpis
  • Lifestyle

Gdzie na spacer w Warszawie? Warszawskie trasy spacerowe z Warsaw Coffee Tour

  • 17 kwietnia 2021
  • Zuza Raubo
wegańskie smoothies z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Zdrowie

Kawowe smoothies na śniadanie? Czemu nie!

  • 14 kwietnia 2021
  • Anna Rumanek
espresso kwietnia Audun Coffee
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – kwiecień: Audun Coffee i Peru Salva Andina

  • 1 kwietnia 2021
  • Kuba Kalusiński
przelew miesiaca tu cafe peru
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – kwiecień: Tu Café, Peru Roberto Perales Perez

  • 1 kwietnia 2021
  • Marcin Rzońca
muffinki kawowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Muffinki kawowe – przepis. Jak zrobić pyszne babeczki cappuccino?

  • 30 marca 2021
  • Anna Rumanek
drzemka kofeinowa - co to?
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Drzemka kofeinowa, czyli coffee nap. Sprawdza się czy nie?

  • 26 marca 2021
  • Wioletta Mosiej
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Lifestyle

Jak czyścić butelki i kubki termiczne?

  • 23 marca 2021
  • Krzysztof Włodek
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Wywiad: Od słowa do ziarna – Szymon Juszczyk z COFFEE PLANT

  • 19 marca 2021
  • Zuza Raubo

Hario

  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • zielona herbata

    Zielona herbata – ile dziennie można jej pić?

    • 17 marca 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
  • kawowe serce

    Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

    • 25 lutego 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty grudnia recenzja

    Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

    • 10 grudnia 2020
    Czytaj wpis
Instagram
coffeedeskpl
Szybki flacik poleca się na dobrą sobotę 😙👌🏻 do zobaczenia w @kawiarniacoffeedesk 👀
Ekspres kolbowy w domu to nie rocket science ani kosmiczny wydatek 🚀
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Obserwuj
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
Szybki flacik poleca się na dobrą sobotę 😙👌🏻 do zobaczenia w @kawiarniacoffeedesk 👀
Ekspres kolbowy w domu to nie rocket science ani kosmiczny wydatek 🚀
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.