Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Polecane
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Gwatemala Co-Changers – dobra kawa, która pomaga

  • 2 grudnia 2019
  • 4 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
46
Shares
46
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Gwatemala Co-Changers – dobra kawa, która pomaga

Kawa speciality to nie tylko wyjątkowy smak i aromat. Nie wszystko sprowadza się do punktów, niuansów, obróbek i dysput na internetowych grupach pomiędzy brodatymi hipsterami. To także wzięcie odpowiedzialności za to, skąd bierze się kawę, co farmerzy dostają w zamian oraz za środowisko. Projekt Co-Changers pokazuje, że Polska może pomóc w rozwoju Gwatemali. Wszak oba państwa znajdują się wciąż na tej samej planecie, prawda?

Gwatemala Co-Changers

Z ziemi polskiej do gwatemalskiej

Świat jest mały. Oto przykład – Jola i Agata. Pierwsza z nich zdobywała swoje kawowe doświadczenie w Australii, w najlepszych kawiarniach i palarniach z tamtej części świata. Następnie postanowiła wyruszyć do krajów Ameryki Środkowej i Południowej, przyglądając się z bliska jak wygląda ten pierwszy i najważniejszy etap w drodze do filiżanki.

Agata natomiast została w Paryżu, angażując się w tamtejszą scenę kawową, a także pomagając tworzyć tak markowe projekty jak cukiernia dla Pierre’a Hermé bądź Cafe Dior by Pierre Hermé  w Tokio oraz Seulu.

W końcu zakładają wspólny projekt – 88 Graines, czyli firmę importującą zieloną kawę, dbając jednocześnie o zrównoważony rozwój w krajach producenckich i budując dobre relacje pomiędzy niewielkimi i średnimi farmerami a niezależnymi palarniami na całym świecie. Co roku tworzą nowy projekt pod nazwą Co-Changers, do którego zapraszają różne firmy i osoby z kawowego świata, gdzie celem jest konkretna pomoc.

Gwatemala Co-Changers

W tym roku do projektu Co-Changers dołączyła doskonale znana Wam opolska palarnia Hard Beans Coffee Roasters oraz Coffeedesk, pod skrzydłami polskiego oddziału SCA. Dziewczyny z 88 Graines postanowiły wesprzeć gospodarkę zarządzania odpadami w kawowych regionach Gwatemali – Acatenango oraz Huehuetenango. Tam wywóz śmieci czy ich segregacja – coś, co dla nas jest oczywiste – wymaga tak naprawdę stworzenia całej infrastruktury od podstaw… Śmieci nie lądują na wysypiskach czy w sortowniach, a na obrzeżach miasta i w lokalnych rzekach… Dlatego projekt zakłada pomoc na trzech poziomach – budowy dobrej gospodarki wywozu odpadów, wdrożenia edukacji związanej z recyklingiem oraz wprowadzenia do szkół nauki o gospodarce odpadami, by od najmłodszych lat wypracowywać prawidłowe zachowania względem środowiska naturalnego.

Stąd niepozorna paczka kawy, którą być może zaraz dorzucicie do koszyka, albo właśnie czeka na pierwsze mielenie. Dwa złote z każdego sprzedanego opakowania zostanie przeznaczone na projekt Co-Changers w Gwatemali.

Hard Beans Co-Changers Gwatemala Blend

Gwatemala Co-Changers jest wyjątkowa nie tylko pod względem idei za nią kroczącej. Ciekawostką jest fakt, że jest to nie singiel, a blend pod metody przelewowe, co w polskich palarniach nadal jest rzadkością. Co-Changersowa kawa pochodzi z trzech plantacji – Finca Buenos Aires, z obróbki na mokro i z tegorocznych zbiorów (50%), Finca El Llano, także obróbka na mokro i tegoroczne zbiory (25%) oraz pozostałe 25% to Finca El Oregano, z obróbki naturalnej i tegorocznych zbiorów. Oczywiście wszyscy producenci pochodzą z obu regionów Gwatemali, które są wspierane przez 88 Graines.

Już chociażby ze względu na ciekawy skład warto tę kawę kupić i zobaczyć, że blend także dobrze sprawdzi się w przelewie.

Gwatemala Co-Changers

Według etykiety, w smaku znajdziemy nuty czekolady deserowej, jabłka i czerwonych winogron. Ziarna pachną bardzo słodko i przyjemnie. Po zmieleniu wyraźnie czuć mleczną czekoladę przełamaną rześkimi, czerwonymi owocami.

Bardzo zasmakowała mi ta kawa przygotowana w The Gabi Master A. Tutaj Gwatemala Co-Changers pokazała swoją bardzo słodką, krągłą naturę. Jednocześnie nie był to słodki ulepek, a coś, po co chętnie się sięga. Dominowały nuty mlecznej czekolady, ale w połączeniu z delikatną kwasowością dojrzałej wiśni oraz rześkich, czerwonych jabłek i ze średnim body, całość prezentowała się bardzo dobrze.

Gwatemala Co-Changers

Korzystałem najczęściej z 18g kawy i 300ml wody. 60g wody najpierw wlewałem bezpośrednio na kawę, mieszając dripperem i czekałem 30 sekund. Po tym czasie wlewałem już przez lejek i prysznic pozostałą część wody, mieszcząc się z czasem w 3:30.

Ale i Hario V60 to dobre rozwiązanie. Tu przy tych samych proporcjach co w Gabi, uzyskałem bardziej rześki napar, z bardziej wyczuwalną wiśnią, winogronami i jabłkami.

Jestem też przekonany, że będzie to świetny strzał do wszelkiego rodzaju ekspresów przelewowych typu Moccamaster. Kawa prosta w obsłudze, zbalansowana, słodka i dająca dużo radości z jej picia. A przy tym wspieracie naprawdę szlachetny projekt i pokazujecie, że Trzecia Fala Kawowa to nie snobizm, ale realny wpływ na zmiany w świecie!

Zamów Teraz!

Total
46
Shares
Share 46
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • Co-Changers
  • gwatemala
  • hard beand
  • kawa
  • kawa miesiąca
  • kawa speciality
  • przelew miesiąca
  • przepis
Powiązane produkty
Może Cię zainteresować
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek
barrel aged coffee
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawa z beczki? Czym jest barrel aged coffee?

  • 27 stycznia 2021
  • Mateusz Tryjanowski
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska

Hario

  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić? Poznaj przepis na fermentowaną herbatę

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.