Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
ile kofeiny jest w espresso
  • Kawa
  • Mity
  • Speciality

No to ile jest tej kofeiny w kawie, a wręcz w espresso?! – Część II

  • 2 marca 2017
  • 6 min. czytania
  • Piotr Jeżewski
Total
12
Shares
12
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Mity
  • >
  • No to ile jest tej kofeiny w kawie, a wręcz w espresso?! – Część II

W pierwszej części braliśmy na warsztat zawartość kofeiny w kawach przelewowych. Dziś na tronie król. Espresso. Pijemy je od lat ponad stu. Dodajmy kilka zer, a otrzymamy liczbę mitów, które wytworzyły się przez ten czas na jego temat. Na potrzeby tego artykułu zebrałem cztery próbki espresso wysokiej jakości oraz trzy wątpliwej. Sprawdźmy ile kofeiny jest w espresso i miejmy jakiś punkt odniesienia.

Chcesz wiedzieć ile jest kofeiny w kawie robionej metodami przelewowymi? Zerknij do pierwszego artykułu Piotrka!

Z początku ten punkt przypomnę, by było łatwiej. Jednostka jaką się posługujemy to miligramy na 100 ml lub 100 g.

  • popularny napój energetyczny z czerwonym buhajem w roli głównej: ok. 30
  • popularne oranżady na bazie ekstraktu z mate: ok. 20
  • cola/pepsi: ok. 10
  • gorzka czekolada: ok. 52-85 (w zależności od marki)
  • najbardziej bogata w kofeinę kawa przelewowa z pierwszej części: 102

Zacznijmy od wartości najniższych i pnijmy się powoli w stronę coraz większej kofeinowej stymulacji, przekonajmy się ile kofeiny jest w espresso! Start!

Espresso? ☕️? #espresso #espressodoppio #refreshing #wakeup #shot #strzal #kawa #kawaczarna #smallcoffee #quick #quickcoffee #coffeebreak #coffeetime #czarnakawa #szybkakawa #barista #kolobrzeg #nosugar #nomilk #baristalife #baristalove #coffeedesk

Post udostępniony przez Kawiarnia Coffeedesk (@kawiarniacoffeedesk) 31 Sie, 2016 o 7:23 PDT

Stacja paliw

Jedna z najbardziej znanych polskich marek, o czerwono-białej kolorystyce. Zajeżdżam, bo mam po drodze do domu.

Mała dygresja: pozytywny szok na samym wejściu. Oto na środku sklepu, obok superautomatycznej maszyny do espresso, poustawiane na sprzedaż akcesoria do parzenia alternatywnego: Hario V60, Aeropress i szklane serwery. Wyobraźmy sobie taką sytuację w 2011 roku – Ajjj, zbiło mi się Hario! Zostaniesz na chwilę za barem, a ja podskoczę szybko na stację dokupić nowe?
Płacę przy kasie za podwójne espresso, po czym idę je zrobić samemu, wciskając odpowiedni guzik. Jedyna informacja o ziarnach, którą udało mi się zdobyć to „100% Fair Trade Arabica”. Aromat ciężki, popiołowaty, dymny, w tle przewija się nieśmiała orzechowość. Objętość to na oko około 50 mililitrów.

Wynik: 60 mg kofeiny na 100 ml. Pijąc to espresso dostarczylibyśmy do organizmu 30 mg kofeiny. Mniej więcej tyle, ile w jednej puszce koli.

Pewna zielono – biała kawiarnia

Znana jak świat długi i szeroki, biało-zielona sieć kusząca ponętną syrenką w logo
Nie darowałbym sobie, gdyby w zestawieniu zabrakło tego miejsca. Róg Alei Solidarności i Jana Pawła w Warszawie. Bardzo uprzejmy chłopak, nioprzyzwyczajony w tym miejscu pracy, jak zgaduję, do tego typu zamówień: poproszę na wynos podwójne espresso.

Maszyna robiona dla kawiarni na wyłączność wypluwa szybciutko mój obiekt badania. Nie trwa to nawet 15 sekund. Zapach spalenizny, aromat wrzącego asfaltu jako dominanta. Objętość – 60 ml. Po pobraniu próbki decyduję się skosztować, uświadomiwszy sobie wcześniej, iż nigdy nie miałem w ustach czystego espresso spod szyldu syrenki! Cóż mogę powiedzieć? Kawa ze stacji paliw to przy tym naparze ultramaryna.

Wynik: 63 mg kofeiny na 100 ml. Niecałe 38 mg kofeiny w porcji. Czy warto? Proszę ocenić samemu. Przypomnę tylko, że podobną wartość stymulacji zapewni nam połowa tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady.

czyszczenie ekspresu do kawy

Secret Life Cafe, Żoliborz

Pierwsze w zestawieniu espresso jakości specialty. W młynku Etiopia Sunyirga z obróbki naturalnej, palona przez czeski Doubleshot. Tutaj dostaję już od chłopaków zza baru wszystkie informacje, łącznie z recepturą (36 gramów naparu z 18 gramów kawy) oraz stopniem wyekstrahowania (19.6%). W aromacie dominują nuty kwiatowe oraz kakao.

Espresso przyjemne, pełne, z cytrusową kwasowością i słodyczą winogron. Wypiłem całą filiżankę, dostarczając tym samym do organizmu 31 miligramów kofeiny – wynik, który dostanę pokaże 86 mg / 100 ml. Jak widać, koncentracja stymulantu jest tu wyraźnie wyższa, niż u wątpliwej jakości poprzedników. Jednak obecne standardy w parzeniu espresso z kawy najwyższej jakości bazują na mniejszych objętościach, w porównaniu do tych z superautomatycznych maszyn. Zaleta? Można wypić więcej.

Relaks, Mokotów

Z ciekawością czekam na espresso w Relaksie, gdyż od jakiegoś czasu podają kawę
wypaloną przez nich samych. Kolejna nano-palarnia w Warszawie. Dobrze to słyszeć!
Podwójne espresso w tej legendarnej już polskiej miejscówce to popularna na rynku
specialty kawa z brazylijskiej farmy Rainha. W filiżance rzeczy, których się spodziewam, to orzechowość na pierwszym planie, w tle marcepan i delikatna kwasowość. Dobry strzał, swoją drogą, by zacząć w ten sposób przygodę z espresso wysokiej jakości.

Tu również otrzymuję wszystkie dane od Piotrka Sowy pełniącego rolę head baristy: 17 gramów kawy, 32 gramy naparu. Wynik znacznie wyższy, niż poprzednie, bo 119 mg / 100 ml. Czyli zaaplikowałem sobie 38 mg kofeiny. Tyle samo zawierała dwukrotnie większa, smolista porcja u biało-zielonych.

Typowe, ciemne espresso italiano

Włoska kawiarnia w modnej części centrum Warszawy. Apetycznie prezentujące się
dojrzewające sery, niewyględne wina w butelkach od podłogi po sufit, przekąski na deskach i espresso italiano w, jak się okazało, niezbyt jakościowym wydaniu. Na pytanie o ziarna dostaję odpowiedź „50/50 universal coffee, palona na miejscu we Włoszech”. Czyli połowa naparu to robusta.

Nie słyszę odgłosu mielenia, zerkam więc ukradkiem w stronę młynka. Potężna porcja kawy zmielonej wcześniej, na zapas. Trochę skojarzył mi się ten widok w podajniku z kopcem kościuszkowskim. Charakterystyczny, ciężki, gumowy aromat w filiżance potwierdza robuścianą obecność. Według badań* ta odmiana kawy zawiera około
dwóch razy więcej kofeiny niż arabika. A wynik zdaje się temu stwierdzeniu nie przeczyć. Jest całkiem sporo, bo 124 mg / 100 ml. To daje 62 mg kofeiny w porcji, która miała około 50 ml objętości. Zdecydowanie najbardziej stymulujące espresso do tej pory.

Walory smakowe? Głównie smak popiołu, nieprzyjemna, brudna kwaśność i nieśmiała łupina orzecha włoskiego zanikająca w jeszcze większej ilości popiołu. Jakby ktoś pytał, podobną zawartość kofeiny znajdziemy w popularnych oranżadach na bazie ekstraktu z yerba mate.

ile kofeiny jest w espresso

Forum, Śródmieście

Do Forum trafiam bezpośrednio z miejsca powyżej, by oprócz pobrania próbki, pozbyć się z języka posmaku sadzy. Na posterunku tego dnia Ilonka parzy Etiopię z kooperatywy Bifdu Gudina. Można śmiało stwierdzić, że ta kawa stała się przez ostatnie lata flagowym surowcem rynku specialty. Cyklicznie ląduje w piecach szeregu topowych palarni. Tym razem berlińskiej Five Elephant. Urzekający aromat kwiatów, szczególnie jaśminu. W smaku cytrusy, śliwki.

Modern espresso at its purest!, wykrzyknąłby Slavoj Žižek. Wynik okazuje się niemal dwukrotnie wyższy, niż w przypadku poprzedniej Etiopii. 156 mg / 100 ml. Dostałem od Ilonki 37-gramową porcję, w której zawartość kofeiny wyniosła 58 mg. Porównywalna do espresso zaserwowanego 20 minut wcześniej.

Czytelnia, Stare Bielany

W tej kawiarni dostałem espresso o najwyższej koncentracji kofeiny w naparze: 162 mg /100 ml.

Ziarna wypalone również przez Five Elephant, pochodzące jednak z zupełnie innego
zakątka świata – Gwatemali. La Dulce Memoria to romantycznie brzmiąca nazwa farmy, w której uprawiana jest ta kawa. Espresso słodkie i gęste. Podobnie jak w przypadku relaksowej Brazylii, zaserwowałbym je kawoszowi rozpoczynającemu przygodę z jakością specialty. Wypiłem do dna, aplikując sobie 52 miligramy kofeiny z 32-gramowej porcji.

Post udostępniony przez Kawiarnia Coffeedesk (@kawiarniacoffeedesk) 3 Paź, 2016 o 5:48 PDT

Pytanie-klasyk: czy espresso jest słabsze niż drip?!

– Poproszę espresso.
– Pojedyncze czy podwójne?
– Pojedyncze. Nie mam dziś ochoty na zawał!

Chyba każdy barista może taki dialog wpisać do CV. I wielu z nich czuje się w obowiązku wyjaśnić, tłumaczyć, że to nieprawda! Że to mit. Espresso nie jest mocne. Mocne, to są dopiero, psze pana, kawy przelewowe.

Więc jak to jest? Ile kofeiny jest w espresso w końcu? Dużo? Mało? Przypuszczam, że przekonanie o superbohaterskiej wręcz mocy espresso wzięło się z tego, iż napar ten jest niezwykle skoncentrowany. Prawie dziesięciokrotnie bardziej, niż kawa przelewowa – a przez to wyjątkowo intensywny w smaku. Innymi słowy, w espresso jest niemal dziesięć razy więcej kawy, niż w dripie czy Aeropressie.

Średnia koncentracja kofeiny w siedmiu kawach przelewowych z części pierwszej wyniosła 72 mg / 100 ml. Czyli 144 miligramy w porcji.
Średnia koncentracja kofeiny w siedmiu naparach espresso wyniosła 110 mg / 100 ml.
Zaokrąglając, 44 miligramy w porcji.
Bazując na powyższych próbach, można stwierdzić, iż koncentracja kofeiny w espresso
była wyższa, niż w kawach przelewowych. Jednak w tym samym czasie ilość kofeiny w
porcji dostarczanej do organizmu była znacznie niższa w przypadku espresso.
Zwyczajnie dlatego, iż porcja espresso jest znacznie mniejsza od objętości porcji dripa.
Prościzna!

Bonus! Niespodzianka!

Na sam koniec. Na deser! Lecz bez „smacznego”. Obalmy pewien mit dotyczący kawy
rozpuszczalnej: może i kawa rozpuszczalna nie jest najwyższej jakości, ale za to daje kopa, bo ma dużo kofeiny! O tę kwestię zahaczyła wcześniej w swoim artykule Karolina. Przy okazji badań pobrałem również próbkę kawy z saszetki, marki wiodącej. Zgodnie z recepturą na opakowaniu, „wsypałem do kubka zawartość i zalałem gorącą, ale nie wrzącą wodą”. Wynik?  18 mg / 100 ml. To ja może panu zaproponuję kawałek brownie.

* https://www.coffeechemistry.com/general/agronomy/differences-arabica-and-robusta-coffee

Stężenie kofeiny w 100ml

  1. Czytelnia 162 mg
  2. Forum 156mg
  3. włoskie espresso 124mg
  4. Relaks 119mg
  5. Secret Life 86mg
  6. Biała Syrenka 63mg
  7. Stacja benzynowa 60mg

Stężenie kofeiny w porcji

  1. Włoskie espresso 62mg
  2. Forum 58mg
  3. Czytelnia 52mg
  4. Relaks 38mg
  5. Biała Syrenka 38mg
  6. Secret Life 31mg
  7. Stacja benzynowa 30mg
Total
12
Shares
Share 12
Tweet 0
Pin it 0
Piotr Jeżewski
Piotr Jeżewski

W kawie od 2012. Ni to długo, ni to krótko, tak myślę! Współtwórca palarni Heresy Reformed Coffee, green coffee buyer, roaster, konsultant, Q-Grader. Mam szczęście do ludzi. Tak dla logiki, kaw z Hondurasu, gór i herbatki. Nie dla miejskich legend, ślepej wiary w autorytety i mięska. Słonecznego dnia!

Powiązane tematy
  • badania
  • cappuccino
  • ekspres
  • espresso
  • forum
  • ile kofeiny
  • ile kofeiny jest w kawie
  • jeżewski
  • kawiarnie
  • kofeina
  • miligramy
  • porady
  • relaks
  • secret life
  • starbucks
  • warszawa
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Eureka Atom 60E - Młynek automatyczny - Biały

  • Cena: 3499.00 zł
Może Cię zainteresować
espresso kwietnia Audun Coffee
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – kwiecień: Audun Coffee i Peru Salva Andina

  • 1 kwietnia 2021
  • Kuba Kalusiński
przelew miesiaca tu cafe peru
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – kwiecień: Tu Café, Peru Roberto Perales Perez

  • 1 kwietnia 2021
  • Marcin Rzońca
muffinki kawowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Muffinki kawowe – przepis. Jak zrobić pyszne babeczki cappuccino?

  • 30 marca 2021
  • Anna Rumanek
drzemka kofeinowa - co to?
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Drzemka kofeinowa, czyli coffee nap. Sprawdza się czy nie?

  • 26 marca 2021
  • Wioletta Mosiej
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Wywiad: Od słowa do ziarna – Szymon Juszczyk z COFFEE PLANT

  • 19 marca 2021
  • Zuza Raubo
espresso miesiąca Hayb
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso miesiąca – marzec: Brazylia Fazenda Barinas od Hayb

  • 12 marca 2021
  • Paweł Świderski
Filiżanka z tworzywa z kawowego upcyklingu od Kaffee Form
Czytaj wpis
  • Design
  • Kawa
  • Lifestyle

Kawowy upcykling: Kiedy kończy się życie kawy?

  • 9 marca 2021
  • Zuza Raubo
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca

Hario

  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
  • kawowe serce

    Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

    • 25 lutego 2021
    Czytaj wpis
  • zielona herbata

    Zielona herbata – ile dziennie można jej pić?

    • 17 marca 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty grudnia recenzja

    Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

    • 10 grudnia 2020
    Czytaj wpis
Instagram
coffeedeskpl
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
Oto kwietniowy Przelew Miesiąca 🍑
Kawa smakowa to nie jest dobre rozwiązanie, zwłaszcza dla Twojego młynka, który takiego spotkania może nie przeżyć. Co jednak zrobić, jeśli mamy ochotę na kawowy deser? Dobry syrop stanie na wysokości zadania 😎
Do świątecznej kawy polecany proste i bardzo pyszne babeczki. Takie, że palce lizać 😚👌🏻
Serniczek z rodzynkami, czy bez, zawsze najlepiej smakuje z dobrą kawą 🐣
Obserwuj
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
Oto kwietniowy Przelew Miesiąca 🍑
Kawa smakowa to nie jest dobre rozwiązanie, zwłaszcza dla Twojego młynka, który takiego spotkania może nie przeżyć. Co jednak zrobić, jeśli mamy ochotę na kawowy deser? Dobry syrop stanie na wysokości zadania 😎
Do świątecznej kawy polecany proste i bardzo pyszne babeczki. Takie, że palce lizać 😚👌🏻
Serniczek z rodzynkami, czy bez, zawsze najlepiej smakuje z dobrą kawą 🐣
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.