Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Herbata z alkoholem - jak je łączyć?
  • Herbata
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Rodzaje

Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

  • 24 lipca 2020
  • 5 min. czytania
  • Weronika Siuda
Total
4
Shares
2
0
2
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

Jako wielbicielka alkoholu i kreatywności w kuchni, której (w zależności od nastroju) blisko do obu tych obozów, postanowiłam poszukać ekstrawaganckich przepisów na koktajle, które zainspirują każdego – tym razem z herbatą w roli głównej! Jaki alkohol do niej pasuje?

Nie martw się, jeśli nie masz pod ręką potrzebnego produktu – drinki często zawierają cały szereg udziwnionych składników, które łatwo zastąpić, gdy znasz ich funkcję, np. nadanie miksturze słodyczy, kwasu lub przełamanie goryczki. Poniżej znajdziesz zarówno proste przepisy na herbatę z alkoholem na dni, kiedy nie chcesz włączać myślenia, jak i takie, które są wyższą szkołą jazdy. Tak czy inaczej parę eksperymentów i Google to wszystko, czego potrzebujesz – potraktuj to jako zabawę i nie bój się improwizować 🙂

Burbon | herbata Lapsang souchong | syrop cynamonowy | olejek pomarańczowy

Każdy, kto mnie zna, wie, że moją drugą miłością (po herbacie) jest whisky. Ten koktajl łączy oba składniki w mistrzowski sposób – właśnie dlatego po przyjeździe z lotniska w Leeds pierwsze kroki skierowałam nigdzie indziej, a do cocktail baru, którego właściciel Mannie jest autorem poniższego przepisu. To nieco zmieniona wersja – do oryginalnej dodawano również sake, która dla niektórych może być trudno dostępna.

Składniki:

  • 60 ml burbona
  • 5 g herbaty Lapsang souchong
  • 7 ml syropu cynamonowego
  • 1–2 krople olejku pomarańczowego

Przygotowanie:

Herbatę wrzuć do alkoholu, następnie zamieszaj i po minucie przecedź. Możesz wydłużyć ten czas, jeśli preferujesz intensywniejszy posmak Lapsanga. Dodaj syrop cynamonowy i olejek pomarańczowy i zamieszaj; gotowe! Podaj w niskiej szklance z kostką lodu.

Earl grey | gin | tonik

Człowiekiem jestem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce – czasem lenistwo zwyczajnie bierze przewagę i nie mam ochoty na zabawę w małego alchemika (barmana?). Ten koktajl nadaje się wtedy idealnie – wymaga tylko trzech składników, jest smaczny i praktycznie błędoodporny.

koktajl z tonikiem Fentimans

Składniki:

  • 15 g herbaty earl grey
  • 500 ml ginu
  • tonik

Przygotowanie:

Dodaj herbatę do ginu i pozostaw na 2–3 godziny, tak by zdążył pochłonąć smak earl greya. Po upływie tego czasu przecedź alkohol i dodaj schłodzony tonik i kostki lodu – gotowe! W podobny sposób możesz infuzować gin ziarnami kawy – możliwości jest nieskończenie wiele, a prostota koktajlu pozwala nam skupić się na jednym składniku i szlifować przepis wedle własnych upodobań.

drink na bazie herbaty earl grey

Whisky | sencha/gyokuro | woda gazowana

No cóż, ostrzegałam Was, jaki alkohol do herbaty (i nie tylko do niej) kocham – dlatego czas na kolejną odsłonę herbatki z prądem z dodatkiem whisky. Tym razem w wersji japońskiej – whisky produkowana w tym kraju jest zwykle mniej oczywista, nie atakuje podniebienia jak jej amerykański odpowiednik – jest nieco bardziej wyrafinowana, słodka i delikatnie owocowa. Jej profil idealnie łączy się z zieloną herbatą, sztandarowym produktem Japonii.

Składniki:

  • 5 g liściastej senchy/gyokuro
  • 60 ml japońskiej whisky
  • woda gazowana

Przygotowanie:

Zaparz herbatę metodą gong fu – krótkie parzenie, duży stosunek liścia do ilości wody (tu 5g suszu i 90 ml wody). Naszym celem jest intensywny smak umami bez goryczy, dlatego ostrożnie dobierz temperaturę do swojej herbaty – zacznij od 75 stopni i podnieś lub obniż ją o 5 stopni według potrzeby. Poczekaj, aż herbata ostygnie. Następnie do 300 ml szklanki z 3–4 kostkami lodu dodaj napar, whisky i wodę gazowaną. Gotowe! 🙂

Rumianek | miód | cytryna | gin/wódka/whiskey

Tym razem czas na herbatę z wódką – to koktajl z gatunku prostych i przyjemnych, do którego potrzebujesz tylko kilku składników – na dodatek takich, które zapewne już masz w swojej kuchni! Rumianek, miód i cytryna to klasyczne połączenie, które sprawdza się nie tylko w wersji na gorąco, ale i zimno – jako ziołowa ice tea i oczywiście baza do drinków.

jak zrobić drinka na bazie rumianku

Składniki:

  • 8 g suszonych kwiatów rumianku
  • 30 g miodu
  • sok z połowy cytryny
  • Twój ulubiony alkohol – ok. 60 ml ginu, 40 ml wódki

Przygotowanie:

Pierwszy krok to przygotowanie 150 ml naparu rumiankowego z miodem i cytryną – (pamiętaj, że dodamy do niego lód, dlatego smak powinien być skoncentrowany). Gdy mikstura ostygnie, możesz – w wersji niskobudżetowej – po prostu przelać ją do wysokiej szklanki z lodem i wybranym alkoholem. Jeśli jednak masz do dyspozycji shaker, zdecydowanie go wykorzystaj – różnica w teksturze jest olbrzymia! Zmieszaj w nim wszystkie składniki (około 20–25 sekund) a następnie odcedź i podaj koktajl w pucharku do szampana.

drink z rumiankiem

Koktajl podawany na gorąco z rooibosa, zainspirowany drinkiem z The Aviary, Chicago

Suche składniki/przyprawy:

  • 1,5 g herbaty rooibos
  • 2 g płatków migdałów
  • 4 listki świeżej mięty
  • 0,1 g szafranu
  • 0,5 g lawendy
  • 0,3 g trawy cytrynowej
  • pół laski cynamonu
  • pół laski wanilii
  • dwa kawałki skórki z cytryny oraz skórki pomarańczowej
  • 5 ziaren pieprzu

Mokre składniki/alkohol:

  • 45 ml ginu
  • 15 ml likieru wiśniowego
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 15 ml soku z cytryny
  • 250 ml wody

Choć lista składników na tę herbatę z alkoholem na pierwszy rzut oka wydaje się długa i skomplikowana, to tak naprawdę koktajl przyjazny dla początkujących – większość przypraw każdy ma już w swojej kuchni, a ewentualne braki łatwo zastąpić. Trudność pojawia się w momencie przygotowywania koktajlu, ponieważ potrzebujemy syfonu do kawy. Jeśli masz do niego dostęp, samo mieszanie składników to drobnostka – do dolnej komory wlewamy wodę, a gdy się zagotuje, dodajemy resztę płynów; do górnego naczynia wrzucamy przyprawy. Następnie postępujemy tak, jak przy parzeniu kawy w syfonie – i gotowe! Dla ciekawych znalazłam filmik, który pokazuje cały proces.

Powyższe przepisy na herbatę z alkoholem to dopiero początek. Możliwości jest nieskończenie wiele 🙂 Nie musisz odkrywać koła od nowa – ja zwykle zaczynam od wyboru herbaty, którą chcę wykorzystać w koktajlu, a następnie zaglądam na stronę Coffeedesk, żeby sprawdzić, jak smaki łączą weterani w dziedzinie blendowania aromatów, czyli sami producenci herbat. Nie bez powodu niektóre kombinacje uznaje się za klasykę – wspomniany rumianek z miodem i cytryną, zielona herbata z ogórkiem, rooibos i karmel oraz wiele innych to połączenia, które sprawdziły się wielokrotnie – zaczynając od nich, oszczędzisz sporo czasu.

Choć poznawanie właściwości rozmaitych whiskey, likierów, ginu, wódki i innych to dużo zabawy, na starcie nie potrzebujesz nic wyszukanego – wystarczy Twój ulubiony alkohol i herbata. Ja lubię eksperymentować z ginem i infuzować go rozmaitymi aromatami – ze względu na minimalizm składników, popularny koktajl G&T jest idealną bazą do smakowych testów. Powodzenia w eksperymentach z Wasza własną wersją herbatki z prądem! 😉

Total
4
Shares
Share 2
Tweet 0
Pin it 2
Weronika Siuda
Weronika Siuda

Cześć! Jestem Weronika i mieszkam w Anglii. Kocham wszystko, co związane z herbatą i ciekawym jedzeniem, a wolne chwile spędzam na macie 🧘🏼‍♀️, z książką lub programując. Moja misją jest zarażenie Was miłością do herbaty speciality i zachęcenie do własnych eksperymentów - świat nie kończy się na kawie! 😉

Powiązane tematy
  • earl grey
  • fentimans
  • food pairing
  • herbata
  • herbata z alkoholem
  • Lapsang Souchong
  • rooibos
  • rumianek
  • sencha
  • teapigs
  • tonik
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Fever-Tree - Mediterranean Tonic Water - Napój 200 ml

  • Cena: 7.00 zł
Czytaj wpis

teapigs Chamomile Flowers 20 piramidek - Puszka

  • Cena: 45.00 zł
Czytaj wpis

Hario Coffee Glass V60 - 280 ml

  • Cena: 79.00 zł
Czytaj wpis

Fentimans Valencian Orange Tonic Water - Napój 200 ml

  • Cena: 6.00 zł
Czytaj wpis

Hario Asian Tea Pot Tall 220ml - czajniczek do zaparzania

  • Cena: 149.00 zł
Czytaj wpis

Hario Tea Press 2 filiżanki - Olive Wood

  • Cena: 179.00 zł
Czytaj wpis

teapigs Earl Grey Strong 20 piramidek - Puszka

  • Cena: 59.00 zł
Czytaj wpis

Paper & Tea - McKeag's Lapsang - Herbata sypana - Puszka 60g

  • Cena: 39.00 zł
Czytaj wpis

Hario Largo 35 Tea Dripper Server Set - Zaparzacz do herbaty z dzbankiem

  • Cena: 249.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
herbaty miesiąca stycznia Teministeriet i Paper & Tea
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje

Herbaty miesiąca – styczeń: złożone smaki od Teministeriet i wiosenne orzeźwienie od Paper&Tea

  • 5 stycznia 2021
  • Paweł Świderski
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
herbaty grudnia recenzja
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Marki
  • Przepisy
  • Rodzaje

Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

  • 10 grudnia 2020
  • Piotr Jeżewski
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
kawiarnia Coffeedesk Próżna 7 Warszawa
Czytaj wpis
  • Lifestyle

Czym zaskoczy Cię nowa kawiarnia Coffeedesk?

  • 1 grudnia 2020
  • Monika Pigan

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności