Mało kto pamięta, że w zamierzchłych czasach, kiedy Chemexa można było kupić tylko przez znajomych w USA, a duża część palarni, których kawy obecnie mamy w ofercie jeszcze nie istniała, handlowaliśmy głównie ziarnami ze Szwecji (i też tymi ciemniej palonymi z Włoch, ale o tym może kiedyś w osobnym poście). Johan & Nystrom to pierwsza palarnia specialty w Coffeedesk. Co powinniście o niej wiedzieć?
I cóż, że ze Szwecji
Kawy J&N są wypalane całkiem niedaleko Kołobrzegu, chociaż za morzem. Palarnia powstała w listopadzie 2004 roku w Sztokholmie, założona przez grupę przyjaciół, entuzjastów kawy: dwóch Johanów, Andersa (od którego wzięło się and :)) i 2 braci Nystromów.
Kawa zdobywała popularność w Szwecji, a także poza jej granicami. Podczas pierwszych Mistrzostw Polski Aeropress w 2011 roku zawodnicy używali właśnie ziaren Johan & Nystrom. Łukaszowi, Jackowi i Marcinowi, naszym założycielom, zamarzyło się sprzedawanie tych zamorskich kaw w Polsce. Po kilku miesiącach od wypowiedzenia tej intencji jeden z przedstawicieli przyjechał do ówczesnego biura Coffeedesk w Grzybowie, gdzie właściwie nic jeszcze nie było, ale chłopakom udało się roztoczyć przed nim wizję powstającego niebawem ogromnego magazynu i możliwości. Dostaliśmy dystrybucję, a zespół J&N pokazał nam wszystkie akcesoria, jakie mieli już wówczas w swojej ofercie. Od nich zaczęliśmy kupować Hario, Aeropress. Przyjaźń się rozwijała, Anders, jeden z założycieli, który nadal działa w firmie, był sędzią na pierwszym zorganizowanym przez nas Brewers Cup. Mało tego, raz jeden jedyny mieliśmy w ofercie Kopi Luwak. I on też był od Johana!
Kawki, których parzenie nie zdoła zepsuć
Oczywiście, jeśli bardzo się postaramy, to wszystko się da. Ale kawy od J&N znane są z tego, że są niezwykle równe, łatwe w parzeniu i, jak mawia mistrz Dusio, zawsze poprawne. To idealne kawy dla zaczynających przygodę z alternatywami i dla fanów szybkiego przelewu z Moccamastera. To klasyki, które uwielbiają wszyscy i prawdopodobnie najczęściej w historii były naszymi kawami miesiąca.
Nakręciliśmy o tym nawet film:
Coffeedeskowe cytaty o Etiopii Guji od J&N (dowodzące słuszności naszej tezy)
Władzia
Etiopię Guji parzę zwykle moim ulubionym sposobem, czyli bez sposobu. Parzyłam już przegląd wszelkich dat palenia, od świeżej do prawie rocznej. Mielona na mini millu, ale równie dobrze mogłabym tłuc młotkiem, zalana wodą z kranu, wsypana na oko do dripa, pyszniutka!
Mario
Wiele razy zdarzyło się tak, że ktoś zaparzył w biurze kawę, przyniósł do biurka i nagle rozlegały się zachwyty ooooomnomnom co to za dobra kawka, Mario, skąd to załatwiłeś, a to było Guji właśnie. Ochom i achom nie było końca!
Maciek Duszak
Guji to świetny sposób na zachęcenie, zainteresowanie kawa specialty wszystkich tych, którzy o kawie myślą, że ma smakować, jak kawa!
Nie samym Guji człowiek żyje!
Johan & Nystrom, poza kultową Guji wypala wiele innych kaw pod przelewy, chociażby znaną i lubianą Brazylię o czekoladowo-orzechowo-wiśniowych nutach. W ich portfolio znajduje się też całe mnóstwo ciemniej palonych mieszanek – idealnych pod espresso i do kawiarek. Lekko owocowe FTO, czy nugatowe Fundamental Espresso sprawdzają się w wielu domach i kawiarniach. W ofercie J&N znajdują się również herbaty i butelkowane napoje!
Podsumowanie
Mimo upływu czasu J&N wciąż uznawane jest za innowacyjną i pewną markę na szwedzkiej (i nie tylko!) scenie kawy. To też naprawdę spoko typki, ręczymy za nich, za ich wypały i odpały!