Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
zwilżanie filtra do kawy
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • 5 min. czytania
  • Paweł Świderski
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

Gonitwa za idealnym smakiem kawy, szczególnie w świecie speciality, to niekończący się wyścig. I ja biorę udział w tym wyścigu, i póki starczy mi sił będę biec, a kiedy nogi odmówią mi posłuszeństwa to wsiądę do auta… Jednak, czy z punktu widzenia kawisty przygotowanie do wyścigu jest równie ważne jak sam wyścig? Przekonajmy się!

Podróż w poszukiwaniu smaku idealnego

Wyobraźmy sobie, że parzenie kawy to wybranie się podróż. Może nie za długą, taką, na którą mamy cały dzień. Zastanówmy się wobec tego – czym różni się podróż samochodowa od pieszej wycieczki?

Aby wybrać się na wycieczkę samochodową z punktu A do punktu B nie potrzebujemy wiele – ładujemy do auta absolutnie wszystko, co nam przyjdzie do głowy i nie mamy pewności, czy to załadowanie wszystkiego nam się w ogóle opłaci. Możliwe, że połowy z tych rzeczy nie wykorzystamy, zrobi nam się bałagan i będzie tylko więcej do noszenia, gdy już wrócimy do domu. Po drugie, przejechanie z punktu A do punktu B zajmie nam chwilę, czasami bez możliwości zatrzymania się i zwiedzenia wszystkich, mijanych w drodze, zakamarków.

Natomiast, piesza wycieczka daje nam możliwość bardziej przemyślanych działań. Przygotowujemy wszystko to, co nam jest potrzebne i co faktycznie wykorzystamy, do tego musi się to zmieścić do plecaka. Już samo przygotowanie staje się bardzo ważnym elementem całego przeżycia. Idąc pieszo mamy też więcej możliwości zatrzymania się, zwiedzenia zakątków, do których na wjazd autem nie możemy sobie w żaden sposób pozwolić. Doświadczamy, odkrywamy, eksplorujemy, a nagrodą jest CEL, czyli dotarcie do wyznaczonego punktu.

W świecie kawy celem jest oczywiście zrobienie idealnej filiżanki kawy. Czystej, słodkiej, kompleksowej, pozostającej nam długo w pamięci, korzystając z metafory – wycieczki idealnej. No i w przypadku tego artykułu pochylimy się nad samym przygotowaniem kawy, czyli metaforycznym pakowaniem plecaka albo auta. Jednym z tych elementów przygotowania w kawowym świecie jest przelewanie filtra.

zwilżanie filtra do kawy

Czy przelewanie filtra do kawy wodą ma faktycznie tak duży wpływ na finalny smak kawy w filiżance?

Postanowiłem pochylić nad zagadnieniem zwilżania filtra do kawy. Przygotowałem dwie próbki ziarna i dwa drippery Hario V60 (bo jak wszyscy wiemy – „Nie ma lipy, tylko dripy”). Kawa, której użyłem to Etiopia Oromia Duromina Lot #2 od Figa Coffee. Kawa ta w cuppingu charakteryzuje się bardzo przyjemnym owocowym aromatem, do tego, już na pierwsze siorbnięcie, można bardzo dokładnie wyczuć nuty mandarynki, które kompleksowo łączą się z kwasowością ananasa. Jak kawa przestygnie, można w niej poczuć delikatne kakaowe nuty i bardzo przyjemny słodki herbaciany posmak. Etiopia jak ta lala!

Czas na test!

Dwa drippery obok siebie, kawa zmielona, woda gotowa, ja chyba też gotowy – to do dzieła!
W pierwszym dripperze, jak nauka przykazała, przelałem filtr gorącą wodą, natomiast w drugim zostawiłem rzeczy same sobie, filtr był suchy, ziarno też, a mnie suszyło i nie mogłem się doczekać aż siorbnę sobie pysznej (co zaraz się okaże, albo i nie…) kawy!

zmielona kawa w dripperze

Postawiłem na prostotę parzenia, dlatego wybrałem metodę wymyśloną przez Scotta Rao, która nie zajmuje dużo czasu, a daje bardzo przyjemne efekty. Wizualnie zaczęło się dziać.

Dripper, w którym filtr był przelany elegancko przylegał do ścianki i nie nabierał zbędnych kolorów. Wszystko wyglądało bardzo estetycznie, tak jak na Brewers Cup należałoby zrobić.

Drugi dripper, w którym filtr był suchy, zaczął jakby chłonąć kolor kawy i się dziwnie, delikatnie marszczyć. Filtr zaczął chłonąć już zaparzoną kawę i można powiedzieć, że samoistnie się przepłukiwał, tyle że gotowym naparem. Całkiem zabawnie to wyglądało jak bielone filtry nagle stały się wizualnie podobne do tych w kolorze papieru do pakowania.

Kiedy wszystko przelało się do naczynka, dałem kawie chwilę, żeby przestygła – wiadomo, przestudzona kawa jest przyjemniejsza dla naszego aparatu sensorycznego, a mówiąc wprost – nie poparzymy się w razie co.

przygotowywanie kawy w dripperze

kawa parzona w miedzianym dripperze

Jak to wygląda w smaku?

Zacznijmy od kawy zaparzonej zgodnie ze sztuką (zwilżania) – była jeszcze przyjemniejsza niż w cuppingu, czysta, słodka, długo zostawała na języku, upominając się w podświadomości, żeby ją zaparzyć jeszcze raz i następny, i tak w nieskończoność. Etiopia dokładnie taka jaką lubię. Delikatna, herbaciano-cytrusowa.

No i „nadejszła wiekopomna chwila” – cytując klasyka. Spróbowałem kawy zaparzonej niezgodnie ze sztuką, albo ze sztuką lat 80. i 90., kiedy to w każdym domu (w moim również) stał ekspres przelewowy, do którego wsypywało się cokolwiek i zostawiało, żeby “się zrobiło”. Ten napar smakiem przypominał mi właśnie lata 90., kiedy, pomimo bardzo młodego wieku, podpijałem rodzicom to, co mieli w kubkach (i to chyba był znak, że skończę jako barista).

parzenie dripa Hario V60

To, co napisałem przed chwilą – o nasiąkaniu filtra i jego samoistnym przelewaniu się, okazało się niezbyt smaczną prawdą. Kawa nasiąkała w filtr i przelewała się do naczynia, a przelewała się do niego z drobinami celulozy, które przedostały się do naparu końcowego, dając w nim o sobie bardzo mocno znać!

W smaku kawy były wyczuwalne nuty tego wszystkiego, co wcześniej opisywałem – były cytrusy, była herbata, było tam to wszystko i za dużo. Czemu za dużo? Bo do naparu dostał się posmak papieru, przypominający poniekąd dzieciństwo, kiedy jadło się lody wodne w papierowym opakowaniu i ten papier, chcąc nie chcąc, się liznęło, co zostawiało szorstki, suchy posmak na języku. Tak samo było w przypadku kawy – to suchość i szorstkość na języku psuły całą zabawę i całą przyjemność picia pysznej kawy, która stała się średnio pyszna…

kawa przelewana do filiżanki Loveramics

Wnioski

Metaforycznym wnioskiem jest to, że należy się pakować i przygotowywać do wycieczek dokładnie i nie omijając żadnego etapu prawidłowego przygotowania się do przygody.
W tym konkretnym wypadku zalecam Wam przelewanie filtra przed parzeniem kawy.
To daje nam gwarancję udanej wyprawy w świat kawy, w którym możemy doznać wszystkich przyjemności związanych z podróżowaniem poprzez smaki i aromaty zawarte w naszym ulubionym naparze.

Pozdrawiam Was ja,
Świder

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Paweł Świderski
Paweł Świderski

Smutny barista w kawiarni Coffeedesk, jednakowoż o ogromnym poczuciu sarkastycznego humoru. Zwany potocznie Świdrem. Ósmy w Mistrzostwach Polski Brewers Cup 2016, piąty w 2017. W 2018 już na trzecim stopniu podium!

Powiązane tematy
  • akcesoria
  • ciekawostki
  • drip
  • dripper
  • filtry
  • filtry do kawy
  • hario
  • kawa
  • kawa przelewowa
  • przelew
  • test
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario metalowy Drip V60-02 miedziany-złoty

  • Cena: 279.00 zł
Czytaj wpis

Hario Range Server V60-03 - 800ml

  • Cena: 129.00 zł
Czytaj wpis

Hario Mini Mill Slim Plus - Młynek do kawy

  • Cena: 118.00 zł
Czytaj wpis

Hario filtry papierowe do dripa V60-02

  • Cena: 10.90 zł
Czytaj wpis

Hario Buono Kettle - 1,2l

  • Cena: 168.99 zł
Czytaj wpis

Hario ceramiczny Drip V60-02 Biały

  • Cena: 76.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Cappuccino 200 ml - Taupe

  • Cena: 49.00 zł
Czytaj wpis

Hario Skerton PLUS - Młynek do kawy

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

Hario Drip Scale - Waga

  • Cena: 239.00 zł
Może Cię zainteresować
wegańskie smoothies z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy
  • Zdrowie

Kawowe smoothies na śniadanie? Czemu nie!

  • 14 kwietnia 2021
  • Anna Rumanek
spieniecz elektryczny do mleka bialetti
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Testy

Jak spienić mleko do kawy – i czego użyć? Test spieniacza elektrycznego Bialetti

  • 9 kwietnia 2021
  • Krzysztof Włodek
espresso kwietnia Audun Coffee
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – kwiecień: Audun Coffee i Peru Salva Andina

  • 1 kwietnia 2021
  • Kuba Kalusiński
przelew miesiaca tu cafe peru
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – kwiecień: Tu Café, Peru Roberto Perales Perez

  • 1 kwietnia 2021
  • Marcin Rzońca
muffinki kawowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Muffinki kawowe – przepis. Jak zrobić pyszne babeczki cappuccino?

  • 30 marca 2021
  • Anna Rumanek
drzemka kofeinowa - co to?
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Drzemka kofeinowa, czyli coffee nap. Sprawdza się czy nie?

  • 26 marca 2021
  • Wioletta Mosiej
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Lifestyle

Jak czyścić butelki i kubki termiczne?

  • 23 marca 2021
  • Krzysztof Włodek
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Wywiad: Od słowa do ziarna – Szymon Juszczyk z COFFEE PLANT

  • 19 marca 2021
  • Zuza Raubo

Hario

  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • zielona herbata

    Zielona herbata – ile dziennie można jej pić?

    • 17 marca 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
  • kawowe serce

    Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

    • 25 lutego 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty grudnia recenzja

    Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

    • 10 grudnia 2020
    Czytaj wpis
Instagram
coffeedeskpl
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
Oto kwietniowy Przelew Miesiąca 🍑
Obserwuj
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
Do odmierzania, mielenia, parzenia, picia, ale przede wszystkim zamawiania polecają się najświeższe wypały 👉🏼☕️uzupełniliśmy sporo zapasów, zatem jest w czym wybierać i przebierać.
Spraw sobie dobrą kawę, ulubioną herbatę, nowy kubek, uzupełnij filtry i ciesz dostawą, za którą płacimy my💚
Jedna z kwietniowych propozycji Herbat Miesiąca to Dimbula od @vintageteasuk 💚
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
Oto kwietniowy Przelew Miesiąca 🍑
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.