Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality

Przelew Miesiąca – grudzień: Etiopia Uraga od Five Elephant

  • 9 grudnia 2019
  • 2 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
13
Shares
13
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Przelew Miesiąca – grudzień: Etiopia Uraga od Five Elephant

Grudzień to czas prezentów, zdecydowanie. Dlatego w tym miesiącu pojawiają się aż TRZY przelewy, które pomogą w tej przedświątecznej gonitwie. Jednym z nich jest Etiopia Uraga z berlińskiej palarni Five Elephant. Polubicie ją na pewno!

Niby natural…

Etiopia Uraga od Five Elephant, zgodnie z danymi na etykiecie, to kawa z obróbki na sucho. A Etiopia + Natural to bardzo smaczne równanie, zawsze kojarzące się z dojrzałymi owocami, jagodami, suszoną truskawką i drożdżówką oraz czekoladą. Tu jednak specjaliści z Berlina oznajmiają – szukajcie, a znajdziecie (to tak a propos świąt) kwiat jaśminu, wiśnię oraz tartę morelową. Czyli smaki nieoczywiste, jak na taką kawę.

Lubię takie wyzwania! Dlatego czym prędzej zabrałem się za testowanie.

przelew miesiąca, Five Elephant, kawa

Nieoczywistości

Otwarcie paczki to bardzo słodkie zapachy. Dojrzałe, czerwone owoce, susz, wanilia i kwiaty. Po zmieleniu mocniej wydobywają się nuty wiśni oraz wiśni w syropie.

Na początku kawa trafiła u mnie do V60. Klasyka gatunku, ale postanowiłem zamiast standardowej dozy 1:17 zrobić bardziej “rozwodnioną” wersję, używając proporcji 1:18, pozostając przy czasie parzenia rzędu 3:15. Nie polecam jej przeciągać, bo łatwo popada w goryczkę.

Dzięki temu udało się wydobyć kwiatowe niuanse, a przy tym nie zachwiać dużej słodyczy dojrzałych wiśni i moreli wykończonej przyjemnym “ciastowym” finiszem. Urzekła mnie ta kawa tą nieoczywistością. Delikatność i kwiaty jak w wersji mytej, a jednocześnie wielka słodycz i body rodem z naturali.

Przy parzeniu w Gabi i standardowej dozie 1:17 oraz czasie parzenia 3:45 kawa zyskała jeszcze większe body i słodycz, jednak kosztem tych bardzo fajnych, subtelnych, kwiatowych nut.

przelew miesiąca, Five Elephant, kawa

Przy tej kawie potwierdza się zasada, że smak robi tak naprawdę woda. Parząc ją u siebie, stosując wodę z dzbanka filtrującego, kawa miała bardzo szerokie spektrum smaków, z wieloma niuansami. Zaparzyłem ją w hotelu, na wodzie z kranu, używając tych samych parametrów i akcesoriów, co w domu. Totalnie inny smak, bardziej płaski, z większą goryczą. Oczywiście nadal dobra, ale znając jej potencjał, brakowało “tego czegoś”. Dlatego warto zainwestować kilkanaście złotych w comiesięczny zakup filtrów do wody. Zwróci się to w naprawdę pełnym smaku kawy, zwłaszcza tych delikatnych i złożonych, ubranych w niuanse!

Zamów Teraz!

Total
13
Shares
Share 13
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • dripper
  • Ethiopia
  • five elephant
  • hario
  • kawa
  • kawa miesiąca
  • przeew miesiąca
  • przelew
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario V60 Drip Decanter - 700ml

  • Cena: 97.00 zł
Czytaj wpis

Cafflano Klassic - All in One Coffee Maker - Czerwony

  • Cena: 279.30 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Bamboo

  • Cena: 1199.00 zł
Czytaj wpis

AeroPress

  • Cena: 99.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Black

  • Cena: 1269.00 zł
Czytaj wpis

Hario Buono Kettle Black - 1,2l

  • Cena: 255.01 zł
Czytaj wpis

Moccamaster KBG 741 Select - Pastel Blue - Ekspres przelewowy

  • Cena: 1199.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.