Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
przepis na biszkopt kawowy
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • 4 min. czytania
  • Anna Rumanek
Total
5
Shares
2
0
3
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

Przed nami Sylwester i Nowy Rok, niezależnie od tego jak je spędzimy, dobry, kawowy torcik na bazie mięciutkiego biszkoptu kawowego, przełożony puszystym kremem kawowym nie zaszkodzi. Tym bardziej, że każdy kto potrafi zrobić espresso poradzi sobie z jego przygotowaniem. Spróbujcie i powitajcie Nowy Rok słodko-kawową ucztą!

Pyszny biszkopt kawowy przełożony kremem kawowym

Bazą tortu kawowego jest lekki, pyszny biszkopt kawowy. To tradycyjny przepis, gdzie ciasto rośnie tylko dzięki ubitym białkom, nie dodajemy do niego ani grama proszku do pieczenia. Co więcej, nigdy nie opada. Biszkopt przekładamy puszystym kremem kawowym składającym się ze słodkiej śmietanki i kremowego serka mascarpone, wzbogaconym nutą wanilii i wiórkami czekolady. Jednak to smak kawy jest dominujący i nadaje całości charakteru. Dlatego tak ważne jest, aby była ona dobrej jakości, świeżo palona i odpowiednio mielona. Do biszkoptu, jego nasączenia oraz kremu używamy espresso z ekspresu ciśnieniowego lub mocnej kawy z klasycznej kawiarki. Ponadto do ciasta biszkoptowego dodajemy bardzo drobno zmieloną kawę. Dlatego też nie mniej ważna jest wysoka jakość używanego sprzętu do parzenia, aby uzyskać jak najbardziej skondensowany napar oraz porządny młynek, który daje pełną kontrolę nad grubością mielenia.

biszkopt kawowy z kremem kawowym

Lepiej wygląda, lepiej smakuje!

Nie od dzisiaj wiadomo, że je się również oczami. Tym razem tort kawowy wzbogaciłam czekoladą, która doskonale komponuje się i dopełnia z aromatem kawy, dlatego wierzch również zdecydowałam się udekorować, dosyć minimalistycznie, wiórkami czekoladowymi. Ale przybranie Waszego dzieła może wyglądać zupełnie inaczej. Jeżeli posiadacie rękaw cukierniczy i tylkę w kształcie gwiazdki oraz odpowiednie umiejętności, odświętnie i efektownie będzie wyglądać ozdobiony rozetkami lub szlaczkami z kremu. Zaś latem postawcie na świeże owoce, które podobnie jak warstwa dżemu wiśniowego przełamią go nutką orzeźwienia. Tak czy inaczej, testujcie i dobrze się bawcie.

Deser kawowy

Torcik kawowy to uniwersalny deser na każdą okazję, może tylko poza kinder party. Osłodzi zarówno przyjęcie sylwestrowe, imprezę urodzinową, jak i niedzielny obiad. A podany z delikatnym przelewem, bądź esencjonalnym espresso ucieszy i rozpieści podniebienie każdego kawosza.

Jak przygotować biszkopt z dodatkiem espresso?

Przepis na pyszny biszkopt kawowy przełożony kremem kawowym z czekoladą

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):

Biszkopt:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 3 duże jajka
  • ½ szklanki (80 g) mąki pszennej
  • ¼ szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki (100 g) drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka z czubkiem bardzo drobno zmielonej kawy
  • 3 łyżki (45 ml) espresso lub mocnej kawy

Poncz:

  • około ¾ szklanki (180 ml) espresso lub mocnej kawy (część kawy można zastąpić likierem kawowym, ilość likieru zależy od upodobań)
  • 1 łyżka cukru

Krem kawowy do ciasta:

  • 1¾ szklanki (430 ml) dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 50 g ulubionej czekolady mlecznej lub gorzkiej startej na grubych oczkach
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki (45 ml) schłodzonego espresso

Dodatkowo:

  • ok. 3 łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
  • 50 g ulubionej czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • kilka ulubionych pralinek do dekoracji (opcjonalnie)

kawałek biszkoptu kawowego i kawa z Chemexa

Przygotowanie:

Biszkopt:

1) Przygotować formę o średnicy 18 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
2) Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę.
3) Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier oraz cukier z wanilią, a następnie po jednym żółtku i po łyżce wystudzonego espresso.
4) Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, mieloną kawę i krótko wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
5) Gotowe ciasto delikatnie przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
6) Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
7) Po tym czasie, biszkopt wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej, ostrym nożykiem oddzielić od brzegów formy i wyjąć.
8) Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części.

Krem kawowy do biszkoptu:

1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę.
2. Cały czas miksując, dodać cukier puder oraz serek mascarpone (serek mascarpone najlepiej przed dodaniem rozmieszać łyżką, aby ubijanie nie trwało zbyt długo, ponieważ krem może się zwarzyć).
3. Dodać stopniowo, po łyżce schłodzone espresso.
4. Część kremu odłożyć (około ⅓ całego), a do większej części dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tort:

1. Espresso na poncz wymieszać z cukrem i wystudzić. Część kawy można zastąpić likierem kawowym według upodobań.
2. Na paterze/talerzu ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go ⅓ ponczu, rozsmarować cienką warstwę dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki.
3. Na dżem wyłożyć połowę kremu z czekoladą i wyrównać.
4. Na wierzchu położyć drugi blat, podobnie jak pierwszy nasączyć ⅓ ponczu, wyłożyć drugą połowę kremu z czekoladą i wyrównać.
5. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go pozostałym espresso, wyłożyć krem bez czekolady, posmarować boki oraz wierzch tortu. Całość schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.
6. Przed podaniem obficie posypać startą na grubych oczkach czekoladą i opcjonalnie udekorować ulubionymi pralinkami.

Mam nadzieję, że ten przepis na pyszny biszkopt kawowy umili Wam Sylwestra. Szczęśliwego Nowego Roku!

Jak serwować biszkopt kawowy?

Total
5
Shares
Share 2
Tweet 0
Pin it 3
Anna Rumanek
Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Powiązane tematy
  • biszkopt
  • biszkopt kawowy
  • ciasto
  • espresso
  • krem kawowy
  • przepis
  • torcik kawowy
  • tort kawowy
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Bialetti New Venus 10tz

  • Cena: 169.01 zł
Czytaj wpis

Willie's Cacao - Czekoladki - Praline Truffles Dark Chocolate with Marc de Champagne 110g

  • Cena: 45.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Dale Harris - Kubek 150ml - Flat White Cup - Caledon Blue

  • Cena: 43.00 zł
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Biały

  • Cena: 19999.00 zł
Czytaj wpis

Willie's Cacao - Czekoladki - Sea Salt Caramel Black Pearls 150g

  • Cena: 35.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics Egg - Filiżanka i spodek Flat White 150 ml - Basil

  • Cena: 45.00 zł
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 6 filiżanek

  • Cena: 225.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade American Cherry

  • Cena: 1099.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca
kawowe pancakes - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Kawowe pancakes na dobry początek dnia!

  • 29 stycznia 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.