Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
    • Przewodniki
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
kawa ziarna
  • Kawa
  • Speciality

Kawa specialty – co to jest? Nie bój się jakości!

  • 12 stycznia 2017
  • 3 min. czytania
  • Maciej Duszak
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Speciality
  • >
  • Kawa specialty – co to jest? Nie bój się jakości!

Jeśli choć trochę interesujesz się dobrą kawą, z pewnością spotkałeś się z terminem kawa specialty. Co on oznacza i skąd się wziął?

Historia zaczyna się w latach 60’ XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Podczas konferencji producentów kawy użyto terminu specialty coffee (czyli kawa specialty, przy czym poprawna jest także forma speciality, przyp. red.) po raz pierwszy i utożsamiano go ze zmianą podejścia do tego surowca. Ta zmiana oznaczała nastawienie na jakość, a nie ilość w jak najniższej cenie. Dostrzeżono potencjał w produkowaniu kawy najwyższej jakości, czystej w smaku i zupełnie odróżniającej się od wszystkiego, co dostępne wówczas na rynku.

Od tego czasu idea specialty coffee ewoluowała znacznie dając podstawy do powstania całego rynku kawy wysokiej jakości, którego udział w globalnej produkcji kawy rośnie z każdym rokiem.

Co to jest kawa specialty?

Wyobraź sobie dwie filiżanki kawy. Jedna  z nich jest gorzka, brudna w smaku, agresywna i pusta. W posmaku przypomina asfalt zdarty z ulicy lub spalone drewno i mokry papier. Próżno w niej szukać delikatnych i przyjemnych aromatów czekolady, orzechów, owoców, o kwiatach nie wspominając. Tak właśnie smakuje 95% kaw dostępnych na rynku. Nie brzmi zbyt kusząco, prawda?

Na szczęście jest jeszcze druga filiżanka. Już w aromacie można dostrzec różnicę. Jest intensywny i przyjemny, a do tego bardzo różnorodny. W smaku kawa okazuje się czysta, aksamitna i naturalnie słodka. Jest również bardzo delikatna, nie wymaga żadnych dodatków w postaci mleka czy cukru. Niezapomniane wrażenie tworzy balans smaków, gdzie gorycz nie dominuje, a jest tylko tłem dla słodyczy i orzeźwiającej kwasowości, która może mieć charakter cytrusów, owoców leśnych, czy tropikalnych. Posmak jest długi i pozostawia chęć na kolejny łyk. Zanim zdążysz nadziwić się, że to właśnie czarna kawa, już zdążysz wypić cały kubek i mieć ochotę na kolejny. Tak właśnie smakuje kawa specialty w najlepszym wydaniu, kto raz spróbował, ten nigdy nie wraca do tego, co pił wcześniej.

Cytując jednego z najlepszych polskich roasterów, czyli mistrzów w wypalaniu kawy:

Jeśli nie piłeś kawy specialty, to tak naprawdę nie piłeś kawy w ogóle.

Czy kawa specialty jest droga i trudno dostępna?

Zdecydowanie nie! Pomimo, że mówimy o najwyższym segmencie jakościowym na świecie, ręcznych zbiorach, wielokrotnej kontroli jakości, dbałości o każdy, nawet najmniejszy detal etapu produkcji, kawa specialty kosztuje tyle samo co markowy produkt przemysłowy nie mający wiele wspólnego z przyjemnością płynącą z konsumpcji.

Ceny zaczynają się już od 100 zł za kilogram, co często jest ceną niższą niż kawa rozpuszczalna w ładnym opakowaniu, reklamowanym w telewizji!

kawa specialty

Pamiętając, że mamy do czynienia z produktem absolutnie najwyższej jakości, gdzie nie idzie się na żadne kompromisy, nie ma co liczyć że dostaniesz go w markecie pod domem czy specjalistycznym sklepie z kawą w galerii handlowej. Gdzie zatem szukać kawy specialty?

W samej Polsce istnieje ponad 10 sprawdzonych palarni specialty coffee, które oferują świeże ziarna z różnych zakątków świata. Ich kawy możesz kupić bezpośrednio u producenta, w ulubionej kawiarni no i oczywiście, mając największy, coffeedeskowy wybór.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego jak powstaje kawa specialty, sprawdź inne wpisy na naszym blogu!

Smacznego!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Maciej Duszak

Słynie ze swojej bezkompromisowego podejścia w kwestii jakości serwowanej kawy oraz z bycia wiecznie drugim. Twórca vloga Arabean, Mistrz Polski Brewers Cup 2017, V-ce Mistrz Polski Brewers Cup 2014/15/16, V-ce Mistrz Polski Cup Tasters 2016, 5-ty w Międzynarodowych Chińskich Mistrzostwach Baristów 2016.

Powiązane tematy
  • arabica
  • jakość
  • kawa
  • palarnia
  • polska
  • speciality
  • specialty
  • specialty coffee
Powiązane produkty
Czytaj wpis

  • Cena:
Czytaj wpis

  • Cena:
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Aeropress lemonade

  • 19 maja 2025
  • Dominik Ropela
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie

Kulisy jakości – ciekawostki o najlepszych zagranicznych palarniach kawy!

  • 13 maja 2025
  • Łukasz Słowiński
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Przepisy

Aerocano raz!

  • 17 kwietnia 2025
  • Jessica Nadziejko
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Mity
  • Ziarna

Czy excelsa to przyszłość kawy?

  • 24 marca 2025
  • Aga Bukowska
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Latte art – porady baristów!

  • 16 marca 2025
  • Dominik Ropela
smak kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Ziarna

Terroir, varietal i masl – dlaczego kawa smakuje? Pochodzenie kawy a jej smak

  • 11 marca 2025
  • Maciej Duszak
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie

6 lat COFFEE PLANT – czas na świętowanie!

  • 22 lutego 2025
  • Aga Bukowska
Czytaj wpis
  • Aktualności
  • Edukacja
  • Eventy
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Wydarzenia

Kawa i perfumy – jak zapach zmienia smak? Zaskakujące wnioski z warsztatu!

  • 11 lutego 2025
  • Dominik Ropela

Coffeedesk

  • Jak rozpoznać dobrą matchę i na co zwracać uwagę?

    • 13 marca 2025
    Czytaj wpis
  • Let’s get dirty!

    • 29 kwietnia 2025
    Czytaj wpis
  • Japońska kultura picia herbaty

    • 28 lutego 2025
    Czytaj wpis
  • Zimowe napary

    • 27 grudnia 2024
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • temperatura parzenia kawy 1
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • 2
    Jaki automatyczny ekspres ciśnieniowy do domu wybrać?
    • 31 października 2022
  • kawiarka Bialetti Mukka 3
    Łaciata kawiarka Bialetti Mukka, czyli szybka i prosta kawa mleczna
    • 12 sierpnia 2021
  • 4
    Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!
    • 7 grudnia 2016
  • jura ekspres ciśnieniowy 5
    Ranking ekspresów ciśnieniowych do kawy na 2024 rok – które sprawdzają się najlepiej?
    • 11 grudnia 2023
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
  • Ekspresy do kawy
  • Spieniacze do mleka
  • Młynki do kawy
  • Zaparzacze do herbaty
  • Kawa
  • Kawa Lavazza
  • Butelki termiczne
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.