Produkty online
Speciality
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(20)
-
AeroPress
(11)
-
Alpro
(15)
-
Althaus
(34)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(18)
-
Asobu
(38)
-
Audun Coffee
(26)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(40)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(56)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(161)
-
Blend Tea
(59)
-
Bonanza Coffee
(8)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(2)
-
Brown House & Tea
(38)
-
Bunn
(36)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(7)
-
Caffenation
(14)
-
Cafflano
(6)
-
Casino Mocca
(7)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(52)
-
Coffeedesk
(67)
-
Coffeelab
(21)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(61)
-
Contigo
(25)
-
Craft Coffee Roasters
(10)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(9)
-
DomoBar
-
Doubleshot
(9)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(10)
-
Dworzysk
(6)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espazzola
(3)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(24)
-
Eureka
(60)
-
Father's Coffee
(11)
-
Fellow
(115)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(10)
-
Five Elephant
(8)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(12)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(16)
-
Hard Beans
(47)
-
Hario
(235)
-
HAYB
(69)
-
Heresy
(22)
-
Hi! Coffeedesk
(18)
-
Illy
(12)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(49)
-
Just T
(6)
-
Kafar
(9)
-
Kalve
(8)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(5)
-
Krups
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(48)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(8)
-
La Marzocco
(13)
-
LaCava
(75)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(36)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(30)
-
Loveramics
(296)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(10)
-
Lykke
(20)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(8)
-
Melitta
(55)
-
MiiR
(51)
-
Moccamaster
(57)
-
Monbana
(39)
-
Monin
(29)
-
Morning
(2)
-
Motta
(106)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Natumi
(15)
-
New York
(10)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(6)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(37)
-
Paper & Tea
(91)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(5)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(8)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(40)
-
Rocket Bean
(20)
-
RS5
(2)
-
Rude Health
(6)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(28)
-
Savage Coffees
(17)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(10)
-
Smeg
(8)
-
Solberg & Hansen
(56)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(31)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(94)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(85)
-
The Barn
(4)
-
The Coffee Collective
(3)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(36)
-
Toddy
(17)
-
Tregothnan
(2)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(23)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(28)
-
3fe
(10)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
- Herbata
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Promocje
(528)
Kawa najwyższej jakości - segment Speciality
Speciality
Kawa speciality to kawa najwyższej jakości. Taki tytuł dostają kawy, które podczas specjalistycznej oceny otrzymały od Q-graderów ponad 80 na 100 możliwych punktów. W ocenie brane są pod uwagę zarówno zielone jak i wypalone ziarna, szczególnie jednak zwraca się uwagę na smak i aromat zaparzonej kawy. Nad promocją tego segmentu kawy czuwa Speciality Coffee Association of Europe, którego jesteśmy dumnym członkiem!
Czytaj dalej
Pochodzenie
Speciality coffee to dbałość o produkt już od pierwszych chwil. Wszystko zaczyna się na plantacji, gdzie farmerzy dbają o odpowiednią ilość nawodnienia i zacienienia krzewów kawowca. Kawy speciality zbierane są ręcznie, a nie mechanicznie jak w przypadku komercyjnych ziaren. Dzięki temu wybierane są tylko odpowiednio dojrzałe owoce kawowca, które skrywają w sobie najlepsze zielone ziarno. Następnie owoce kawowca poddawane są obróbce, a wydobyte z nich zielone ziarno poddaje się fermentacji na sucho (natural), mokro (washed) lub hybrydzie obu metod czyli honey. Każda metoda ma wpływ na ostateczny smak kawy w filiżance i każda jest warta spróbowania. Tylko najlepsze palarnie umieszczają na opakowaniu informację o metodzie obróbki kawy, dlatego jeśli wiesz jak kawa została przygotowana możesz mieć pewność, że masz do czynienia z najlepszym produktem.
Smak
Kawa z segmentu speciality charakteryzuje się zupełnie innym smakiem niż ziarna dostępne w marketach. Specjalne metody obróbki i wypalenia sprawiają, że z ziarna wydobywamy jego naturalne smaki i aromaty. Kawa specialty musi być jasno lub średnio palona, by naturalny smak nie został zdominowany przez nuty palone. W tak wypalonej kawie można wyczuć naturalny smak czekolady, toffi i różnego rodzaju owoców. Kawy specialty to wyłącznie stuprocentowe Arabiki bez dodatku mniej bogatej w smaki Robusty. Istotny jest też czas od daty palenia, który nie powinien przekraczać 3 miesięcy.
Mistrzostwa Baristów, zarówno w Polsce jak i na świecie, rozgrywają się tylko i wyłącznie na kawach speciality, co potwierdza ich wyjątkowość. Jest to ekskluzywny produkt, który stanowi jedynie 1% całego rynku kawy. Jednak niepowtarzalny smak kawy oraz rewelacyjny stosunek ceny do jakości sprawiają, że kto raz spróbuje kawy speciality, ten nigdy nie wróci do non-speciality, czyli komercyjnych ziaren.
Kawa specialty - dla kogo?
Coffee speciality sprawdzi się zarówno w domu jak i w kawiarni. Niezależnie od tego jaką kawę lubisz najbardziej, zaparzona z ziarnek najwyższej jakości z pewnością będzie smakowała jeszcze lepiej. Kawa ziarnista speciality najczęściej palona jest z myślą o metodach przelewowych. To metody parzenia bez pomocy ekspresu ciśnieniowego, zazwyczaj oparte o filtrowanie kawy przez papierowy filtr. Taka kawa jest delikatniejsza niż espresso ale jednocześnie bogatsza w kofeinę. Kawa speciality do ekspresu przelewowego charakteryzuje się jasnym wypałem, który umożliwia na odkrycie podczas parzenia wszystkich niuansów smakowych, które ziarno ma w sobie. Jednak nie tylko w metodach przelewowych można parzyć kawę najwyższej jakości. Kawa speciality do kawiarki sprawdzi się równie dobrze! Połączenie klasycznej metody parzenia z jaśniej wypalonym ziarnem pozwoli na uzyskanie niezwykle esencjonalnej i pełnej smaku kawy.
Dobrze wiemy, że kawa to nie tylko czarny, pobudzający nas co rano płyn, ale efekt ciężkiej pracy wielu osób. Dzięki pracy farmerów, Q-graderów, roasterów i baristów możemy cieszyć się najlepszym smakiem tego wyjątkowego produktu. Bez pracy zespołowej nie byłoby to możliwe. Coffeedesk współpracuje z wieloma palarniami wypalającymi jedynie ziarna speciality, w naszym biurze pije się je na co dzień, a naszą misją jest szerzenie kultury picia kawy speciality.
Filtry
–
1 - 30 produktów z 694 dostępnych
Sortuj według:
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g
Data palenia: 14.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: Welicho, Kurume
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g
Data palenia: 14.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy.
Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce.
Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Mococa
Producent: Croce Family
Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Obróbka: Natural
Caffenation - Etiopia Guji Wosasa Filter 250g
Data palenia: 17.11.2022
Producent: Caffenation
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w belgijskiej palarni Caffenation. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Mocno owocowa - smaku wyczuwalne są nuty mango, brzoskwini i jagód z lekkim akcentem herbaty chryzantemowej.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Raro Nensebo Kebele, Uraga Woreda
Producent: Ture Waji
Odmiana: Gibirinna & Serto (74110 & 74112)
Położenie upraw: 2200 m n.p.m.
Obróbka: Natural
PARZENIE
Moccamaster:
60g kawy / 1l
mielenie: 31. klik
Jaśminowa kawa z dużą ilością czarnej herbaty i lekką morelą. Ze spadkiem temperatury staje się lżejsza, o wyczuwalnych suszonych morelach jak dobre ice tea. Przy najniższej temp. wybijają się na pierwszy plan brzoskwinie, mandarynka oraz białe kwiaty. Ciekawe jest też to, że nie ma tu wysokich kwasowości, a raczej dominuje tu herbacianość oraz brzoskwiniowa slodycz.
Aeropress:
– 19g kawy
– 240ml wody
– 29klik Comandante
– 96 stopni
Aeropress w troszkę forumowym stylu: stawiamy tłokiem do dołu, 60g preinfuzji, mieszamy przez 15 sekund, w 40 sekundzie dolewamy do 150g, w 1:30 dolewamy do końca, 2 minuty obracamy i przeciskamy przez 15 sekund dolewając bypass 13g.
Napar gęsty, o wysokim body, mocno herbaciany, o wysokim balansie czuć dużo kwiatów, bergamotkę, trawę cytrynowa, jeżyny, oraz tropikalną papaję. Kwasowośc średnia, z aspiracjami na wysoką przy spadku temperatury, podobnie jest z słodyczą, która jest typowo owocowa. Bardzo, ale to bardzo smaczny napar, przy finiszu pojawia się ciekawa nuta białej herbaty.
Bestseller
Hard Beans - Brazylia Samambaia Filter 250g
Data palenia: 06.12.2022
Producent: Hard Beans
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do herbatników, toffi, mlecznej czekolady i czerwonych jabłek.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Sul de Minas
Metoda obróbki: Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Guji Filter 250g
Data palenia: 14.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji
Farma/Producent: Kanyon Moutain Coffee Farm
Wysokość upraw: 1900 - 2050 m n.p.m.
Odmiana: Mixed Heirloom
Obróbka: Sucha (natural)
Kawy z obróbki na sucho, czyli naturalnej, charakteryzują się intensywnym, słodkim smakiem. Nie są tak lekkie i orzeźwiające jak kawy myte. Ich smak Was otuli, oblepi język i będzie towarzyszył jeszcze przez długie chwile.
Już samo otwarcie paczki przypomina rozpakowanie deserowej czekolady z wiśniami, a do tego w tle majaczy kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Nieśmiało leży też garść suszonych truskawek.
Aromaty przypominające wiśnie w deserowej czekoladzie, suszone truskawki i delikatne, winne nuty (winna temu jest obróbka ziaren na sucho) towarzyszą od samego początku. Od otwarcia paczki po ostatnie krople.
Pierwsze łyki to zdecydowanie czekoladowe nuty, przyjemnie lepkie i intensywne. Zaraz pod tym kryje się słodycz kandyzowanych wiśni i minimalna, przyjemna kwaskowatość. Całość jest bardzo pełna, przytulna, pozostająca długo na języku.
Na naszym blogu możecie przeczytać, w jakich metodach ta kawa sprawdzi się najlepiej. Podpowiemy, że nie tylko w dripie, ale i w kawiarce!
Nowość
Polecany
Bestseller
Arcaffe Roma 1kg
Producent: Arcaffe
Roma to najbardziej klasyczna mieszanka z Arcaffe. Produkowana niezmiennie od 1926 (wyłączając czas wojny). Jej nazwa to hołd dla baru Roma, który był pierwszym espresso barem w Livorno skąd pochodzi palarnia.
Roma to kawa o kompleksowym, i jednocześnie delikatnym profilu smakowym z wyraźnym tytoniowym finiszem, który zawdzięcza kawie z Indii wchodzącej w jej skład. Aromat to karmel, delikatne wypieki oraz leśne owoce - te ostatnie to zasługa ziaren z Etiopii. Delikatne body, średnia kwasowość oraz wyraźna słodycz obecne są dzięki kawom z Ameryki Pd. - głównie Brazylii.
Kawa ta świetnie sprawdzi się jako espresso - bez żadnych dodatków najlepiej pokazuje swoje oblicze i pozwala docenić obecność poszczególnych arabik wchodzących w jej skład. Każde ziarno ma tutaj swoje '5 minut', a efekt końcowy jest dowodem na kunszt twórców te mieszanki. Warto również wspomnieć, że wszystkie składniki są wypalane osobno i mieszane dopiero po zakończeniu tego procesu. Pozwala to na indywidualne dopasowanie profilów palenia dla poszczególnych ziaren i wydobycie ich charakteru w najwyższym stopniu.
Roma połączona z mlekiem da nam niezwykle delikatne, kremowe i słodkie cappuccino - orzechy brazylijskie, mleczna czekolada, owsianka - idealna kombinacja na rozpoczęcie nowego dnia.
Receptura:
Doza: 16 g
Uzysk: 32-36g
Czas ekstrakcji: 27-32 sek.
Temp: 94 C
Ziarna, które znajdują się w mieszance to:
- Gwatemala, Finca El Hato Blue
- Etiopia, Sidamo special selection
- Salwador, Finca San Luis
- Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro
- Indie, Vellakadai estate
- Brazylia - natural, Fazenda Samambaia
Są to kawy certyfikowane przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości i zapobiegającym fałszerstwom.
Więcej o tej kawie przeczytasz na naszym Blogu: https://www.coffeedesk.pl/blog/espresso-miesiaca-luty-arcaffe-roma/
Hard Beans - Brazylia Samambaia Espresso - Kawa ziarnista 250g
Data palenia: 21.09.2022
Producent: Hard Beans
Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.
W filiżance można oczekiwać nut nugatu, orzechów oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Sul de Minas
Metoda obróbki: Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Audun Coffee - Honduras Intibuca 250g
Data palenia: 22.01.2023
Producent: Audun Coffee
Oto nowe espresso miesiąca! Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Hondurasu, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się słodyczą brązowego, ciemnej czekolady i jagód.
Kraj pochodzenia ziarna: Honduras
Region: Intbuca, Santa Barbara
Wysokość: 1600 - 2000 m n.p.m.
Odmiana: Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Hard Beans x Coffeedesk - Brazylia Campo das Vertentes Espresso 250g
Data palenia: 05.12.2022
Producent: Hard Beans
Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk.
Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Odmiana: Catuai, Mundo Novo, Acaia, Yellow Catuai
Wysokość uprawy: 900 - 1300 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Hard Beans - Brazylia Samambaia Espresso 1kg
Data palenia: 05.12.2022
Producent: Hard Beans
Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.
W filiżance można oczekiwać nut czerwonych jabłek, orzechowych ciastek i krówek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Metoda obróbki: Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Hard Beans - Gorilla Blend Peru + Gwatemala Espresso 250g
Data palenia: 07.12.2022
Producent: Hard Beans
Gorilla Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Składają się na nią ziarna z Peru i Gwatemali. Kawa o złożonym smaku przypominającym orzechy włoskie, żółte owoce oraz pomarańcze.
Kraj pochodzenia ziaren: Peru 75% / Gwatemala 25%
Region: Jaen, Cajamarca / Santa Barbara
Obróbka: Washed
Wysokość uprawy: 1600 - 2000 m n.p.m. / 1900 m n.p.m.
Odmiana: Bourbon, Typica / Caturra
Nowość
Illy Classico - Filter Roast - Kawa mielona
Data palenia: 19.05.2021
Producent: Illy
Illy Classico Filter to włoska kawa mielona o ciemnym profilu palenia. To 100% Arabika o przyjemnej słodyczy z łagodnymi nutami karmelu, kwiatu pomarańczy i jaśminu.
Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do ekspresów przelewowych. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.
Johan & Nyström - Kenia Kiringa AA Washed Filter 250g
Data palenia: 07.12.2022
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance pojawiają się nuty jeżyn, brązowego cukru i czerwonych porzeczek. Świeża, owocowa i słodka.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Kirinyaga
Producent: Long Miles Coffee
Stacja obróbki: Njowa
Wysokość upraw: 1600 m n.p.m.
Odmiana: SL28, SL34
Obróbka: Washed