Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
  • Kawa
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Specialty Made in China, my friend!

  • 4 lutego 2020
  • 4 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
27
Shares
27
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Speciality
  • >
  • Przelew Miesiąca – luty: Specialty Made in China, my friend!

Zerknijcie do swoich szafek i zobaczcie, ile macie kawowych sprzętów oraz akcesoriów z napisem “made in China”. Myślę, że całkiem sporo i sprawują się nieźle. To co powiecie, żeby do zestawu dorzucić kawę z Chin? “Good price my friend, special for you, my friend!”

Speciality prosto z Chin

Chiny to nie jest małe państwo. Potężne połacie ziemi i warunki niemal każde, jakie sobie zażyczycie – pustynie, góry, śnieg, niziny, wyżyny, powietrze ostre i suche, albo parne, oblepiające wszystko… Więc kwestią czasu było znalezienie odpowiednich warunków do uprawy kawy i zwęszenia w tym dobrego biznesu.

Kiedy w 2016 roku miałem możliwość odwiedzić laboratoria jednej z dużych, włoskich palarni, dowiedziałem się, że ich coffee hunterzy już są w trakcie obserwacji kilkunastu plantacji kawy w Chinach. Kwestią kilku lat (wówczas) było rozpoczęcie wprowadzania ziaren z tego azjatyckiego kraju jako składnika blendu. Wprost mi wtedy powiedziano, że Chiny mają wielki potencjał kawowy i że za pięć – siedem lat będzie głośno o kawach z tego regionu świata.

Minęły cztery lata od tamtego momentu, a ja trzymam w dłoniach paczkę ziaren speciality – Chiny Li Jiangrong, z regionu Paliang, Yunnan. Odmiana Catimor P3 i P4, zbierana na wysokości 1600 m n.p.m., obrabiana na mokro, do tego wypalana w polskiej palarni, w Warszawskiej La Cavie.

Plantacja jest prowadzona przez ojca i syna (rodzinę JiaingRong) od ponad 20 lat. Na farmie znajduje się stacja myjąca, z której korzystają również inni, lokalni plantatorzy. Dopiero od niedawna rodzina zaczęła stawiać na wysoką jakość kawy, w Chinach wciąż jest to nowość. Jednak efekty są przyjemnie zaskakujące. Przynosi to także wiele korzyści dla lokalnej społeczności, bo państwo JiaingRong znacznie przyczynili się do rozwoju okolicy. Zbudowali szkoły dla dzieci i kościół, a także wspierają lokalną służbę zdrowia.

Kawa została poddana obróbce na mokro, jednak różni się ona nieco od klasycznej metody washed znanej z innych krajów. Tu, po ściągnięciu miąższu, wiśnie fermentują na sucho przez dobę, a następnie kawa jest myta i suszona na patio przez szesnaście dni.

Co tam słychać w smaku?

Naprawdę z dużą ciekawością otworzyłem paczkę kawy z Chin. W zapachu słodko, wyraźnie. Głównie nuty czekolady, śliwek w czekoladzie i rodzynek. Ziarna spore, równe. Po zmieleniu pojawia się słodka wiśnia i coś pomiędzy karmelem a syropem klonowym.

Na pierwszy rzut cupping. Tu kawa raczej była wstydliwa. Słodka czekolada, odrobina wiśniowej kwaskowatości, pełna, treściwa. Jakbym miał celować na ślepo, skojarzenia powędrowałyby w stronę Gwatemali bądź Brazylii.

Następnie V60. Tu chińska kawa najbardziej mi się spodobała. Pojawiła się przyjemna świeżość wiśni, połączona ze słodkimi rodzynkami, dojrzałymi, czerwonymi owocami i czekoladą. Nie było żadnej dominacji którejś konkretnej nuty, czy bardzo mocnej kwaskowatości bądź bardzo przytłaczającej słodyczy. Tu zdecydowanie pasuje określenie zbalansowana i pełna w smaku. Użyłem 20g kawy i 340g wody. Czas parzenia 2:45.

Sprawdziłem ją również w AeroPressie, stosując przepis Mistrzyni Świata z 2019 roku, czyli duża doza kawy (30g), zalanej 100g wody, przeciśnięcie po minucie i dolanie 120g gorącej wody (tzw. bypass). Było słodko, czekoladowo, ale zabrakło tego przyjemnego, owocowego sznytu, przełamującego czekoladowo-melasową słodycz.

Po tych obserwacjach zdecydowanie skłaniam się do parzenia tej kawy w metodach przelewowych i nie przesadzaniem ze zbytnim forsowaniem dozy. Klasyczne 60g/litr jest tu dobrym punktem wyjścia i nie za długi czas parzenia.

Szczurze mówiąc, jest ciekawie

W Chinach rozpoczął się Nowy Rok. Konkretnie rok Metalicznego Szczura. Wedle kalendarza chińskiego, rok szczura rozpoczyna kolejny, dwunastoletni cykl kalendarzowy, reprezentowany przez inne zwierzę co roku. Legenda głosi, że Nefrytowy Cesarz – najważniejszy spośród chińskich bóstw, pewnego razu chciał zobaczyć najciekawsze, ziemskie zwierzęta i kazał im przyjść do niego. Szczur, dzięki swojemu sprytowi – jechał na plecach bawoła, by tuż przed metą zeskoczyć i dobiec jako pierwszy – dotarł przed oblicze cesarza najszybciej.

Szczur w chińskiej symbolice oznacza witalność i jako że jest to pierwsze zwierzę z dwunastu w cyklu, wiąże się ten rok z odnowieniem. Chińczycy wierzą, że lata szczurów są dobrym czasem na rozpoczynanie nowych biznesów.

Te chińskie znaki na paczce La Cavy są właśnie związane z nowym rokiem kalendarza chińskiego. To daje dodatkowego, ciekawego smaczku tej oryginalnej kawie miesiąca. Warto jej spróbować, by poszerzyć swoje kawowe horyzonty!

Zamów Teraz!

Total
27
Shares
Share 27
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • chińska kawa
  • drip
  • kawa miesiąca
  • kawa z chin
  • la cava
  • polska palarnia
  • promocja
  • przelew miesiąca
  • przepis
  • v60
  • warszawa
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Fellow Stagg EKG - Czajnik Elektryczny - Czarny Mat

  • Cena: 738.98 zł
Czytaj wpis

AeroPress

  • Cena: 99.00 zł
Czytaj wpis

Hario Metal Drip Scale - Waga do metod alternatywnych

  • Cena: 438.98 zł
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 6 filiżanek

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

Fellow Stagg Kettle - Czajnik - Miedziany

  • Cena: 599.00 zł
Czytaj wpis

Hario Insulated Stainless Steel Server V60-02 Czarny - 600ml

  • Cena: 189.00 zł
Czytaj wpis

Kruve - EQ Glass - Zestaw dwóch szklanek - Excite & Inspire

  • Cena: 240.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.