Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
przelew miesiąca Kalve
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – październik: Kalve Gwatemala La Bolsa. Kawa czy herbata?

  • 3 października 2020
  • 2 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Przelew Miesiąca – październik: Kalve Gwatemala La Bolsa. Kawa czy herbata?

Łotewska palarnia kawy Kalve na październikowy Przelew Miesiąca przygotowała coś bardzo przyjemnego. Gwatemala Huehuetenango La Bolsa smakuje tak dobrze, że zachwyci zarówno fanów dobrej kawy, jak i… herbaty!

Komu puszeczkę?

Palarnia kawy Kalve już gościła na coffeedeskowym blogu, niedługo po tym, jak trafiła na półki sklepu. Wówczas byłem zauroczony, między innymi, opakowaniami i ich kolorami. Nic w tej kwestii się nie zmieniło. Kalve trzyma się swojego pomysłu na paczki, a właściwie puszki z kawą z pięknymi, pastelowymi, wzorzystymi kolorami. Co ważne, takie opakowanie można poddać recyklingowi, albo bez problemu wykorzystać w innym celu, choćby do przechowywania drobiazgów kuchennych czy łazienkowych.

przelew z Gwatemali od palarni Kalve

Nim jednak dojdzie do recyklingu, warto skupić się na tym, co znajdziemy w środku. Specjalnie dla Coffeedesk ryska palarnia przygotowała kawę z Gwatemali, z najzabawniejszego regionu na świecie – Huehuetenango. Kawa pochodzi z farmy La Bolsa należącej do Jorge Videsa.

Etykieta jest bardzo szczegółowa. Oprócz kraju, regionu, nazwy farmy i producenta, znajdziemy także krótką historię producenta, farmy oraz opis obróbki ziaren. Tu mamy do czynienia z kawą z obróbki na mokro, gdzie na początku wiśnie są fermentowane przez 18-24 godziny, a następnie płukane i suszone. W połączeniu z glebą wapienną występującą w tamtym regionie, w filiżance powinniśmy znaleźć lepkie, syropowate body oraz przyjemną kwasowość.

Dla fanów kawy i herbaty

Według informacji na puszce, zaparzona kawa powinna charakteryzować się nutami brzoskwiń, pomarańczy i mlecznej herbaty oolong. Przyznam, zaintrygował mnie ten opis i szybko przystąpiłem do parzenia.

nuty smakowe kawy od Kalve to pomarańcze, oolong, brzoskwinie

Podczas mielenia ziaren poczułem bardzo intensywny zapach kojarzący mi się ze skondensowanym, niesłodzonym mlekiem. Jest dobrze.

Dripper V60, Chemex, AeroPress

Następnie zmielona kawa trafiła do dripa V60. Tu, bez zbędnych kombinacji, używając proporcji 1:17 i czasu parzenia 3:00, w tym 30 sekund preinfuzji. Woda filtrowana, 94 stopnie C. Przy parzeniu unosił się zapach herbaty i mlecznego kremu brzoskwiniowego. Smak bardzo przypadł mi do gustu. Przede wszystkim słodycz brzoskwiń oraz kwaskowata słodycz dojrzałych pomarańczy. Zaraz potem pojawiał się ciekawy posmak herbaty z mlekiem niesłodzonym, skondensowanym, dając kremową teksturę i bardzo dużą gładkość. Przyznam, że byłem zauroczony – balansem, czystością i krągłością kawy, bez poczucia przytłoczenia słodyczą.

Przyznam, że byłem zauroczony – balansem, czystością i krągłością kawy, bez poczucia przytłoczenia słodyczą.

W Chemeksie kawa miała więcej nut brzoskwiniowych i pomarańczowych, straciła odrobinę na tej mlecznej charakterystyce. Natomiast AeroPress podkreślił kwaskowatość oraz body.

przelew października od Kalve i kolorowe filiżanki Loveramics

Już od dawna kawa nie skończyła mi się tak szybko jak Kalve La Bolsa. Bardzo ciekawe doznania, nawet dla osób, które uważają, że Gwatemala raczej nie słynie z wybitnych i interesujących kaw!

Zamów Teraz!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • chemex
  • drip
  • gwatemala
  • huehuetenango
  • kalve
  • kawa miesiąca
  • łotwa
  • promocja
  • przelew
  • przelew miesiąca
  • przepis
  • ryga
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Fellow Stagg EKG - Czajnik Elektryczny - Biały Mat

  • Cena: 699.00 zł
Czytaj wpis

Hario szklany Drip V60-01 - Biały

  • Cena: 75.00 zł
Czytaj wpis

Kruve - EQ Glass - Zestaw dwóch szklanek - Excite & Inspire

  • Cena: 239.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Wenge

  • Cena: 1099.00 zł
Czytaj wpis

Hario Insulated Stainless Steel Server V60-02 - Biały - 600ml

  • Cena: 169.00 zł
Czytaj wpis

Hario Woodneck Drip Pot Olive Wood 3 Cup - 480ml

  • Cena: 259.00 zł
Czytaj wpis

Hario Coffee Server 600ml - Olive Wood - New

  • Cena: 269.00 zł
Czytaj wpis

Timemore - Chestnut Grinder Black Transparent - Młynek ręczny

  • Cena: 609.00 zł
Czytaj wpis

Hario V60 Ceramic Mug Cup - Kubek 300ml

  • Cena: 55.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności