Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
kawiarka Bialetti tiramisu w szklance
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Przepis na tiramisu – jeden z naszych ulubionych kawowych deserów!

  • 10 kwietnia 2020
  • 3 min. czytania
  • Anna Rumanek
Total
14
Shares
12
0
2
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kawowe przepisy
  • >
  • Przepis na tiramisu – jeden z naszych ulubionych kawowych deserów!

Jak szybko i w pysznym stylu poprawić sobie nastrój? To proste. Wykorzystać prosty przepis na włoskie tiramisu, a samo ciasto popić aromatycznym espresso. Ten kawowy deser zapewnia porządny zastrzyk pozytywnej energii i doskonale pobudza. W końcu nie bez powodu „tira mi sù” znaczy „popraw mi humor” (dosłownie „podnieś mnie”).

Klasyczne tiramisu kawowe

Tiramisu to wyjątkowo prosty deser składający się z podłużnych biszkoptów, mocnej kawy oraz gęstego, aksamitnego kremu na bazie żółtek i serka mascarpone. I chociaż nie zawiera wielu składników, a przygotowanie ogranicza się do kilku kroków, doczekał się już wielu odmian, które mniej lub bardziej się od siebie różnią. Jednak ja pokażę Wam przepis na to, jak przygotować oryginalny deser tiramisu, niczym od włoskiej mammy, ale w wygodnej formie, podany w pucharkach lub szklaneczkach. W takiej wersji deser tiramisu nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze cieszy oko.

tiramisu w szklance nowoczesny sposób podania

Jaka kawa do tiramisu sprawdzi się najlepiej?

Podstawą przepisu na tiramisu jest kawa, której smak jest zdecydowanie dominujący i nadaje całości charakteru. Dlatego ważne jest, aby była ona dobrej jakości, świeżo palona i odpowiednio mielona. Do nasączania biszkoptów używamy espresso z ekspresu ciśnieniowego lub mocnej kawy z włoskiej kawiarki. Oba sposoby gwarantują idealnie głęboki napar, a tym samym intensywnie kawowy, stawiający na nogi deser tiramisu w szklance.

Deser czy śniadanie?

Delikatne, rozpływające się w ustach tiramisu obficie oprószone kakao lub wiórkami gorzkiej czekolady, podane w towarzystwie małej czarnej będzie doskonałym uwieńczeniem niejednej wyjątkowej okazji. Ale z uwagi na to, że przygotowuje się je ekspresowo, możecie również, tak jak Włosi, raczyć się nim na drugie śniadanie, zwłaszcza w cieplejsze dni. Byle nie za często i warto wtedy rozważyć dodatek wina. 😉 Tak czy inaczej koniecznie spróbujcie przygotować tiramisu!

przepis na tiramisu z kawą

Tiramisu – prosty przepis

Składniki (2 porcje):

  • 6–9 podłużnych biszkoptów,
  • 100 ml zimnego espresso lub zimnej, mocnej kawy z kawiarki,
  • 20 ml wina marsala (opcjonalnie),
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 świeże żółtka,
  • 2–3 łyżki drobnego cukru,
  • gorzkie kakao lub starta gorzka czekolada do oprószenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Za pomocą miksera utrzeć żółtka (całe jajka wcześniej sparzyć) z cukrem na jasną, puszystą masę (zajmuje to kilka minut).
  2. Cały czas miksując, w kilku partiach dodać serek mascarpone.
  3. Biszkopty przełamać na pół, tak żeby mieściły się w pucharkach/szklankach, maczać w kawie (opcjonalnie z winem marsala) i układać w naczyniu (u mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki, ale w szerszych zmieszczą się 3). Na biszkopty nałożyć porcję kremu.
  4. Przełożyć kolejną warstwą namoczonych w kawie biszkoptów oraz kremu.
  5. Zakończyć ostatnią warstwą i odstawić do lodówki, aby deser dobrze się schłodził.
  6. Mocno schłodzony deser tiramisu przed podaniem oprószyć gorzkim kakao lub wiórkami gorzkiej czekolady.

Gwarantuję, że kremowe tiramisu skradnie Wasze serce i często będziecie do niego wracać. Śmiało, częstujcie się przepisem i dzielcie z innymi słodkimi kawoszami.

tiramisu kawiarka Bialetti

Total
14
Shares
Share 12
Tweet 0
Pin it 2
Anna Rumanek
Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.me. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Powiązane tematy
  • bialetti
  • deser kawowy
  • espresso
  • kawa
  • kawiarka
  • przepis
  • przepis na tiramisu
  • tiramisu
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Melitta Barista CI Touch Srebrny - Ekspres ciśnieniowy

  • Cena: 3199.00 zł
Czytaj wpis

Fellow Big Jo' Mug - Kubek biały 350 ml

  • Cena: 165.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Kitty 6tz

  • Cena: 159.00 zł
Czytaj wpis

La Marzocco Linea Mini - Niebieski

  • Cena: 19999.00 zł
Czytaj wpis

ENDE - Filiżanka 100ml ze spodkiem - Espresso Wire z różowej porcelany

  • Cena: 135.00 zł
Czytaj wpis

Bialetti Mukka - Kawiarka do Cappuccino

  • Cena: 349.00 zł
Może Cię zainteresować
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności