Immersja i perkolacja brzmią jak pojęcia ze sprawdzianu z chemii, ale w kawowym słowniku można przełożyć je na dużo prostszy język – to zanurzanie i przepływanie. Oznaczają dwa główne sposoby ekstrakcji kawy, czyli wydobywania z ziaren tego, co najlepsze do wody (można by powiedzieć “parzenia”, ale celowo się od tego wstrzymuję, bo ekstrakcja może też przebiegać na zimno). Immersja to zanurzenie zmielonej kawy w wodzie, a perkolacja to stworzenie warunków, w których woda przepływa przez kawę. W niniejszym artykule przygotowaliśmy dla Was zestawienie metod zanurzających i przepływowych.
Metody zanurzające (immersja)
Zalewajka – większości z nas pewnie kojarzy się dość negatywnie jako ulubiona metoda parzenia kawy naszych babć i cioć, najlepiej w filiżance z koszyczkiem. Ale to też najprostszy i najlepszy sposób na ocenę jakości i smaku kawy. Ta metoda występuje też pod fachową nazwą cupping i służy do poznania smaku kawy – pokazuje charakterystykę ziarna w najpełniejszy i najwierniejszy sposób, nic się nie ukryje. Nie ma tu żadnej filozofii, dodatkowych sprzętów (wystarczy młynek i czarka), tylko kawa i woda.
French press – uniwersalny przyrząd, w którym można zaparzyć kawę i herbatę, a także na przykład spienić mleko. Znany i kochany od lat, prosty w obsłudze i czyszczeniu. Pozwala przygotować słodką, delikatną kawę bez konieczności użycia dodatkowych filtrów czy specjalnego czajnika. To nieco bardziej praktyczna wersja zalewajki. Bez fusów w filiżance.
O tym, jak parzyć kawę w french pressie pisaliśmy między innymi tu.
Cold brew – nie mamy tu do czynienia z parzeniem, ale z maceracją. To takie “parzenie” na zimno. Proces zachodzi przy niskiej temperaturze i trwa dużo dłużej. Żeby stworzyć tę kawę w domu wystarczy słoik (lub inne naczynie), młynek oraz dobra kawa. Jeśli ma być czyściej i bardziej pro, butelka z filtrem. Po maceracji przyda się metalowy lub papierowy filtr, prosty dripper lub inne urządzenie służące do przefiltrowania kawy. Tędy po przepis na domowe cold brew.
Metody przepływowe (perkolacja)
Ekspres przelewowy – praktyczny, prosty w użyciu i pozwalający na zaparzenie kilku litrów kawy na raz. Dobra kawa z przelewu smakuje jak w kawiarni, a nie wymaga dużego doświadczenia.
Drip – występuje w różnych kształtach oraz rozmiarach. To najpopularniejsza alternatywna metoda parzenia. Pozwala na pełną kontrolę parametrów parzenia i dopasowanie smaku kawy do własnych upodobań. Wymaga to dodatkowych akcesoriów takich jak waga, termometr czy czajnik z charakterystyczną wylewką. Najpopularniejszym dripperem jest japońskie Hario V60, od którego wielu miłośników kawy specialty zaczyna swoją przygodę. Nasze kultowe przepisy na kawę z V60 znajdziecie tu.
Gabi Master A – zaparzacz do kawy przypominający dripper o trochę bardziej złożonej konstrukcji. Składa się z 16 otworów, dzięki czemu kawa podczas procesu zaparzania zalewana jest równomiernie, co nadaje jej wyjątkowego smaku i charakteru. Cały zaparzacz to 4 elementy: zbiornik na wodę, prysznic, dripper oraz podstawka. Więcej info o tym urządzeniu i nasze ulubione przepisy w tym artykule.
Chemex – na pierwszy rzut oka to drip ze zintegrowaną karafką. Charakteryzuje go ikoniczny kształt (jest eksponatem w nowojorskim MOMA) a także rodzaj papierowego filtra, który jest gruby i wielowarstwowy, co przekłada się na charakterystykę naparu, który jest czysty i delikatny. Po przepisy na kawę z chemexa i dawkę historii zapraszamy tutaj.
Kawiarka – włoski, domowy sposób na kawę przypominającą espresso. To jedna z najpopularniejszych metod parzenia kawy na świecie, która niedawno obchodziła swoje 90. urodziny. Napar z kawiarki jest gęsty i intensywny, możemy na jego bazie przygotować domową kawę mleczną. Aby wydobyć z tej metody maksimum smaku, należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji wody i kawy, a także znaleźć właściwy stopień zmielenia: drobniej niż do metod przelewowych, ale grubiej niż w ekspresie ciśnieniowym.W tym artykule zebraliśmy wiedzę na temat parzenia kawy w kawiarce.
Ekspres ciśnieniowy – espresso również opiera się na przepływie! Ale oferuje inne doznania niż opisane wyżej metody. Ekspres manualny jest dobrym pomysłem dla miłośników kawy, którzy czerpią radość także z nauki procesu parzenia, a nie tylko konsumpcji. Dla zabieganych dobrym pomysłem jest ekspres automatyczny.
Żeby nie było tak łatwo, nie wszystkie metody da się zamknąć w klasycznym podziale, mamy też metody mieszane, które czerpią to, co najlepsze z obu metod, ale znalezienie optymalnej receptury wymaga nieco więcej czasu, ponieważ trzeba kontrolować więcej zmiennych.
Aeropress – łatwy w użyciu i niezawodny. Napar przypomina kawę przelewową, choć jest nieco bardziej mętny. Aeropress to świetny kompan podróżników – można go zmieścić w plecaku i zaparzyć kawę dosłownie wszędzie. Aeropress ma teraz kilka modeli, tutaj opisaliśmy czym się różnią i który jest dla kogo.
Clever dripper – to coś pomiędzy zalewajką a klasycznym dripem. Pozwala na zabawę z parametrami parzenia w celu wydobycia optymalnego smaku kawy Ponadto, nie wymaga wagi ani specjalnego czajnika, aby zacząć z nim przygodę. O tym, czym Clever się różni od klaszycznego drippera i jak go poprawnie używać piszemy w tym artykule.
Syfon – najbardziej efektowny ze sposobów przygotowania kawy, choć wymagający dużego doświadczenia i pełnej kontroli procesu parzenia. W smaku przypomina kawę przelewową. W wyglądzie – sprzęt z sali chemii z liceum.
Zaczęliśmy chemią i kończymy chemią, ale dobra wiadomość jest taka, że możecie iść na wagary i zrobić sobie kawkę używając ulubionej metody.