Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
jak wybrać kawę
  • Kawa
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowa Lista Przebojów 2016

  • 18 grudnia 2016
  • 5 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
0
Shares
0
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Palarnie
  • >
  • Kawowa Lista Przebojów 2016

Rok 2016 już powoli zbliża się ku końcowi. Rok bardzo kawowy, dodajmy. Pora zatem na kawowe podsumowanie tego, co najsmaczniejsze i najlepsze. Taka Kawowa Lista Przebojów 2016.

Espresso

Tu odnajdą się fani intensywnych, skondensowanych doznań z maszyn ciśnieniowych oraz kawiarek. Albo jeśli macie pośród swoich znajomych lub najbliższych takich właśnie Kawoszy, a wciąż nie macie pomysłu na żaden prezent… Dobra kawa to ZAWSZE dobry prezent.

Kofi Brand, Kofi Brasil. Prosto z Polski, ze stolicy. Pyszna, klasyczna Brazylia, która nigdy nie rozczaruje, zarówno w formie czystego, gęstego, zbalansowanego, czekoladowego espresso, jak i w połączeniu z mlekiem. Solidna kawa, taka bezpieczna przystań, do której chce się wracać po różnych, egzotycznych eskapadach.

Dla kogo? Dla fanów klasycznego espresso, balansu, pełnego body i słodyczy. Dla tych, którzy nie lubią ryzyka i eksperymentów smakowych.

espresso miesiąca kofi brand
Kofi Brand, Kofi Brasil

Johan & Nystrom, Espresso Bella. To także bardzo klasyczna propozycja, tym razem z innej stolicy – Sztokholmu. Espresso Bella to mieszanka czterech arabik, wypalanych nieco ciemniej, aby kawa zyskała na intensywności. W sam raz jako okres przejściowy między klasycznymi, bardzo ciemnymi i ostrymi w smaku mieszankami z wielu włoskich palarni, a kawami wyższej jakości.

Bez kwasowości, bez zaskoczeń, intensywna, doskonale pasująca do mleka.

Dla kogo? Ponownie jest to propozycja dla fanów klasycznego espresso italiano. Bella Espresso to przede wszystkim dużo gorzkiej czekolady, przyprawy, pełne body i długi posmak.

kawa w kawiarni
Baristka przy pracy /fot. Jakub Jakubicki

Arcaffe Mokacrema. Tym razem, wyjątkowo, wybierzemy się do Włoch. Ale nie po bardzo ciemne, gorzkie, spalone mieszanki wypełnione robustą, a po coś bardziej subtelnego. Mieszanka Arcaffe Mokacrema to kilka arabik z Ameryki Południowej i Afryki, co w filiżance daje delikatne nuty miodu, słodów, kwiatów oraz cytrusów. W sam raz na poranne odświeżenie i pobudzenie oraz dobry wstęp do zgłębiania potężnej palety nut smakowych, które może w sobie chować kawa.

Dla kogo? Dla tych, co poszukują czegoś lżejszego i rześkiego w espresso. Kiedy ma się już dość czekolady (ile jej można zjeść w święta, hm?) i warto byłoby pójść coś w bardziej delikatnego i subtelnego.

arcaffe coffeedesk

Johan & Nystrom, Espresso 5 Estate Organic. Interesująca, owocowa, słodka półka. Ta mieszanka do espresso to zbiór pięciu arabik, zawsze pozyskiwanych bezpośrednio od rolników, z pominięciem jakichkolwiek pośredników. Dobór surowca zawsze jest tak ustawiany, by w filiżance zagościło espresso słodkie, przypominające dżem lub kandyzowane owoce, o dobrym balansie i intensywnym zapachu.

No i liczy się fakt, że wszystkie kawy pochodzą z upraw naturalnych, bezpośrednio od rolników, co przekłada się na ich lepszy byt i jeszcze lepsze kawy w następnych sezonach.

Dla kogo? Kawa ta zadowoli tych, co szukają bardzo słodkiego espresso, z wyraźnymi nutami kandyzowanych owoców (a więc słodkich, z niewielką dozą kwaskowatości). Dla tych, co chcą poćwiczyć swój język na kawie i znaleźć z nią… wspólny język.

johan & nystrom espresso

Alternatywy

Czym byłby świat kawy bez alternatywy dla espresso? Oj, ubogi, bardzo ubogi… Na szczęście alternatywne metody parzenia kawy doskonale odnalazły się nie tylko w dobrych kawiarniach, ale i pod domowymi strzechami.

Wszystko dlatego, że kawa parzona w ten sposób jest zawsze bardzo subtelna, pachnąca, a jej smak może rozpościerać się od nut orzechowych i czekoladowych, po intensywnie owocowe, niczym malina czy czarna porzeczka!

Audun Coffee, Brazylia Rainha. Ponownie zaczynamy od Brazylii z Polski, choć tym razem, do metod alternatywnych i nie z Warszawy, a z Bydgoszczy, od Norwega, Auduna Sorbottena, Mistrza Świata Roasterów 2015 (czyli mistrz palenia kawy). Jego Brazylia Rainha (dostępna także w wersji do espresso) to kawa, która w sobie łączy słodycz czekolady, nuty orzechowe, delikatne nuty owoców oraz niską kwaskowatość.

Dla kogo? Ta kawa przypadnie do gustu tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z alternatywami i kawami wysokiej jakości. Na pewno nikt przy tej kawie nie zrazi się do tego typu metod i smaków, które są delikatne, ale stonowane i nieekstrawaganckie.

audun coffee

Johan & Nystrom, Brazylia Fortaleza. Pachnąca, słodka Brazylia z obróbki na sucho, co jeszcze bardziej potęguje słodkie odczucia. Czekolada, karmel, wanilia w metodzie przelewowej? Proszę bardzo!

Dla kogo? Dla szukających spokoju i odprężenia w kawie, która będzie doskonale towarzyszyła i uzupełniała luźne popołudnie przy książce, tworząc idealne tło.

johan & nystrom

Johan & Nystrom, Etiopia Welena. Słyszałem o niej ostatnio taką opinię – Weleny nie da się spieprzyć! – i coś w tym jest. Etiopia Welena z obróbki na mokro to przedstawicielka alternatywnej klasyki, czyli odnajdą się tutaj smaki bardzo charakterystyczne, nie do pomylenia z innymi kawami wysokiej jakości, które stały się wręcz kanonem kaw specialty. Mowa tu o przyjemnym zapachu cytrusów i bergamotki, słodkim, lekkim smaku, z niskim body i herbacianym posmakiem. Naprawdę ludzie uwielbiają tę kawę!

Dla kogo? Dla każdego, kto pije kawy z metod alternatywnych. Tego smaku nie można po prostu pominąć na swojej kawowej drodze, nie zależnie na którym kilometrze tej trasy się już jest. Klasyczna alternatywa!

najlepsza kawa
Etiopia Welena, Johan & Nystrom

CoffeeLab, Dobry Przelew. Znów wracamy do Polski, po coś rzadko spotykanego – mieszankę do metod alternatywnych. Jednak przy tych metodach parzenia kawy występują przede wszystkim, jako tzw. single, czyli ziarna pochodzą tylko z jednego regionu świata, a czasami wręcz z tej samej farmy. A tu proszę, mieszanka, Etiopii i Kenii, po to, by uzyskać mnóstwo owocowej słodyczy, w której znajdą się zarówno nuty cytrusów i kwiatów, jak i malin czy porzeczek.

Dla kogo? Dla tych, co przekonali się, że kawa wcale nie musi być ciężka i czekoladowa. Dla tych, co poszukują lekkich, owocowych, słodkich nut. Doskonale sprawdzi się, na przykład, w ekspresie przelewowym.

coffeelab
Dobry Przelew jest dobry!

Johan & Nystrom, Etiopia Guji. Tak, ponownie Johan & Nystrom ze Szwecji i ponownie Etiopia, ale nieco inna, bo z innego regionu i przede wszystkim, z obróbki na sucho (tzw. natural). Co to oznacza dla smaku? Dużo cięższe, pełniejsze body o czekoladowym posmaku i przede wszystkim nuty przypominające jagody i suszone owoce. Bardzo, bardzo dużo słodyczy.

Dla kogo? Dla spragnionych ciepłych doznań. Kawa otula, jest pełna, sycąca, pachąca, bardzo charakterystyczna, słodka.

johan & nystrom coffeedesk
Etiopia Guji od Johana & Nystroma

To co za rok?

No właśnie, sam jestem ciekaw! Kawa to produkt rolniczy, sezonowy, coś, co przynosi za każdym razem inne efekty, co jest piękne! Choć czasami z rozrzewnieniem wraca się myślami do niektórych ziaren, które już się nie powtórzą… Ot, taki melancholijny akcent na koniec kawowego roku.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • 2016
  • aeropress
  • alternatywy
  • audun
  • chemex
  • coffeelab
  • drip
  • ekspres ciśnieniowy
  • ekspres przelewowy
  • espresso
  • johan nystrom
  • kawa
  • kawa na prezent
  • kawiarka
  • kofi brand
  • najlepsza kawa
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario metalowy Drip V60-02 stalowy z silikonową podstawką

  • Cena: 149.00 zł
Czytaj wpis

Chemex Glass Mug - Kubek 300 ml

  • Cena: 85.00 zł
Czytaj wpis

Zestaw Hario Dripper V60-02 + Czajnik + Filtry

  • Cena: 275.00 zł
Może Cię zainteresować
Hi!Coffeedesk subskrypcja
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Speciality
  • Ziarna

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?

  • 25 stycznia 2021
  • Marta Tuszyńska
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności