Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Kawa e kubku Ende na kolanach
  • Bariści
  • Kawa
  • Kawiarniany biznes
  • Lifestyle

Kawowe rytuały baristów i roasterów podczas kwarantanny

  • 20 kwietnia 2020
  • 6 min. czytania
  • Aga Bukowska
Total
10
Shares
10
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Bariści
  • >
  • Kawowe rytuały baristów i roasterów podczas kwarantanny

Czego Wam najbardziej brakuje podczas zamknięcia w domu? Nam zdecydowanie przesiadywania w naszych ulubionych kawiarniach i pogawędek z baristami. Dla zapicia smutków (czarną kawą oczywiście) zebraliśmy dla Was rytuały baristów i roasterów z różnych polskich kawiarni i palarni.

Leszek Jędrasik (2. v-ce Mistrz Polski Brewers) i Basia Szparagowska – Black & White Coffee

Od kilku lat prowadzimy małą kawiarnię, która daje nam wiele radości. Zawsze robiliśmy dużo kaw i dużo różnych wypieków. Było nam bardzo trudno podjąć decyzję o czasowym zamknięciu kawiarni, ale wiedzieliśmy, że będzie to najlepsze, co możemy zrobić w danym momencie. Przez kilka pierwszych dni odpoczywaliśmy, założyliśmy Netflix (nigdy nie mieliśmy na to czasu!), a nasze koty oszalały, że spędzamy tak dużo czasu w domu. Normalnie w domu pijemy kawę z automatycznego przelewu, a mielimy ją w młynku Wilfa. Tęsknota za kawiarnią była coraz większa, więc zorganizowaliśmy sobie w domu naszą małą kawiarnię. Nasz codzienny poranny rytuał to mielenie kawy na Comandante i parzenie w dripie V60 zalewanym czajnikiem Fellow. Ale do kawy przyda się coś słodkiego. Basia zaczęła więc tworzyć proste przepisy na ciasta, ciasteczka i różne rzeczy i wrzucać je na naszego Instagrama. Tak żeby inni mogli zobaczyć, że pieczenie jest proste, i przenieść sobie kawałek naszej kawiarni do domu. A jakie kawy pijamy na co dzień? Bardzo lubimy: kawy z Krakowskiego CRS, a zwłaszcza ich ostatnią Gwatemalę, która smakuje jak słodkie czekoladki. Uwielbiamy też kawy z Hard Beans i naszym faworytem jest ich Tanzania Figaro z nutami cytrusów i krówkowym zakończeniem. Good Coffee i ich Etiopia Chechelectu z nutami kwiatów i owoców egzotycznych. W naszej kawiarni zawsze goszczą kawy z polskich palarni i ten zwyczaj kontynuujemy również w domu – fajnie jest pić kawę spod ręki ludzi, których znasz i bardzo lubisz.

Leszek i Basia z kawą

Sławek Saran (Mistrz Polski Brewers 2020) i Ilona Przewoźniczek – Forum

Nasz rytuał domowy w sumie nie jest do końca domowy… My wstajemy i schodzimy na dół do Forum zrobić sobie kawkę. Podczas kwarantanny pijemy kawę w ten sam sposób, parzoną w AeroPressie, zalewaną czajnikiem Fellow. Jeśli chodzi o palarnie – używamy przeróżnych ziaren, w zależności od tego, co mamy aktualnie. Teraz w naszych młynkach pojawia się Coffeelab, Coffee Collective.

Ilona parzy kawę w Forum

Zuzia Szklarczyk (Mistrzyni Polski Cup Tasters 2019) – Coffeedesk

Podczas treningów i ustawiania kaw wlewam w siebie tyle kofeiny, że poza pracą staram się nie pić kawy. Królują u mnie herbatki speciality, goszczą na stole od samego rana, zaparzone w przezroczystym dzbanuszku Hario Jump Tea Pot.

Zuza parzenie kawy w dripperze V60

W domu nie brakuje jednak kaw, parzy je Alan, również Coffeedeskowy barista. Rano chętnie spija Kenie z Audun Coffee zaparzone w dripie V60, które smakują i pachną lasem, to bardzo pożądane aromaty podczas zamknięcia w domu i przy zakazie wstępu na wszelkie zielone tereny! Ziarna z czarnej paczki Auduna muszą koniecznie zostać zmielone na czarnym Comandante i zważone na czarnej wadze Acaia Pearl.

 

Kamila Adamiec (Mistrzyni Polski Brewers 2018) – Projekt Nano

Początek kwarantanny był dla mnie strasznie stresujący – jak z pewnością dla wszystkich w naszej sytuacji. Kiedy wylądowałam w domu i wiedziałam, że kolejnego dnia nie otworzymy Nano, zrozumiałam, że muszę jak najprędzej wymyślić coś, co pozwoli nam działać. Jednak zanim wymyśliłam jakiś plan – zaczęło się domowe „spijanie resztek” z kawiarni, czyli zajęłam się wszystkimi paczkami, które mieliśmy aktualnie otwarte. Dominowały zdecydowanie ziarna pod przelew, więc na kilka kolejnych dni moimi najlepszymi kumplami zostali metalowy drip V60 i młynek Comandante. Pierwsza kawa – zawsze do śniadania. I to było coś! Może dlatego, że dzięki kwarantannie zaczęłam jeść śniadania w domu! Absurdalnie, to były te momenty, kiedy myślałam, że „w sumie spoko ta kwarantanna”. Druga i często w moim przypadku ostatnia kawa to ta, kiedy przypominałam sobie, jak dużo zaległości mam w aspektach papierowych i biurowych, a obecny czas sprzyja temu, żeby te zaległości nadrobić. Jako że pracy z komputerem bardzo nie lubię, była to też często kawa na podtrzymanie morale i energii do działania.

Kamila Adamiec Mistrzymi Polski Brewers

Jednak po kilku dniach, a tym samym wielu wiadomościach od naszych stałych bywalców, którzy pytali o szansę kupienia ziarna do domu, pomyślałam, że sytuacja, z jaką się spotkaliśmy, wymaga od nas przekształcenia i pewnego rodzaju dopasowania się do możliwości. Zostałam więc toruńskim dostawcą ziarna prosto pod drzwi. Później dołączyliśmy sprzęty, a do nich kilka słów od nas, które miały pomóc w samodzielnym parzeniu w domu. Okazało się, że wiele osób wykorzystuje czas kwarantanny jako ten, kiedy warto zdobyć nowe umiejętności. Dokładamy więc swoją cegiełkę do kształcenia powiększającego się grona home baristów! Poza kontynuowaniem akcji dostarczania zamówień do domów Nano znów działa także w opcji „na wynos”. Dzięki temu mogłam wrócić do klasycznego w moim wykonaniu picia kawy w kawiarni. Po kilkunastu dniach z przelewem w domu nic nie smakowało tak dobrze jak espresso!

Artur Porada – Kofeina Opole & Hard Beans Coffee Roasters

Artur Hard Beans z kawąPodczas kwarantanny, po zakończeniu pracy, wieczory spędzam na balkonie, oczywiście z kubkiem dobrej kawy z Hard Beans. Kawę mielę młynkiem Comandante MK3 z pięknym fornirem z drzewa wiśniowego, który kilka lat temu dostałem od Bernda Braune. Mój ulubiony zaparzacz to Chemex nie dlatego, że kawa w nim parzona jest najlepsza, ale dlatego, że ponad 10 lat temu było to pierwsze urządzenie, które udało mi się sprowadzić bezpośrednio z Stanów Zjednoczonych, kiedy w Polsce były jeszcze całkowicie niedostępne. Z sentymentem wspominam te pierwsze zajawki alternatywami, kiedy razem z Krzyśkiem i Kasią za barem pierwszej opolskiej Kofeiny odkrywaliśmy kolejne alternatywne metody parzenia kawy.

A kawy? Lubię słodkie i zbalansowane. Taką kawą jest dla mnie na przykład Brazylia Yellow Topazio, która niestety bardzo szybko zniknęła z naszej oferty. 🙂 Kawę ważę za pomocą wagi Hario, we wspomnianym Chemexie lub w Clever Dripper, jeśli nie mam czasu skupić się przy parzeniu. I porcelana! Kawa najlepiej smakuje z kubeczków o grubych ściankach od Patrycji z Aoomi.

Michał Pluta – Coffeece, Dobra palarnia kawy

Dom jest dla mnie miejscem odpoczynku i przyznam się szczerze, że w domu kawę parzę głównie rano, dla mojej narzeczonej, żeby miała energię do pracy. W domu posiadam w sumie trzy urządzenia do zaparzania: AeroPress, drip V60 oraz French Press. Nie dozbierałem do Comandante i korzystam nadal z Porlexa, który służy mi już z 5–6 lat, i wagi Hario, która ma lekko z 8. Została zalana dobrych naście razy, ale zawsze udało mi się ją naprawić! Codziennie rano parzę pół litra przelewu, mimo posiadania wagi zawsze wsypuję pełną objętość Porlexa, jest to około 30g. Rączka od młynka spada mi średnio 5 razy, ze względu na nieuwagę lub niedostosowanie siły, co opóźnia cały proces. Na szczęście czajnik, z którego korzystam, jest wyposażony w dopasowywanie temperatury, dogrzewa wodę do 93 stopni oraz ją utrzymuje. To ratuje sytuację o poranku. Wszystkie dripy zamykam w czasie do 3 min, zalewając je 3-krotnie po około 150 ml poza preinfuzją. Chyba nigdy nie wyszła mi zła, tak przynajmniej twierdzi moja Magda!

Dripper, waga, młynek i kawa

Ja raczej o pierwszej kawie się nie wypowiadam, ale nie wyobrażam sobie poranka bez zapachu świeżo mielonych ziaren. W domu głównie pijam kawy z samplera lub nasze testowe wypały. Czasami u mnie w kuchni goszczą ziarna od Auduna lub Odiji. Z porannego parzenia w sumie wypijam pół filiżanki, reszta wpada do termosu Magdy. Ja w palarni dostaje solidną dawkę kofeiny, zdecydowanie mi to wystarcza!

nalewanie kawy do filiżanki

Filip Kucharczyk (Mistrz Świata AeroPress 2016) – Cafe Targowa i Figa Coffee

W czasie epidemii na szczęście nie narzekam na brak zajęć, ale mimo to mam trochę więcej czasu na parzenie kawy w domu. Do przygotowywania kawy używam kolekcjonerskiego AeroPressu (a jak!) z Mistrzostw Świata w Londynie.

mistrzowski AeroPress

Parzę w nim moje ulubione ziarna z ulubionej palarni Figa Coffee zmielone w młynku Comandante po czym zamieniam się w poduszkowca-parapetowca i dołączam do sąsiedzkich obserwatorów ulicznej rzeczywistości.

Filip z kawą w oknie

Total
10
Shares
Share 10
Tweet 0
Pin it 0
Aga Bukowska
Aga Bukowska

Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Dziennikarka i fotografka, w wolnym czasie usiłująca zmniejszyć ilość plastiku i marnowanego jedzenia na świecie. Ulubiona kawa: flat white na owsie.

Powiązane tematy
  • bariści
  • barista
  • Dobra Palarnia Kawy
  • Figa Coffee
  • filip kucharczyk
  • forum
  • hard beans
  • kamila adamiec
  • kawowe rytuały
  • kwarantanna
  • Mistrz Świata AeroPress
  • roaster
  • rytuały
  • Sławek Saran
  • Zuzanna Szklarczyk
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario metalowy Drip V60-02 stalowy z silikonową podstawką

  • Cena: 169.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Black

  • Cena: 1149.00 zł
Czytaj wpis

AeroPress

  • Cena: 119.00 zł
Czytaj wpis

Młynek Comandante C40 MK3 Nitro Blade Zebra

  • Cena: 1099.00 zł
Czytaj wpis

Fellow Stagg Kettle - Czajnik - Miedziany

  • Cena: 449.00 zł
Czytaj wpis

Acaia Pearl Black - Waga - Czarna

  • Cena: 799.00 zł
Może Cię zainteresować
espresso kwietnia Audun Coffee
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – kwiecień: Audun Coffee i Peru Salva Andina

  • 1 kwietnia 2021
  • Kuba Kalusiński
przelew miesiaca tu cafe peru
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – kwiecień: Tu Café, Peru Roberto Perales Perez

  • 1 kwietnia 2021
  • Marcin Rzońca
muffinki kawowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Muffinki kawowe – przepis. Jak zrobić pyszne babeczki cappuccino?

  • 30 marca 2021
  • Anna Rumanek
drzemka kofeinowa - co to?
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Drzemka kofeinowa, czyli coffee nap. Sprawdza się czy nie?

  • 26 marca 2021
  • Wioletta Mosiej
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Akcesoria
  • Lifestyle

Jak czyścić butelki i kubki termiczne?

  • 23 marca 2021
  • Krzysztof Włodek
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Palarnie
  • Speciality
  • Ziarna

Wywiad: Od słowa do ziarna – Szymon Juszczyk z COFFEE PLANT

  • 19 marca 2021
  • Zuza Raubo
espresso miesiąca Hayb
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso miesiąca – marzec: Brazylia Fazenda Barinas od Hayb

  • 12 marca 2021
  • Paweł Świderski
przepisy na pudding kawowy
Czytaj wpis
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak przygotować pudding kawowy w stylu fit?

  • 12 marca 2021
  • Anna Rumanek

Hario

  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
  • zielona herbata

    Zielona herbata – ile dziennie można jej pić?

    • 17 marca 2021
    Czytaj wpis
  • kawowe serce

    Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

    • 25 lutego 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty grudnia recenzja

    Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea

    • 10 grudnia 2020
    Czytaj wpis
Instagram
coffeedeskpl
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
Oto kwietniowy Przelew Miesiąca 🍑
Kawa smakowa to nie jest dobre rozwiązanie, zwłaszcza dla Twojego młynka, który takiego spotkania może nie przeżyć. Co jednak zrobić, jeśli mamy ochotę na kawowy deser? Dobry syrop stanie na wysokości zadania 😎
Do świątecznej kawy polecany proste i bardzo pyszne babeczki. Takie, że palce lizać 😚👌🏻
Serniczek z rodzynkami, czy bez, zawsze najlepiej smakuje z dobrą kawą 🐣
Obserwuj
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
Przestań scrollować i zrób sobie przerwę na kawę 😉
Gabi Master A to bardzo ciekawe akcesorium, reguluje przepływ wody, dzięki czemu możemy wpłynąć na powtarzalność zaparzanych kaw. Jest niepozorny, wręcz niewidoczny. Prawdziwy czarodziej! Dostępny jest w zestawie, z miarką, w pięknym pudełku.
Oto kwietniowy Przelew Miesiąca 🍑
Kawa smakowa to nie jest dobre rozwiązanie, zwłaszcza dla Twojego młynka, który takiego spotkania może nie przeżyć. Co jednak zrobić, jeśli mamy ochotę na kawowy deser? Dobry syrop stanie na wysokości zadania 😎
Do świątecznej kawy polecany proste i bardzo pyszne babeczki. Takie, że palce lizać 😚👌🏻
Serniczek z rodzynkami, czy bez, zawsze najlepiej smakuje z dobrą kawą 🐣
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.