Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Honduras Caballero od The Barn - przelew miesiąca
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Zdrowie

Przelew Miesiąca – grudzień: The Barn i Honduras Caballero

  • 5 grudnia 2020
  • 2 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Akcesoria
  • >
  • Alternatywy
  • >
  • Przelew Miesiąca – grudzień: The Barn i Honduras Caballero

Grudzień to czas dobroci. Tych ludzkich oraz tych rozpływających się w ustach. Dlatego w grudniu Coffeedesk przygotował aż trzy Przelewy Miesiąca! Jednym z nich jest Honduras Marcala Caballero z berlińskiej palarni The Barn.

Berlińska palarnia The Barn w kawowym światku jest z pewnością słynna. Jeszcze kilka lat temu pokazanie się z paczką niemieckich specjałów „na mieście” wynosiło poziom splendoru na wyżyny kawowych możliwości. Dziś nadal wiele osób lubi wrócić do charakterystycznych, brązowych opakowań z niedbale narysowaną stodołą. Zwłaszcza w dobie pandemii, kiedy nie można swobodnie wyruszyć na podbój ulubionych, berlińskich miejscówek.

kawa miesiąca grudnia Honduras Caballero

Honduras Caballero z The Barn to propozycja dla fanów stonowanych, bezpiecznych smaków. Na etykiecie znajdziemy podpowiedź,  jakich nut możemy się po tej kawie spodziewać: śliwki, ciemnej czekolady i… bogactwa smaku. Ziarna odmiany Red Catuai zostały poddane obróbce na mokro i wypalone pod metody przelewowe.

Po otwarciu paczki do nosa docierają przede wszystkim nuty słodkie, czekoladowe, słodowe i krągłe. Zmielenie potęguje te smaki i dodatkowo zaczyna przebijać się nieśmiało suszona śliwka.

Parzenie

Dripper V60

Najpierw V60. Tutaj, używając mojego standardowego przepisu, czyli 18g/300ml wody, filtrowanej, ok 95 stopni, czas parzenia 2:30 z 30-sekundową preinfuzją, uzyskałem słodką, przyjemną kawę. Ziarna te zdecydowanie lepiej wychodzą w dolnych widełkach czasowych, właśnie w okolicach 2:30-45, niż powyżej 3:00.

Ta kawa z Hondurasu zdecydowanie stawia na solidność, czystość smaku i balans. Dominują nuty czekolady deserowej oraz słodkiej, suszonej śliwki w tle. Dlatego też idealnie sprawdzi się w ekspresach przelewowych jako kawa, którą bezpiecznie można poczęstować najbliższych podczas świąt (pamiętając przy tym o swoim i innych bezpieczeństwie). Będzie solidnie, zupełnie inaczej, niż przy ciężkich kawach „marketowych”, ale jedocześnie bez obaw, że ktoś zacznie pluć, mówiąc, że to niedobre, kwaśne i lurowate.

Honduras Caballero - nuty smakowe grudniowego przelewu miesiąca

AeroPress

Mnie najbardziej ta kawa spodobała się w AeroPressie. Parząc ją szybką metodą, czyli klasyczną, nieodwróconą, z drobnym mieleniem, podobnym do kawiarkowego. 17-18g i szybkie wlanie, w jednej porcji, mocnym strumieniem, 225ml wody. Zatkanie tłokiem tuby i odczekanie do 1:20. Po tym dość dynamiczne przeciśnięcie. W efekcie pojawiło się więcej powidłowych nut i suszonych śliwek, z przyjemnym, deserowym finiszem, jednocześnie zachowując balans i krągłe body.

Myślę, że śmiało można z nią zaryzykować także w kawiarce! Tu kawa powinna pójść w ciekawe, dżemowo-powidłowe smaki z nutą kakao.

Honduras Caballero The Barn parzenie w AeroPressie

Honduras Caballero z The Barn to przyjemna propozycja świąteczna. Zadowoli szerokie grono osób, a zwłaszcza tych, którzy preferują kawy bardzo zbalansowane, krągłe, z niezbyt dużą kwaskowatością.

Zamów Teraz!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • dripper
  • hario
  • kawa
  • kawa miesiąca
  • nuty smakowe
  • przelew miesiąca
  • przepis
  • test
  • the barn
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

AeroPress

  • Cena: 119.00 zł
Czytaj wpis

Hario Cafe Press - Olive Wood - 300ml

  • Cena: 319.00 zł
Czytaj wpis

Hario metalowy Drip V60-02 miedziany-złoty

  • Cena: 235.00 zł
Czytaj wpis

Moccamaster KBGT 741 Cream - Ekspres przelewowy z termosem

  • Cena: 898.99 zł
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 10 filiżanek

  • Cena: 259.00 zł
Czytaj wpis

Hario Column - Młynek ręczny

  • Cena: 139.00 zł
Czytaj wpis

Baratza Encore - Młynek automatyczny - Biały

  • Cena: 619.00 zł
Czytaj wpis

Melitta AromaFresh Therm Czarny - Ekspres przelewowy z wbudowanym młynkiem

  • Cena: 763.98 zł
Czytaj wpis

Hario V60 Ceramic Mug Cup - Kubek 300ml

  • Cena: 55.00 zł
Może Cię zainteresować
przelew miesiąca Figa
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – marzec: Rwanda Gatare od Figa Coffee

  • 2 marca 2021
  • Marcin Rzońca
zwilżanie filtra do kawy
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Kawowe eksperymenty – czy zwilżanie filtrów do kawy ma sens?

  • 26 lutego 2021
  • Paweł Świderski
kawowe serce
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Zdrowie
  • Zdrowie

Kawa czy herbata? Którą z nich kochamy bardziej i dlaczego?

  • 25 lutego 2021
  • Weronika Siuda
LaCava - epresso miesiąca lutego
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy

  • 22 lutego 2021
  • Jakub Świątek
woda do kawy
Czytaj wpis
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Mity
  • Przepisy
  • Speciality

Wrzątek do kawy. Herezja idąca w mainstream!

  • 15 lutego 2021
  • Piotr Jeżewski
tarta kawowa - przepis
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Tarta kawowa – przepis na pyszny wypiek

  • 12 lutego 2021
  • Anna Rumanek
porównanie młynków - Comandante, Timemore, Barista Space
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Testy

Porównanie młynków: Comandante, Timemore Chestnut i Barista Space

  • 11 lutego 2021
  • Paweł Krysiński
przelew miesiąca Heresy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – luty: Herezje stające się faktami

  • 2 lutego 2021
  • Marcin Rzońca

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbata w filiżance Loveramics

    Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!

    • 25 września 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
  • herbata z kawałkami jabłka od teapigs

    Święto herbaty – Free Tea Day

    • 19 października 2020
    Czytaj wpis
  • herbaty miesiąca listopad

    Herbaty Miesiąca – listopad: przedświąteczna JUST T i dwuskładnikowa Vintage Teas

    • 4 listopada 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.