Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
przelew sierpnia Dobra Palarnia Kawy
  • Kawa
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – sierpień: Dobra Kenia, bo Dobra Palarnia

  • 5 sierpnia 2020
  • 2 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
6
Shares
6
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Przepisy
  • >
  • Przelew Miesiąca – sierpień: Dobra Kenia, bo Dobra Palarnia

Sierpniowe słońce rumieni nasze spragnione urlopu i wypoczynku ciała. Natomiast rękami sięgamy zachłannie po orzeźwiające napoje. Czy kawa też może być orzeźwiająca? Owszem! Zwłaszcza, jeśli jest to dobra Kenia!

Dobra Palarnia

Muszę przyznać, że nazwanie swojej palarni kawy Dobra Palarnia Kawy, to odważny krok. Wszak zobowiązuje do tego, żeby wszystko spod tego szyldu było dobre. Na szczęście kręcą tym interesem osoby mocno związane ze środowiskiem kawowym już od wielu lat, jak choćby Michał Pluta, Kuba Pospiszyl czy Mateusz Dąbek. Można zatem zakładać, że ich obietnice będą spełniane.

Możecie przekonać się o tym w tym miesiącu, bo właśnie ta krakowska palarnia króluje w sierpniu na coffeedeskowych półkach. Kenia Kangiri New Irati to klasyka trzeciej fali kawowej. Żadne ziarna tak mocno nie kojarzą się z rewolucją kawową, jak właśnie soczyste, orzeźwiające smaki z tej części Afryki. Do tego dołóżmy fakt, iż są to ostatnie, najświeższe zbiory i możemy być pewni, że ciekawych smaków tu nie zabraknie!

przelew miesiąca kawa z Kenii Dobra Palarnia

Zacna klasyka gatunku

Według etykiety, w smaku powinniśmy znaleźć czarną herbatę, porzeczki oraz agrest. Zapach dobiegający z paczki to przede wszystkim mnóstwo świeżej, czarnej porzeczki. Idąc tym tropem, zdecydowałem się najpierw na zaparzenie naszego przelewu sierpnia w AeroPressie.

AeroPress

Spróbowałem dwóch metod. Odwrócona, na bazie przepisu Mistrza Polski Brewers 2020, Sławka Sarana, użyłem 17 g kawy, które wsypałem do 110 g gorącej wody w AeroPressie, zamieszałem i dolałem kolejne 110 g wody i poczekałem do 1:45. Potem żwawe przeciskanie, napowietrzenie kawy, przez solidne zakręcenie serwerem i w efekcie w filiżance znajduje się porzeczkowy kompot, kremowy posmak i odrobina herbacianej goryczy.

Kawa pod przelew - Dobra Palarnia Kenia

Następnie w metodzie tradycyjnej użyłem 18 g kawy, drobno zmielonej, niewiele grubiej niż do kawiarki, zalałem na raz 225 g wody, temperatura 95 st. C., intensywnym strumieniem, zatkałem tłokiem AeroPress i odczekałem do 1:20. Po tym czasie szybko przecisnąłem. kończąc w okolicach 1:40. Tym razem zyskałem na rześkości naparu, większej kwaskowatości, niższym body.

Dripper V60

W dripperze V60, zastosowałem sprawdzone proporcje 1:17, czyli wziąłem 18 g kawy i 300 g wody. 30 sekund preinfuzji z 60 g wody i łączny czas parzenia 3:00. Dzięki temu kawa zyskała przyjemne, krągłe body i smak kremu z czarnej porzeczki. Polecam.

Doskonale sprawdzi się także w wersji parzonej na lodzie (wówczas zmniejszcie proporcję tak do 1:15 i zaparzcie na 100 g lodu).

Krótko mówiąc – dobra Kenia!

Zamów Teraz!

Total
6
Shares
Share 6
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • alternatywy
  • Dobra
  • drip
  • dripper
  • hario
  • kawa miesiąca
  • kenia
  • przelew
  • przelew miesiąca
  • przepis
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Moccamaster Cup-One Coffee Brewer Cream - Ekspres przelewowy

  • Cena: 749.00 zł
Czytaj wpis

AeroPress Go - Zaparzacz do kawy

  • Cena: 149.00 zł
Czytaj wpis

Asobu - Pourover Insulated Coffee Maker - Czerwony / Czarny

  • Cena: 280.00 zł
Czytaj wpis

Hario zestaw V60 Craft Coffee Maker - drip + serwer + filtry

  • Cena: 69.00 zł
Czytaj wpis

Wilfa Svart WSCG-2 - Młynek automatyczny

  • Cena: 359.00 zł
Czytaj wpis

Hario Mini Mill Slim Plus - Młynek do kawy

  • Cena: 169.00 zł
Czytaj wpis

Melitta Aroma Elegance DeLuxe - Ekspres przelewowy

  • Cena: 449.00 zł
Czytaj wpis

Hario Drip Scale - Waga do metod alternatywnych

  • Cena: 239.00 zł
Może Cię zainteresować
kawa trzy w jednym
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle
  • Zdrowie

Kawa 3w1 – co się w niej kryje?

  • 18 stycznia 2021
  • Ola Orzechowska
espresso miesiąca The Barn
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn

  • 11 stycznia 2021
  • Jakub Świątek
przelew miesiąca styczeń 2021
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Alternatywy
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Ziarna

Przelew Miesiąca – styczeń: Tim Wendelboe na dobry początek roku

  • 4 stycznia 2021
  • Marcin Rzońca
przepis na biszkopt kawowy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy

  • 31 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
HardTank produkcja nitro i cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Lifestyle

Wynalazki z (o)polskiego kawowego podwórka – poznajcie HardTank!

  • 23 grudnia 2020
  • Piotr Stanisławski
espresso miesiąca grudnia od Fjord
Czytaj wpis
  • Bez kategorii
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół

  • 17 grudnia 2020
  • Jakub Świątek
ciasto korzenne z kawą
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe

  • 16 grudnia 2020
  • Anna Rumanek
przepis na kawę piernikową
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Kawowe przepisy
  • Lifestyle
  • Przepisy

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!

  • 6 grudnia 2020
  • Anna Rumanek

Hario

  • kombucha z dodatkami

    Herbata z cynamonem – oto 3 proste przepisy!

    • 9 października 2020
    Czytaj wpis
  • kombucha jak zrobić

    Co to jest kombucha i jak ją zrobić?

    • 27 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • bawarka herbata z mlekiem

    Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?

    • 14 sierpnia 2020
    Czytaj wpis
  • Herbata z alkoholem - jak je łączyć?

    Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą!

    • 24 lipca 2020
    Czytaj wpis
  • czym słodzić herbatę

    Czym można posłodzić herbatę? 10 zamienników białego cukru

    • 28 września 2020
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • eureka olympus 3
    Dlaczego warto zainwestować w młynek?
    • 17 lipca 2018
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 5
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte lifestyle młynek młynek do kawy palarnia polska porady promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności