Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
kawa miesiąca przelew kenia
  • Kawa
  • Speciality

Przelew Miesiąca: styczeń – Kenia Kamundu od Coffee Plant

  • 4 stycznia 2022
  • 3 min. czytania
  • Marcin Rzońca
Total
1
Shares
1
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Kawa
  • >
  • Speciality
  • >
  • Przelew Miesiąca: styczeń – Kenia Kamundu od Coffee Plant

Nowy Rok – Nowa Kawa! Czemu nie znaleźć sobie noworocznego postanowienia, które łatwo spełnić? Od razu humor się poprawi, a do tego dostarczycie sobie przyjemnych, słodkich wrażeń, które znajdziecie w styczniowym Przelewie Miesiąca. Tym razem frykas z Kenii, z obróbki naturalnej, co nie jest rzeczą zwykłą!

Natural z krainy mytych

Kenia, ach, Kenia. To taki klasyczek, z którym każdy, kto wchodzi w świat kawy specialty, musi się zetknąć. Obok kaw z Etiopii to właśnie Kenia uchodzi za tę, która jest w stanie porwać ludzi w świat kawy wysokiej jakości. Kenijskie kawy charakteryzują się bardzo wyraźnym, rześkim, mocno owocowym smakiem. Czerwona porzeczka, czarna porzeczka, żurawina, świeże maliny… Takie niuanse można znaleźć w najlepszych kawach z tamtego regionu. Lekkie, z wysoką, orzeźwiającą kwaskowatością, bez grama goryczy. Smak, którego nie da się zapomnieć.

kenia przelew miesiąca

Kawy z Kenii, dla podkręcenia tych owocowych smaków, poddawane są w przeważającej większości obróbce na mokro. Właściwie nie zdarza się, by kenijscy producenci stosowali inne metody. Choć tu się zdarzyło. Kenia Kamundu SL28 z warszawskiej, młodej palarni Coffee Plant, która gości na coffeedeskowych półkach od niedawna, zbierając pozytywne recenzje, została poddana obróbce na sucho, czyli natural. Efekt? Połączenie klasycznych, kenijskich smaków z wyższym body i większą słodyczą. Brzmi nieźle, prawda?

Na etykiecie znajdziemy szereg ciekawych informacji. Kawa pochodzi z regionu Kiambu i w paczce są ziarna tylko z odmiany SL28, czyli charakterystycznej dla najlepszych kaw z Kenii, dająca bardzo owocowe smaki. Została oceniona aż na 87 punktów. Profil smakowy? Proszę bardzo – poziomka, malina i kwiaty.

Parzenie

Driper V60

Kenia i drip V60 to zawsze dobre połączenie. Nie inaczej jest i w tym wypadku. 18 g na 300 g wody lub 20 g na 300 g wody, jeśli chcecie nieco podkręcić intensywność, zachowując przy tym balans. Czas parzenia – 3:00 minuty, wraz z 30-sekundową preinfuzją. W stosunku do innych kaw, które akurat miałem, dla Kenii z Coffee Plantu musiałem zmielić nieco grubiej, na Comandante o 2-4 kliknięcia, żeby zachować dobry czas parzenia.

Co w filiżance? Zapach bardzo przyjemny, kwiatowy, wymieszany z czerwonymi owocami zasypanymi cukrem. Przede wszystkim maliny oraz poziomki i żurawina. Natomiast w smaku… Dzieje się! Dominują czerwone owoce w syropie, na czele z maliną, poziomką, odrobiną truskawki, żurawiny i porzeczki. Do tego nieco kwiatów, które nadają lekkości i przyjemne, średnie body, z długim, słodkim posmakiem. Bardzo dobry balans, kwasowość wysoka, ale bardzo dobrze zgrana z całością, nie drażniąca. Niezwykle gładka i krągła kawa!

kawa miesiąca przelew kenia

Aeropress

Natomiast Aeropress to bardzo dużo intensywności. Metoda odwrócona, 16 g kawy, 220 g wody, wlewanej na dwa razy (najpierw woda, potem kawa, mieszanie i znów woda). Czas parzenia 1:45 + przeciskanie przez 30 sekund. Zapach intensywny, owocowy, słodki, jak syrop z czerwonych, dojrzałych owoców. W smaku dominują maliny, maliny w syropie, czereśnie i poziomki. Kwiaty też się pojawiają, choć już nie w takiej ilości jak w przypadku dripa. Na języku intensywnie, lepko, soczyście!

Chemex

Chemex łagodzi obyczaje, jak mówi stare, hipsterskie przysłowie. 25 g kawy, 425 g wody, 4:00 minuty parzenia, ostatnie zalanie w okolicach 2:30. Tu Kenia Kamundu Natura od Coffee Plant pokazuje swoje łagodniejsze oblicze, nieco bardziej wytrawne. Dominują kwiaty oraz czerwone owoce, choć nie tak intensywne, jak w dripie. Całość bardzo pijalna, gładka, lekka, choć czuć, że to natural, nie gubi się ten charakter. Świetna do świeżej drożdżówki!

Także łapcie tę Kenię! Zdecydowanie warto spróbować czegoś klasycznego w totalnie nieklasycznej odsłonie!

Zamów Teraz!

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Marcin Rzońca

Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi. A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)

Powiązane tematy
  • aeropress
  • chemex
  • coffee plant
  • filtr
  • kawa miesiąca
  • kenia
  • przelew miesiąca
  • v60
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Hario ceramiczny Drip V60-02 Biały

  • Cena: 87.00 zł
Czytaj wpis

AeroPress

  • Cena: 99.00 zł
Czytaj wpis

Chemex Classic Coffee Maker - 6 filiżanek

  • Cena: 199.00 zł
Czytaj wpis

AOOMI - Dust Mug 04 - Kubek 80 ml

  • Cena: 50.00 zł
Czytaj wpis

AOOMI - Mess Mug 03 - Kubek 200 ml

  • Cena: 60.00 zł
Czytaj wpis

Fellow - Carter Move Mug - Kubek termiczny - Szary 355 ml

  • Cena: 139.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.