Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
Social Links
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt
plen
Blog Coffeedesk.pl
Subskrybuj
Blog Coffeedesk.pl
  • Kawa
    • Przepisy
    • Ziarna
    • Speciality
    • Mity
    • Akcesoria
    • Zdrowie
  • Herbata
    • Marki
    • Rodzaje
  • Lifestyle
    • Bariści
    • Social media / blogi
    • Kawiarniany biznes
  • Wydarzenia
    • Eventy
  • Akcesoria
    • Testy
    • Alternatywy
    • Ekspresy
  • Baza wiedzy dla biznesu
kawa na lato
  • Dookoła świata
  • Kawa
  • Palarnie
  • Przepisy
  • Speciality
  • Świat
  • Ziarna

A może by tak… udać się w sensoryczną podróż po Kenii?

  • 20 lipca 2020
  • 4 min. czytania
  • Paweł Świderski
Total
7
Shares
7
0
0
  • Strona główna
  • >
  • Blog
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Dookoła świata
  • >
  • A może by tak… udać się w sensoryczną podróż po Kenii?

Kawa z Kenii zawsze była takim swoistym symbolem mnie, bo też jestem trochę kwaśny, trochę słodki, a przynajmniej tak mi się zdaje! Ale o to chyba lepiej zapytać moją żonę… albo jakiegokolwiek członka mojej rodziny. Dziś jednak nie o tym, a o kawach z Kenii, które swoimi kontrastami zachwycają i zapewniają szereg owocowych doznań w filiżance!

O Kenii słów kilka

Kenia, czyli kraj pochodzenia mojej ulubionej kawy. Kraj kawy, która ubarwiała i dodawała splendoru moim pierwszym trzem występom na Brewers Cup w 2016, 2017 i 2018 roku!

Kenia, to region, z którego smaku kawy nie da się pomylić z żadnym innym… Bomba owoców, cytrusów, słodycz i kwasowość przeplatająca się jak mistrzowska para w tańcu towarzyskim!

I tak samo jest w przypadku kaw, które wyselekcjonowałem dla Was w lipcu (znajdziecie je TUTAJ), bo jak wiemy lipiec jest miesiącem ciepłym (ale chyba nie w tym roku w Kołobrzegu…) i zazwyczaj w takie ciepłe dni zdecydowanie bardziej mamy ochotę na coś lekkiego i rześkiego.

Las deszczowy w Kenii krajobraz
A to las deszczowy w Kenii – gdzieś tam rosną drzewka kawowca

Trzy Kenie, trzy regiony i trzy różne smaki

Trzy kawy z naszego zestawu, choć zdecydowanie różne, łączy kilka wspólnych cech – pełny, bogaty smak, orzeźwiająca kwasowość i długi, przyjemny, czysty aftertaste, zachęcający do wzięcia kolejnego i następnego łyka z filiżanki. Co cieszy mnie równie mocno, dwie na trzy z tych kaw pochodzą z palarni moich bliskich znajomych.

zestaw trzech kaw z Kenii: Audun, Kalve, Gardelli
Oto nasz cały zestaw!

Gardelli Speciality Coffees – Kenia Muchagara AB

Pierwsza z nich to ziarna od Rubensa Gardelli’ego – człowieka, który zmienił o 180 stopni moje podejście do kawy, na samym początku mojej, nazwijmy to, kariery. Jako jeden z pierwszych otworzył mi oczy i pokazał jak bardzo można żyć kawą i cieszyć się nią na co dzień, jednocześnie codziennie odkrywając ją na nowo. Kenia Muchagara AB to propozycja dla osób, które lubią kawy delikatne, z nieco mocniej przebijającą się kwasowością. Zaparzyłem ją w dripie V60 metodą Scotta Rao, która jest prosta, szybka i dobra dla każdego. Doza, jaką stosowałem, to 20g kawy na 300g wody o temperaturze 96 stopni Celsjusza – tak samo będzie przy każdej kolejnej kawie.

Przede wszystkim poczułem u siebie w filiżance rabarbar, dojrzały agrest oraz nutę truskawki. Istne lato w filiżance, czyli coś, co akurat idealnie się wpasowuje w obecną porę roku.

Kalve – Kenia Handege AB

Druga kawa, której spróbowałem to nowość w moim wykonaniu, ponieważ nigdy wcześniej nie próbowałem kaw z tej palarni. Kalve, bo o nich mowa, to łotewska palarnia, która zdecydowanie stanęła na wysokości zadania i wypaliła przepyszną kawę – Kenię Handege AB. Już przy aromacie na sucho czułem, że będzie to kawa zdecydowanie inna niż jej poprzedniczka. I tak jak wyczułem, tak się też stało – jest to pozycja dla osób, które zdecydowanie stawiają na troszkę schowaną kwasowość, a wolą więcej słodyczy w kawie. Zresztą samo opakowanie przypomina puszeczkę słodkich cukierków kupowanych za młodu…

Pijąc ją po zaparzeniu w dripie przede wszystkim miałem na moich kubkach smakowych uczucie jakbym jadł jogurt naturalny z malinami. Gęsta przyjemna słodycz oblepiała cały mój język i utrzymywała się bardzo długo zachęcając do następnego łyka i tak dopóki mi się filiżanka nie skończyła. Wyobraźcie sobie moją minę, kiedy to nastąpiło… 😉

kawa cupping
Te trzy ziarna świetnie sprawdzą się w treningu… cuppingu!

Audun Coffee – Kenia Kamwangi

Ostatnią kawą, którą dla Was przygotowałem, jest pozycja od drugiego kawowego przyjaciela: Audun Sorbotten – bo to właśnie on i jego palarnia Audun Coffee jest odpowiedzialna za niebywałą Kenię Kamwangi. Ta kawa jest idealnym dopełnieniem dla pozostałej dwójki. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Ta kawa była idealnym balansem pomiędzy dwoma poprzednimi. Idealnie współgrająca słodycz z kwasowością. Bardzo dobry balans, który nie wybijał za mocno ani jednego ani drugiego parametru, można powiedzieć takie jing i jang zaklęte w ziarnie. Zdecydowanie bardzo wyczuwalna była tu nuta delikatnie herbaciana, połączona z cukierkową słodyczą i owocami.

dripper Hario kawa na lodzie

Generalnie bardzo zaprzyjaźniłem się z tymi kawami i będę je pił póki są, ze względu na to, że przypominają mi beztroskie dzieciństwo. Pełne owoców, siedzenia na podwórku do późnych godzin wieczornych, zajadanie się słodyczami i rześkimi sokami i kompotami, które rodzice wtedy dla mnie przygotowywali.

Jeśli chcecie zrobić sobie taką sentymentalną podróż w lata młodości i dzieciństwa to zdecydowanie polecam! Szczególnie, że lato w pełni 🙂 Na pewno też będą to idealne pozycje dla miłośników cold brew. Z dodatkiem świeżych owoców, gwarantuję, że ta kawa, jak to mówi Maciek Duszak, będzie robić robotę!

A no i pamiętajcie, że do takiego zestawu trzech kaw z Kenii dostajecie super łyżkę cuppingową, więc jeszcze bardziej przenosimy się w czasie i jak za dzieciaka siorbało się zupę, drażniąc przy tym wszystkich wkoło, tak teraz możecie drażnić wszystkich siorbiąc kawę. Ale tym razem jesteście usprawiedliwieni! 😉

Wszystkiego, co miłe!

Wasz Świdson

Jeszcze więcej o kawach z Kenii dowiecie się z naszego live na YouTube – wszystkie trzy ziarna z wyboru Pawła Świderskiego przetestował też Maciek Duszak – sprawdźcie, czy mu zasmakowały!

Total
7
Shares
Share 7
Tweet 0
Pin it 0
Paweł Świderski

Smutny barista w kawiarni Coffeedesk, jednakowoż o ogromnym poczuciu sarkastycznego humoru. Zwany potocznie Świdrem. Ósmy w Mistrzostwach Polski Brewers Cup 2016, piąty w 2017. W 2018 już na trzecim stopniu podium!

Powiązane tematy
  • alternatywy
  • audun
  • gardelli
  • kalve
  • kawa speciality
  • kenia
  • przepis
  • regiony kawowe
Powiązane produkty
Czytaj wpis

Książka + Zestaw 6 aromatów Jean Lenoir - Le Nez Du Cafe Temptation

  • Cena: 119.00 zł
Czytaj wpis

Hario Kasuya Cupping Bowl - Miseczka Cuppingowa

  • Cena: 47.00 zł
Czytaj wpis

Hario Kasuya Cupping Spoon - Łyżka cuppingowa

  • Cena: 99.00 zł
Czytaj wpis

Loveramics - Miska cuppingowa Modern zmieniająca kolor 200 ml

  • Cena: 76.00 zł
Czytaj wpis

Barista Space - Łyżka cuppingowa różowo-złota

  • Cena: 77.00 zł
Czytaj wpis

Rhinowares Coffee Gear Blue Oval Cupping Trays - Tacki cuppingowe 12 sztuk

  • Cena: 115.00 zł
Czytaj wpis

Rhinowares Pro Cupping Bowl - Miska cuppingowa

  • Cena: 42.00 zł
Może Cię zainteresować
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Lifestyle

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty

  • 16 maja 2022
  • Karolina Kosno
przelewowe
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality

Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?

  • 13 maja 2022
  • Krzysztof Włodek
plantacja kawy
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Speciality
  • Testy
  • Ziarna

Laurina – naturalny low-caf

  • 11 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa french press
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa

Niedoceniony element świata alternatyw: french press

  • 9 maja 2022
  • Dominik Ropela
cold brew
Czytaj wpis
  • Akcesoria
  • Kawa
  • Przepisy

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?

  • 6 maja 2022
  • Zuza Raubo
kawy miesiaca maj
Czytaj wpis
  • Herbata
  • Kawa
  • Speciality

Kawy i herbaty miesiąca: Maj – Story Coffee Roasters, Craft Coffee Roasters, Teapigs i Lune Tea

  • 2 maja 2022
  • Kuba Kalusiński
kawa z mlekiem
Czytaj wpis
  • Kawa

Jaka kawa jest zdrowsza? Z mlekiem, z roślinnym, czy czarna? Sprawdzamy! 

  • 29 kwietnia 2022
  • Karolina Kosno
Czytaj wpis
  • Kawa
  • Ziarna

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?

  • 27 kwietnia 2022
  • Dominik Ropela

Hario

  • przepis na matcha latte

    Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy

    • 5 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbata z imbirem i cytryną

    Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!

    • 11 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • co pić zamiast kawy - herbata

    W poszukiwaniu kofeiny… Czyli co pić zamiast kawy?

    • 15 grudnia 2021
    Czytaj wpis
  • herbaty stycznia dworzysk i songbird

    Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird

    • 3 stycznia 2022
    Czytaj wpis
  • pomysły na prezenty loveramics książka karta podarunkowa

    Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe

    • 14 grudnia 2021
    Czytaj wpis
Instagram
NAJPOPULARNIEJSZE WPISY
  • kawiarka 1
    Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
    • 29 listopada 2016
  • co to drip 2
    Drip V60. Alternatywnie tego Ci trzeba!
    • 27 lutego 2017
  • french press nalewanie kawy do filiżanki 3
    French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
    • 22 maja 2017
  • Arcaffe - dobra kawa do ekspresu automatycznedo 4
    Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego?
    • 10 września 2019
  • temperatura parzenia kawy 5
    Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
    • 29 stycznia 2017
  • Kontakt
  • Autorzy
  • O Coffeedesk
  • Regulamin
  • Sklep Coffeedesk
  • Usługi Coffeedesk
  • Hurt Coffeedesk
  • Kawiarnia Coffeedesk
Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Tagi
aeropress akcesoria alternatywy barista bialetti cappuccino chemex ciekawostki cold brew comandante drip dripper ekspres ekspres ciśnieniowy espresso espresso miesiąca etiopia flat white hard beans hario herbata herbata miesiąca kawa kawa miesiąca kawa speciality kawa w domu kawiarka kawiarnia latte młynek młynek do kawy palarnia polska promocja przelew przelew miesiąca przepis przepisy recenzja specialty teapigs test v60 warszawa zdrowie
Blog Coffeedesk.pl
  • O Coffeedesk
  • Sklep
  • Hurt
  • Autorzy
  • Kontakt

Wpisz szukaną frazę i naciśnij Enter.